Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) yayımladığı 2021 yılı Sağlık Raporu'na göre OECD ülkelerinde milli gelirin yüzde 8.8'i halkın sağlığına harcanırken Türkiye'de milli gelirin sadece yüzde 4.3'ü sağlığa gidiyor

Rapor ayrıca ABD'de milli gelirin yüzde 16.8'inin, Almanya'da ise yüzde 11.7'sinin halkın sağlığına harcandığını ortaya koydu. Rapora göre, geçen yıl kişi başına sağlık harcaması Türkiye'de 1.267dolar, bunun OECD ortalaması  4 bin 87 dolar oldu.

SAĞLIK HARCAMALARINI HALK KENDİ CEBİNDEN YAPIYOR

Devletin sağlık harcamalarına katkısı OECD ülkelerinde yüzde 35'e ulaşırken Türkiye'de yüzde 23'te kaldı. Sağlık harcamalarına halkın kendi cebinden yaptığı katkı oranında ise Türkiye, ABD ve Almanya gibi özellikle sağlıkta çok eleştirilen ülkeleri bile geride bıraktı. Türkiye'de her 100 liralık sağlık harcamasının 17 lirasını vatandaş cebinden karşılarken bu tutar Almanya'da 13 TL, ABD'de 11 TL'ye kadar düşüyor.  OECD ülkelerinde bin kişiye 3.6 hekim, 8.8 hemşire, 4.4 yatak düşüyor. Buna karşılık her bin kişiye 2 hekim, 2.4 hemşire, 2.9 yatağın düştüğü Türkiye listenin en sonlarında yer alıyor.

"NE KADAR PARAN VARSA O KADAR SAĞLIK HİZMETİ"

Raporu Sözcü Gazetesi'ne yorumlayan CHP Milletvekili Dr. Fikret Şahin, OECD verilerinin Türkiye'nin sağlıktaki çöküşünün kanıtı olduğunu söyledi. Dr. Şahin, “Türkiye'de kamucu sağlık hizmeti ortadan kalkmış, ne kadar paran varsa o kadar sağlık hizmeti alırsın dönemi başlamıştır. Sağlık hizmeti hızla hastane patronlarının eline geçmekte, cepten sağlık ödemeleri artmaktadır” dedi.

ECZACILAR EYLEME HAZIRLANIYOR

Ekonomik krizin vurmadığı meslek de sosyal sınıf da kalmadı. Geçim savaşı ağırlaşan halkın çığlığı giderek yükselirken bir feryat da eczacılardan geldi. Ülke genelindeki 28 bin 700 eczane adına konuşan Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, eczacıların borçlarını, personel maaşlarını, elektrik faturalarını ve kiralarını ödeyemez hale düştüğünü söyledi. “Gücümüz de tahammülümüz de kalmadı, kapanıyoruz” diyen Üney; eczacıların 23-25 Haziranda eylem planı belirlemek için Konya'da kritik bir toplantı yapacağını söyledi.