Ankara'da Etlik Şehir Hastanesi önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanları, Filistin ve Türk bayrakları taşıyarak Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kadar yürüdü. Grubun başında, üzerinde "Beyaz önlükler kana bulanmasın" yazılı pankart taşıyan tıp fakültesi öğrencileri yer aldı.

AA-20231209-33143609-33143603-ANKARADA_SAGLIK_CALISANLARI_FILISTIN_ICIN_SESSIZ_YURUYUS_DUZENLEDI

Yürüyüşün ardından grup adına basın açıklaması yapan tıp öğrencisi Ahmet Hakan Ertem, İsrail'in Filistin'de sivillere ve sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarını kınadı. Ertem, "İnsan hakları ve uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal edilerek binlerce sivil, kadın ve çocuk acımasızca katledildi. Ayrıca tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumu da engellenerek kuvözdeki bebeklerin dahi ölümüne neden olundu. Hekimler olarak İsrail'in saldırılarına karşı tepki göstermeye, Gazze'deki sivillerin, çocukların, kadınların, meslektaşlarımızın ve hastaların hayatlarının korunması adına hekimlik mesleğine yakışır bir duruş ortaya koymaya kararlıyız" dedi.

İLAÇ ŞİRKETLERİNE BOYKOT ÇAĞRISI

İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Sivas, Kayseri, Kocaeli, Kütahya, Siirt, Afyonkarahisar, Konya, Sakarya, Çorum, Balıkesir, Malatya, Rize ve Erzurum benzer yürüyüşler düzenlendi.

Yürüyüşlerde hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in saldırılarını "soykırım" olarak niteledi ve Gazze'deki sivillerin korunması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Yürüyüşlere katılan hekimler ve sağlık çalışanları, İsrail'in saldırılarına destek veren ilaç firmalarını da boykot etme kararı aldı.

SİVAS

Sivas Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, Filistin bayrakları taşıyarak ve İsrail'e karşı Türkçe ve İngilizce dövizlerle donanmış bir şekilde Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Grup adına konuşan Dr. Mustafa Kılıç, İsrail'in Gazze'de sivil, hasta, doktor, çocuk ve kadın ayrımı yapmadan dünyanın gözü önünde katliamlara devam ettiğini ifade etti.

SİVAS SESSİZ YÜRÜYÜŞ

Kılıç, insan hakları ve uluslararası hukuk kurallarının açıkça ihlal edildiğine dikkat çekerek, "İsrail, tıbbi malzemelerin teminini engelleyerek ve sağlık hizmetlerini durdurarak kuvözdeki bebeklerin ölümüne neden oldu." dedi.

KAYSERİ

Kayseri'de sağlık çalışanları, Kayseri Lisesi önünden Gevher Nesibe Müzesi'ne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Grup adına konuşma yapan Dr. Ahmet Kırmacı, Gazze'de insanların temel insani ihtiyaçlardan yoksun bırakıldığını ifade etti. Kırmacı, İsrail'in uluslararası kararlara aldırmadan Filistin'de soykırım uyguladığını belirterek şunları söyledi:

KAYSERİ SESSİZ YÜRÜYÜŞ

"İşgalci İsrail, yıllardır devam eden sistematik işgal ve zulmünü 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutlarına taşımıştır. Gazze'deki katliam, sivil, hasta, hekim, çocuk, kadın ayrımı yapmaksızın dünyanın gözü önünde devam ediyor. İsrail yönetimi, Gazze'deki insanları su, elektrik, gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarından mahrum bırakarak, uluslararası kararlara aldırmadan Filistin'de soykırım uyguluyor."

BURSA

Bursa'da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen hekimler, Fevzi Çakmak Caddesi'nden Kent Meydanı'na doğru bir yürüyüş düzenledi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan hekimler, beyaz önlükleriyle "sessiz" bir protesto gerçekleştirdi.

Yağışlı bir havada gerçekleşen yürüyüşün ardından hekimler adına açıklama yapan İsmail Özbey, İsrail'in saldırılarına karşı tepki göstermek ve Gazze'deki sivillerin, çocukların, kadınların, meslektaşların ve hastaların yaşamlarını korumak amacıyla hekimlik mesleğine uygun bir duruş sergilemeye kararlı olduklarını belirtti.

Özbey, Türkiye genelinde Bursa dahil olmak üzere 20 ilde gerçekleştirilen sessiz yürüyüşü şu sözlerle anlattı:

"Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere tüm dünya hekimlerini, sağlık çalışanlarını ve vicdan sahibi insanları harekete geçmeye davet ediyoruz. Ayrıca, meslektaşlarımıza açık destek veren ilaç firmalarını boykot etme çağrısı yapıyoruz. Zulme boyun eğmeyecek, normalleştirmeyeceğiz. Hekimler olarak sabırla ve azimle zulme karşı duracak, onurlu bir duruş sergileyeceğiz. Sizleri, bu onurlu yürüyüşe katılarak zulme karşı durmaya ve sessiz yürüyüş kervanımıza ses olmaya davet ediyoruz."

BALIKESİR

Balıkesir'de, Şeyh Lütfullah Camisi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları, yağış altında ellerinde dövizlerle Milli Kuvvetler Caddesi'nden Ali Hikmet Paşa Meydanı'na doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.

BALIKESİR SESSİZ

Yürüyüş sonrasında konuşan hekim İbrahim Taş, işgalci İsrail'in Filistin'deki sistematik işgal ve zulmünün 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutlarına ulaştığını ifade etti.

Gazze'de yaşanan katliamın, sivil, hasta, hekim, çocuk, kadın ayrımı olmaksızın tüm dünyanın gözleri önünde devam ettiğini belirten Taş, "İnsan hakları ve uluslararası hukuk kuralları açıkça çiğnenerek binlerce masum sivil, kadın ve çocuk acımasızca katledildi. Üstelik tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumu engellenerek, kuvözdeki bebeklerin bile ölümüne neden olunmuştur." şeklinde konuştu.

RİZE

Rize'de, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan öğrenci grubu, üzerinde "Beyaz önlüklerimiz kana bulanmasın" ve "Hastaneye saldırı savaş suçudur" yazılı dövizlerle donanarak, Cumhuriyet Caddesi'nden 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na "Hekimlerden Sessiz Yürüyüş" düzenledi.

RİZE SESSİZ

Grup adına konuşan İrfan Avdan, işgalci İsrail'in Filistin'deki sistematik işgal ve zulmünün 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutlarına ulaştığını belirtti. Avdan, Gazze'deki büyük katliamın dünya kamuoyunun gözleri önünde devam ettiğini vurgulayarak, "İnsan hakları ve uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal edilerek binlerce sivil, kadın ve çocuk acımasızca katledildi. Ayrıca tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumu engellenerek, kuvözdeki bebeklerin dahi ölümüne neden olundu." dedi.

Avdan, İsrail'in saldırılarına karşı tepki gösterme ve Gazze'deki sivillerin hayatını koruma adına hekimlik mesleğine uygun bir duruş sergileme kararlılıklarını vurguladı. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde bir araya gelen grup, Hazreti Süleyman Camisi önüne kadar slogan atmadan yürüdü.

Sağlık çalışanları ve hekimlerin katıldığı yürüyüşte, "Beyaz önlükler kana bulanmasın" ve "Ben doktorum hedef değil" yazılı dövizler ile "Hastanelere ve sağlık çalışanlarına saldırı insanlık ve savaş suçudur" yazılı pankartlar taşındı.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Uluslararası Doktorlar Derneği İl Temsilcisi Doç. Dr. Eşref Araç, yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının 7 Ekim'den bu yana yeni bir katliama dönüştüğünü belirtti.

Araç, İsrail'in saldırılarında savaş kurallarını ihlal ettiğini vurgulayarak, hastaneler, okullar ve Birleşmiş Milletler sığınaklarının dahi hedef alındığını ifade etti.

SİİRT

Siirt'te, Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen grup, sessiz yürüyüş gerçekleştirerek Kızılay binası önüne kadar ilerledi.

Dr. Özgür Aydın'ın grup adına yaptığı basın açıklamasında, 20 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "sessiz yürüyüş"ün Filistin'deki büyük soykırımı, işgali ve zulmü protesto ettiğini belirtti. Aydın, Siyonist rejimin Gazze'de sivilleri, çocukları, kadınları, hastaneleri, okulları, kiliseleri ve camileri bombalayarak dünya kamuoyunu şoke ettiğini ifade etti.

ERZURUM

Erzurum'da, Narmanlı Camii avlusunda bir araya gelen doktorlar, Türk ve Filistin bayrakları ile İsrail'e karşı Türkçe ve İngilizce yazıların bulunduğu dövizler ve pankartlar taşıyarak Çifte Minareli Medrese önüne kadar yürüdü.

Grup adına basın açıklamasını yapan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Kübra Göğebakan, İsrail'in Filistin'de uzun yıllardır devam eden sistematik işgal ve zulme 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutunda devam ettiğini ifade etti.

ERZURUM-5

Filistin'de yaşanan uzun süreli katliamlara vurgu yapan Göğebakan, "75 yıl artı 62 gündür insanlar ağlıyor. Adına soykırım, etnik temizlik, katliam ne derseniz deyin, yürekler yangın yeri olmuş. İnsanların feryadı zaten olanları tarif etmiyor mu?" şeklinde konuştu.

KONYA

Konya'da hekimler ve tıp fakültesi öğrencilerinden oluşan bir grup, Kılıçarslan Meydanı'nda bir araya geldi. Grup, sessiz bir şekilde Alaaddin Bulvarı'ndan Kayalı Park Meydanı'na kadar yürüyerek İsrail'e karşı protesto gerçekleştirdi.

konya-13

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Filistinli Basel Shaqdeh, yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'de tıbbi malzemelerin teminini ve sağlık hizmetlerini engellediğini ifade etti. Shaqdeh, İsrail'in saldırıları sonucunda bebeklerin ölümüne neden olduğunu vurgulayarak, "Hekimler olarak İsrail'in saldırılarına karşı tepki göstermeye, Gazze'deki sivillerin, kadınların, çocukların, meslektaşlarımızın ve hastaların hayatlarının korunması adına hekimlik mesleğine yakışır bir duruş ortaya koymaya kararlıyız. Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünyadaki tüm hekim, sağlık çalışanı ve vicdanlı insanları harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm meslektaşlarımızı yapılan zulme açıktan desteğini bildiren ilaç firmalarını boykot etmeye davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar İmaret Camisi avlusunda toplanan hekimler ve sağlık çalışanları, hayatını kaybeden Filistinliler için dua ettiler. Beyaz önlükleriyle bir araya gelen sağlık personeli, Türk ve Filistin bayrakları ile pankartlar taşıyarak Kent Meydanı'na yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Furkan Altıntaş, Gazze'de sivil, hasta, hekim, çocuk, kadın ayrımı yapılmaksızın büyük bir katliamın tüm dünya tarafından izlendiğini belirtti. Altıntaş, insan hakları ve uluslararası hukuk kurallarının açıkça ihlal edildiğini, basın mensupları, arama kurtarma ekipleri, sağlık çalışanları ve binlerce sivil, kadın, çocuğun acımasızca hayatını kaybettiğini ifade etti.

KOCAELİ

İzmit'teki tarihi Fevziye Camisi önünde beyaz önlükleriyle bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları, Türk ve Filistin bayrakları taşıyarak Cumhuriyet Bulvarı'ndan Sabri Yalım Parkı'na sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Grup adına basın açıklamasını yapan Esedullah Kaya, Gazze'de her geçen gün daha fazla sivilin hedef alındığını, özellikle kadınlar ve çocukların bu durumdan zarar gördüğünü ifade ederek, hayatını kaybedenlerin üçte ikisinin kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Gazze'de 2 milyona yakın insanın yerinden edildiğini dile getiren Kaya, çalışır durumdaki hastane sayısının işgal öncesinden bu yana yarıya düştüğünü kaydetti.

Kaya, kahraman hekim ve sağlık çalışanlarının üstün çabalarının dahi yetersiz kaldığı bir noktaya gelindiğini söyleyerek, "Hastaların çoğu yerlerde yatırılıp tedavi edilmekte, tıbbi malzeme ve sağlık personeli eksikliğine bağlı olarak yetersiz sağlık hizmeti almaktadır." dedi.

SAKARYA

Adapazarı'ndaki Yeni Cami önünde beyaz önlüklerini giyen hekim ve sağlık çalışanları, Türk ve Filistin bayrakları ile dövizler taşıyarak Adapazarı Kültür Merkezi önüne sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Burada yapılan açıklamada konuşan Prof. Dr. Ertuğrul Güçlü, İsrail'in Filistin'deki on yıllık sistemli işgal ve zulmünün, 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutlarına ulaştığını belirtti.

kocaeli-9

Güçlü, "sessiz" yürüyüşlerinin bugün 20 ilde eş zamanlı yapıldığına değinerek, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünyadaki tüm hekimleri, sağlık çalışanlarını ve vicdan sahibi insanları harekete geçmeye çağırdı.

MALATYA

"Hekimlerden İnsanlık Adına Sessiz Yürüyüş" etkinliğinde, doktorlar, sağlık çalışanları ve engelliler, Kanal Boyu Caddesi'nden Kernek Meydanı'na kadar ellerinde çeşitli pankartlarla yürüdü.

Grup adına basın açıklamasını yapan Ahmet Selim Özkan, işgalci İsrail'in Filistin'deki uzun süreli ve sistematik işgal ve zulmünün, 7 Ekim'den bu yana soykırım boyutlarına ulaştığını ifade etti.

malatya-13

Gazze'de sivil, hasta, hekim, çocuk, kadın fark etmeksizin büyük bir katliamın tüm dünya tarafından görüldüğüne dikkat çeken Özkan, "İnsan hakları ve uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal edilerek binlerce sivil, kadın ve çocuk acımasızca katledildi. Ayrıca tıbbi malzemelerin temini ve sağlık hizmetlerinin sunumu da engellenerek kuvözdeki bebeklerin dahi ölümüne neden olundu. Hekimler olarak İsrail'in saldırılarına karşı tepki göstermeye, Gazze'deki sivillerin, çocukların, kadınların, meslektaşlarımızın ve hastaların hayatlarının korunması adına hekimlik mesleğine yakışır bir duruş ortaya koymaya kararlıyız. Başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere dünyadaki tüm hekimleri, sağlık çalışanlarını ve vicdanlı insanları harekete geçmeye çağırıyoruz. Ayrıca tüm meslektaşlarımızı yapılan zulme açıktan desteğini bildiren ilaç firmalarını boykot etmeye davet ediyoruz." dedi.