Aslında Rusya'nın 100 milyon dolar ödeyecek nakiti var, ancak ülkeye karşı uygulanan yaptırımlar ödemenin yapılmasını engelliyor. Rusya en son 1918'de temerrüde düşmüştü. Ekim Dervrimi'nin mimarlarından Lenin, Rus imparatorluğundan kalan borçları ödemeyi reddetmişti.

Rusya'nın, ABD ve AB'nin yaptırımları ilk ilan edildiğinden beri temerrüde düşmesnin kaçınılmaz olduğu söyleniyordu. Yaptırımlar, ülkenin yatırımcılara ödemelerini yapabilmesine olanak veren uluslararası bankacılık sistemine erişimini sınırlıyor.

Rusya tüm ödemelerini zamanında yapabilmek istediğini açıkladı ve şu ana kadar da bunda başarılı oldu. Rusya, 27 Mayıs tarihli parayı yatırımcılara gönderilmesi için Euroclear'a yatırdı. Ama Bloomberg'ün orada kaldı ve kredi verenlere ulaşmadı.

TEMERRÜT NEDİR?

Temerrüde düşmek bir ülkenin borç ödemeyi reddetmesi veya ekonomisinin zayıflığı nedenleri ile gerçekleşebiliyor. Temerrüdün sembolik sonuçlarının yanında Rusya için günlük sonuçları da olacak. Temerrüde düşen ülkeler borç bulmakta zorlanıyor. Ancak şu an Rusya'nın batılı piyasalardan borç bulması yaptırımlarla imkansız hale getirildi. Yetkililer de yeni borç alma gibi bir planları olmadığını söylemişti.