Yeniden çalışmaya başlayan hat, hazirandan beri olduğu gibi kapasitesinin yüzde 40'ıyla işliyor. Gazprom, kesintinin nedeninin Almanya merkezli Siemens'in boru için gerekli türbinleri göndermekte gecikmesi olduğunda ısrarcı.

Avrupa Birliği ülkeleri, gazın yüzde 40'ını Rusya'dan tedarik ediyor. AB yetkilileri, Rusya lideri Putin'in Ukrayna işgali nedeniyle ülkesine uygulanan yaptırımlara karşı gazı silah olarak kullandığını söylüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rusya bize şantaj yapıyor, enerjiyi silah olarak kullanıyor" dedi. Von der Leyen, Rusya'nın gazı tamamen kesebileceğini ve Avrupa'nın buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

YÜZDE 60'LIK KESİNTİ DEVAM EDİYOR

2020'de Rusya'dan en çok gaz alan ülke olan Almanya, Rus gazına bağımlılığını yüzde 55 oranından yüzde 35'e düşürdü. Yetkililer, Almanya'nın uzun vadede Rus enerjisinden tamamen uzaklaşmayı hedeflediğini ifade ediyor.

Almanya'da devlet enerji düzenleyicisinin başkanı Klaus Müller, bugün Kuzey Akım 1 Boru Hattı'nda gaz akışının yüzde 40'la başladığını ancak yüzde 60'lık kesintinin ve ülkeler arasındaki siyasi belirsizliğin devam ettiğini söyledi.

EKONOMİK GERİLEMEYE NEDEN OLABİLİR

Avrupa'da yetkililer, kış için yeterli gazın depolanmadığını ifade ediyor ve farklı ülkelerle anlaşma yaparak gaz tedarik etmeye çalışıyor. Uzmanlar kışın yaşanabilecek gaz kıtlığının ekonomik gerilemeye neden olabileceğini söylüyor.

Alman basınında yer alan haberlere göre uzmanlar, gaz kıtlığının gübre, ilaç, deterjan ve kozmetik endüstrilerini de etkileyebileceğini belirtiyor. Alman ZDF'ye göre, Almanya'nın gaz depolama tesisleri şu anda sadece yüzde 64 dolu.