Haber: Hülya Kılınç
 
Taban simidi Manisalılarla buluşturan İsmail Gültekin, “Bizim Manisa’nın Taban Simidi 1977’de Kelleci Simit Fırından bugüne kadar devam eden bir geleneğimiz. Manisa Simit Dünyası olarak taban simidin coğrafi işaretini aldık. Manisa’ya bunu kazandırdık. Taban simidi özel bir mayadan oluşur. Maya 12 saatte meydana geliyor. Herkes zor olduğu için bu mayayla uğraşmıyor. Ben, çocuklarımla birlikte bunu sürdürüyoruz. İzmir taban simidini 1965’te bıraktı. Biz devam ediyoruz. Coğrafi işaretini alarak bunu Manisa’ya kazandırdık. Rahat yenilen bir simittir. Her simide benzemez” dedi.


İsmail Gültekin, “İçinde katkı maddesi yok. Nohut mayası su kaynatılarak yapılır, ardından nohutlar kırılır. Bir şişenin içinde mayalanması beklenir. Ardından hamur haline getirilir ve bu hamurlar 2 saatte bir tazelenir. Yapım süreci neredeyse 24 saat sürüyor.” diye konuştu.

İsmail Gültekin


TABAN SİMİDİNE MESİR MACUNU'NDAN ÖNCE COĞRAFİ İŞARET ALINDI


Babası sayesinde bu işi öğrendiğini söyleyen Ruşan Gültekin, “Taban simit sadece Manisa’da değil Türkiye genelinde 10 yerde çıkıyor. Ama Manisa ile özdeşleşmiş Manisa’nın bir ürünü.10 yıllık bir çalışmanın sonucunda 5 yıl da patent enstitüsüne başvurduktan sonra Manisa’ya 2018 yılında Manisa Simit Dünyası olarak biz bunu Manisa’ya tescilledik. Hatta 5 asırlık bir geleneğe sahip olan Mesir Macunundan önce bunun coğrafi işareti alınmış oldu. Manisa neden bir gastronomi şehri olmasın. Taban simidi susatmaz hat tok diye ağzımızdan bir kelime çıkınca bütün dükkanlarda satışlar arttı. 80’li yıllarda Manisa’da geceleri simit çıkmıyor. Babam da sokaklarda simit satılsın diyor. Böylece o gelenek başlıyor. Ramazan ayında Manisa dışında hiçbir ilde geceleri taban simidi satışı yok. iftardan 5 dakika sonra taban simidi çıktı mı diye gelenler var. Bu Manisa’nın bir geleneği biz de bunu yaşatmak adına yapıyoruz.” diye konuştu.