Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'ni (LHC) anayasaları dahil temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını söyledi.

Diğer yandan Putin, parlamentodan ülkenin dışında güç kullanmak için yetki istedi. Rusya Parlamentosu da, Putin'in talebine olumlu yanıt verdi.

"UKRAYNA BARIŞ ANLAŞMASI ARTIK YOK"

Ukrayna'nın NATO'ya katılmamasının en iyi çözüm olduğunu söyleyen Putin, şöyle konuştu:

"Ukrayna barış anlaşmasının artık yok. En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması. Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit. Bir kez daha altını çizmek istiyorum, Minsk Anlaşması'nın uygulanmasına ilgi duyuyorduk, çünkü bu bir uzlaşı sonucuydu. Bu belgeyi hazırlayanlar arasındaydım. Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi."

"DHC VE LHC’Yİ TANIMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI’

Minsk Anlaşması'nın Ukrayna tarafından ihlal edildiğini söyleyen Rus lider, şu ifadeleri kullandı:

"Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü. Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık."

ASKERİ GÜÇ KULLANIMI İÇİN YETKİ

Rusya'da yasama sisteminin üst meclisi Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğu Ukrayna'daki 'barışı koruma' operasyonları için asker gönderme talebini oy birliğiyle kabul etti.