Petrol fiyatları 2023 yılını yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüşle kapatırken; bu düşüşün Covid-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 yılından beri kaydedilen en hızlı düşüş olduğu atarıldı.

Reuters'ta yer alan habere göre; petrol fiyatları 2023 yılını yaklaşık yüzde 10 düşüşle tamamlayacak.

Üretim, kesintiler ve enflasyonun dizginlenmesi için uygulanan politikaların düşüşte etkiliği olduğu belirtilirken yüzde 10'luk düşüş; bundan önceki son iki yılın toplamına denk geliyor.

OPEC+'nın üretim kesintileri fiyatları desteklemekte yetersiz kalırken göstergeler, bu yılki en yüksek seviyelerinden yaklaşık yüzde 20 geriledi.

Petrol fiyatlarının en düşük seviyede yılı tamamlamasının nedenleri arasında bölgesel çatışmaların artması gösterilirken; bu seviyenin Covid-19 pandemisi sebebiyle taleplerin ve fiyatların düştdüğü 2020 yılından bu yana kaydedilen en düşük seviye olduğu aktarıldı.

Öte yandan İsrail'in Filistin'e saldırılarının ardından Yemen'deki İran destekli Husilerin gemileri hedef almaya başlamasının ardından büyük firmaların Kızıldeniz rotalarını kullanmayı bırakması gibi jeopolitik gelişmeler de arz-talep dengesinde değişikliğe yol açabiliyor.