Rudaw’da yer alan habere göre, Türkiye'de temel besin maddesi olan ekmek başta olmak üzere birçok gıda maddesine her geçen gün gelen zamlar nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor.

Dersim'de nüfus yoğunluğuna sahip en büyük ilçe konumundaki Pertek ilçesinde ise vatandaşlar, Türkiye'nin en ucuz ve lezzetli ekmeğini tüketiyor.

Artan maliyetlere rağmen vatandaşların en ucuz ve kaliteli ekmek tüketmesi için harekete geçen CHP'li Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, 9 ay önce Halk Ekmek Fırınını vatandaşların hizmetine açtı.

Pertek Belediyesi tarafından açılan ve kar amacı gütmeden vatandaşlara hizmet veren fırın, ekmeği 3 liradan verirken şimdilerde ise 2,5 liradan halka sunuyor.

Türkiye'de en ucuz ekmeğini üreten Pertek Halk Ekmek Fırını,  haftanın 7 günü gece saat 3'te 2 ustası ile vatandaşlara ucuz ekmeği ulaştırıyor.

Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, her gün bin ekmek üreten Halk Ekmek fırınında yapılan indirimin ilçedeki diğer fırıncıları olumsuz yönde etkilememesi için de diğer fırıncılarla bir araya gelerek anlaşmaya varmış.

Çoğunlukla yoksul insanların ucuz ekmekten faydalanması hedeflenen ucuz ekmek üretiminde, herkes 5 ekmek alabiliyor.

Her gün ucuz ve kaliteli ekmek için sıraya giren vatandaşlar, Pertek Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu hizmetin çok değerli olduğunu belirterek memnuniyetini dile getiriyor.

Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan Rûdaw'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Halk Ekmek  hizmeti vermemizdeki ana sebep Pertek Belediyesinin bir ekonomik kazanç elde etmesi değil, tam tersine kazancı hiç düşünmedik. Ülkedeki ekonomik koşulların her geçen gün kötüye gitmesinden ötürü insanların alım güçleri doğal olarak azalıyor. Bir ekmeğin fiyatında 50 kuruş indirim yaptığınızda insanlar bundan etkileniyor. Nisan ayından  Aralık ayına kadar halk ekmek fiyatı 3 liraydı. Aralık ayından itibaren ekmek fiyatımızı 2,5 liraya indirdik. 50 kuruşluk indirim büyük önem arz ediyor."

Alan, "Şunu da ifade etmek isterim Türkiye'deki Halk ekmek fırını içerisinde odun ateşi içinde el emeği ile üretilen ekmek fırını arasında yer alıyor. Bu da insanların damak tadına hoş geliyor. Bu ekmeği insanlara 2,5 liradan vermiş olduğumuz zaman bir yandan mutluluk duyuyoruz. Çünkü Türkiye'nin en ucuz ekmeğini vatandaşa ulaştırıyoruz. Bir yandan da üzüntü duyuyoruz, keşke ekonomik koşullar kötü olmasaydı biz de vatandaşlara bu hizmeti vermek zorunda kalmasaydık. Ekmek fiyatları bundan sonra artsa da biz kendimizi zorlayacağız tekrar indirim yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Alan, ilçede bulunan diğer fırıncıların bundan olumsuz etkilenmesi içinde fırıncılarla bir araya geldiklerini ve anlaşma sağladıktan sonra günde bin ekmek üretme kararı aldıklarını söyledi.

Belediyenin ekmek fiyatlarında yaptığı indirim ilçede yaşayan yoksul vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmış.

Kenan Acar " Bu fırın sayesinde fakir fukara ekmeği ucuz alıyor. İyi bir şey halk olarak faydalanıyoruz" dedi.

Hıdır Taş, "Bir simit olmuş 5 tl,  buradaki ekmek 2,5 lira. Herkes buradan faydalanıyor. Buradan çık git diğer fırınlara ekmek 5 tl. O yüzden çok güzel, memnunuz" şeklinde konuştu.

Yusuf Yılmaz, " Ekmeği hem güzel hem de ucuz. Burada ekmek fiyatı 2,5 lira, diğer taraflarda pahalı" ifadesini kullandı.

Kemal Gök," Çok güzel ve hoş Allah razı olsun ekmeği de lezzetlidir "diye konuştu.

Hasan Uyanık, "Bu fırınımız çok güzel, insanlarımıza ucuz bir şekilde hizmet ediyor. Başkanımız çok güzel bir hizmet icat etti" dedi.

Fırın Ustası Zülfü Işık, " Kürt halkımız fakir,  durumu iyi değil. Bu fırının açılması ve vatandaşların ucuz ekmek almasını sağlıyoruz. Biz istiyoruz ki, burada çıkan ekmekler fakir fukaraya ulaşsın ve onlar ailelerine bu ekmeği götürsün. Bu ekmekten herkes sadece 5 tane alabiliyor. Biz ticaretini yapmıyoruz, fakirler alabilsin istiyoruz " şeklinde konuştu.