31 Mart'ta gerçekleşen yerel seçimler, başta İstanbul Büyükşehir olmak üzere birçok seçim bölgesinde oldukça yakın geçti. Partiler farklı gerekçelerle seçim kurullarına itirazlarını yaptılar. Ancak itirazların kabul görme yoğunluğuna baktığımızda, partiler arası farklar çarpıcı boyutta.

Yerel seçimler sona erdi, partilerin sandık sonuçlarına itirazları peşi sıra geldi. Birçok seçim bölgesinde çift, hatta tek haneli oy farklarıyla kazananlar belirlenirken seçim bölgelerinde ikinci sırada gelen partiler özellikle yakın sonuçlanmış noktalarda itirazlarını ilçe ve ardından il seçim kurullarına yaptılar. Halkların Demokratik Partisi'nin adayları ve milletvekilleri, hiçbir itiraz başvurularının kabul edilmediğini ısrarla dile getirdikleri seçim sonrası atmosferde, İstanbul'da ve Ankara'da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçim kurullarına itirazlarının peşi sıra kabul edildiği dikkatleri çekince dokuz8veri haber merkezi olarak biz de bu tabloya yoğunlaşma kararı aldık.

İLÇE SEÇİM KURULU VE İL SEÇİM KURULUNDA KARARLAR NASIL ALINIYOR?

Bu habere girmeden önce ilçe ve il seçim kurullarında kararların nasıl alındığına dair bir bilgilendirme yapalım. Saadet Partisi Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez genel işleyişi bize şu şekilde anlattı: "İlçe seçim kurullarında kararlar kuruldaki siyasi parti temsilcilerinin de iştirakiyle veriliyor. Yani her partinin her ilçe seçim kurulunda dört tane temsilcisi vardır. Yani hakim ve memur üyelere rağmen siyasi partiler bir araya gelerek farklı karar çıkarabiliyor. Kurul üyelerinden bir veya ikisi partilerden ikisine iştirak ederek karar çıkarabiliyorlar. Bunlar da genelde siyasi durumda etkin oluyor. İlçe seçim kurulları Türkiye genelinde siyasi partilerin dört temsilcisiyle birlikte oluşuyor ve onlar oylamaya katılıyorlar. Ancak il ve yüksek seçim kurulları tamamen memur üyelerden yani hakimlerden oluşuyor. Yani il seçim kurulunda daha hukuki, siyasi olmayan karar çıkma olasılığı daha yüksek."

4 NİSAN'DA TOPLADIĞIMIZ VERİLERİMİZİ GÜNCELLEDİK: HDP HALA REDDEDİLİYOR

Ufak notumuzu paylaştıktan sonra habere dönelim. Ekip arkadaşlarımızın hızlı çalışmasıyla 4 Nisan akşamı elimizde itirazlara ve dair kabaca bir resim oluşmuştu ve bunu 5 Nisan'da yaptığımız canlı yayında grafiklerle paylaşmıştık: https://twitter.com/dokuz8haber/status/1114221254595293184 Ancak geçen sürede itirazlarda gelişmeler yaşandı ve 7 Nisan sabahı itibariyle karşımızdaki güncellenmiş tablo şu: [infogram id="f42617bb-7379-427e-9589-c6e6b0af0d2d" prefix="Zaf" format="interactive" title="İl il itirazlar parti sayılar"]

AKP FARK ATTI, MHP İSE "KABULDE" İKİNCİ

İncelediğimiz 167 farklı itirazda HDP'nin 17 itirazının sadece 3'ünün kabul edildiğini görürken AKP'nin gerçekleştirdiği 78 itirazdan 68'inin ise kabul edildiğini gözlemledik. HDP'nin kabul edilen 3 itirazı da, seçimi kazandığı 3 seçim bölgesinde yaptığı itirazlar. Saadet Partisi'nin ise 5 itirazı arasında kabul edilen yok. Kabul rakamları, İyi Partili adaylar için 30 başvuruda 8, CHP için 16'da 7, MHP için 16'da 11, Bağımsızlar için ise 3'te 2 olarak karşımıza çıktı. Saadet Partisi'nin bir başvurusu hariç tüm başvuruları sonuçsuz kaldı. O olumlu karar da "sürenin dolduğu" gerekçesiyle iptal edilerek sayımlar durduruldu.

SAADET PARTİSİ, SEÇİM KURULU 'DUVARINA ÇARPTI'

İyi Parti'nin Balıkesir'de il seçim kuruluna 15 ilçede yaptığı itirazlardan sadece birinin kabul edilip diğerlerinin reddedilmesi, İyi Parti'nin üç gün önceye göre grafikte reddedilen parti olarak öne çıkmasına sebep oldu. Saadet Partisi de beş itirazında ilçe ve il seçim kurullarında 'duvara çarptı'. Saadet Partisi'nin Tavşanlı'da itirazı ilçe seçim kurulunca kabul edilse de oyların tekrar sayımı sonuçlanmadan "sürenin dolduğu" gerekçesiyle durduruldu. İl seçim kuruluna yapılan itirazda sadece bazı sandıkların sayımı için onay çıkarken Saadet Partisi konuyu YSK'ya taşıdı. Tavşanlı'daki durumu YSK'ya taşındığı için "reddedildi" kategorisinde değerlendirdik. Söz konusu veriler, 7 Nisan 2019 sabahı itibariyle basına yansıyan haberler ve bazı partilerin paylaştığı bilgi notları üzerinden derlenmiş rakamlardır. Altta göreceğiniz grafikte kabul ve ret yüzdelerinin %100'e tamamlanmama sebebi, o tarih itibariyle sonuçlanmamış veya sonucu hakkında bilgi alamadığımız itirazlardır. İtirazların kabul ve ret oranları ise şöyle: [infogram id="317b42ee-39c8-4763-a7f5-02fd45ade5d2" prefix="H4i" format="interactive" title="il il itirazlar parti %leri"] Grafiklerde partiler, toplam itiraz sayılarına göre sıralanmıştır.