Haber: Hülya Çetinkaya

Sakarya’nın Pamukova ilçesi yakınlarında 2004 yılında meydana gelen ve 41 kişi yaşamını yitirdiği, 89 kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin iki makinistin yargılandığı davada, üçüncü defa zaman aşımı kararı verildiği ortaya çıktı.

ZAMAN AŞIMI KARARI, 2019 YILINDA VERİLMİŞ

dokuz8HABER’e konuşan yargılanan makinistlerin avukatı İsmail Gürses, davanın 2019 yılında zaman aşımına uğradığını ve kamuoyunun kazaya karşı ilgisinin azaldığından kararın gündeme gelmediğini söyledi.

“HUKUK GÜÇLÜLERE YAPTIRIM UYGULAYAMIYOR”

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir de, dokuz8HABER’e yaptığı açıklamada, en başından itibaren Pamukova Hızlandırılmış Tren projesine karşı çıktıklarını söyledi. 

Özdemir, “Mevcut altyapıda bu hızda tren çalıştırırsanız bunu altyapı kaldırmaz felaket olabilir denmiştik. Ama popülist politikalar yüzünden, şov amaçlı bilimden fenden uzak projeler yürütüldü” ifadelerini kullandı.

Kazanın sorumlularının yargılanmadığına dikkat çeken Özdemir, şunları kaydetti:

“Makinistler cezasını çekti cezaevine girdi çıktı, ama 8’de 4 kuruma verilen kusurun cezasını kimse çekmedi. Genel müdür kısa süre, kamuoyunun tepkisinden dolayı geçici bir görev değişikliği yaptılar, sonra kısa süre sonra görevine de geri geldi. Hukukta güçlülere maalesef müeyyide uygulayamıyor. Kamuoyunda da sönümlendi tepkiler. Ölenler öldüğüyle, yakınları da acılarıyla kalmış oldu.”

İLK ZAMAN AŞIMI KARARI DEĞİL

2004 yılında başlayan yargılama süreci 2 kez zaman aşımına uğramış, en son 2014 yılında alınan kararın temyiz inceleme süreci başlamıştı.

Dava ile ilgili 2018 yılında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarının tazminat başvuruları hakkında verdiği karar gündeme gelmişti. AYM davanın 15 yıl boyunca 2 kez aşımına uğraması ve kararın yeniden temyize görülmesi ile ilgili bitmeyen yargılama sürecini eleştirmiş ve başvuruculara Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) 30 bin TL Tazminat ödemesine karar vermişti.

Öte yandan, kararın temyiz incelemesinin hala devam ettiği ve bilirkişi raporunda 8’de 4 kusurlu bulunan TCDD sorumluları hakkındaki soruşturmanın akıbetinin belirsiz olduğu bildirilmişti.

SORUMLULAR YARGILANDI MI?

Dönemin TCDD genel müdürü Süleyman Karaman, Pamukova ve hemen ardından, 20 gün sonra meydana gelen Tavşancıl’daki tren kazasından sonra 16 Eylül 2004’te görevden alınmıştı.

O dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ise, Karaman’ın görevden alınması ile ilgili, TCDD genel müdürünü hemen görevden hemen almak istediğini ama muhalefetin tepkisinden sonra kararından vazgeçtiğini açıklamıştı. Kamuoyu ve muhalefetin tepkisinden sonra kararından vazgeçtiğini söyleyen Erdoğan “Muhalefet ve medyanın isteklerine göre devlet yönetimi olmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Süleyman Karaman ise kısa bir süre sonra TCDD’deki görevine geri dönmüş ve 2010 yılında TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğündeki çalışmalarından dolayı Yılın İnovasyon Ödülü’nü dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden almıştı. 2015 yılında AKP milletvekili adayı olan Karaman 2018 yılından bu yana AKP milletvekili olarak görevine devam ediyor.

NE OLMUŞTU?

22 Temmuz 2004’te Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferi yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Expresi adlı tren Sakarya Pamukova’da raydan çıktı. Kazanın ardından başlayan davanın görüldüğü Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Şubat 2008'de sanık makinist Fikret Karabulut'a 2 yıl 6 ay hapis ile bin 100 lira para, Recep Sönmez'e ise 1 yıl 3 ay hapis ile bin 333 lira para cezası verdi.

Kararı inceleyen Yargıtay 2. Ceza Dairesi, 23 Temmuz 2009'da mahkemenin kararını tebligat eksikleri nedeniyle bozdu. Yeniden yargılamada mahkeme eksikleri gidererek sanıklar hakkında aynı kararı verdi. Yargıtay 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını, 28 Eylül 2010’da 12 farklı gerekçeyle ikinci kez bozdu. Bu süreçte dava, 7,5 yıllık zamanaşımının 22 Ocak 2012’de dolması nedeniyle 7 Şubat 2012’de görülen duruşmada düşürüldü. Fakat 28 Mayıs 2014’te Yargıtay 12. Ceza Dairesi zaman aşımı kararını bozdu.

Yeniden başlayan yargılamada 24 Kasım 2014’te sanıklardan Recep Sönmez hakkında 1 yıl 15 gün ve 152 lira para cezası, Fikret Karabulut hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün ve bin 500 lira para cezası kararı verildi. Bu karar hakkındaki temyiz incelemesinin sonucunda Yargıtay 12. Ceza Dairesi 1 Nisan 2019 yılında zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verdi.