Haber: Fatoş Erdoğan 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği  (ÖHD) İstanbul Şubesi bugün Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi ve gözaltıları protesto etti.

Diyarbakır merkezli yürütülen  soruşturma kapsamında ÖHD üyesi  avukatlar, gazeteciler, sanatçılar ve siyasetçiler bu sabah gözaltı altına alındı. ÖHD İstanbul Şubesi çağrısıyla Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, gazeteciler, siyasetçiler gözaltıları protesto etti. Basın açıklamasına HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Özgül Saki, çok sayıda avukat ve gazeteci katıldı. 

"Savunma Susmadı Susmayacak" sloganının atıldığı basın açıklamasını Av. Nagehan Avçil okudu:

Açıklamada, "Bugün sabah saatlerinde aralarında Derneğimiz üyeleri, şube ve genel merkez yöneticilerimizinde  bulunduğu birçok arkadaşımıza haklarında yürütülen soruşturma sebebiyle TEM şube tarafından evlerinde, bürolarında ve Dernek binamızda arama yapıldıktan sonra gözaltı işlemi yapılmıştır. Her gün adliyelerde duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarımızın haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan hakları temel ilkelerine aykırı bir biçimde ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam etmiştir. " ifadeleri kullanıldı.

DOSYAYA GİZLİLİK KARARI VE AVUKAT KISITLAMASI GETİRİLDİ

Avçil, basından öğrendiğimiz kadarıyla Dernek üyelerimiz ile beraber Kürt basın emekçileri, siyasetçiler ve sanatçılar da gözaltına alınmıştır diyerek dosyaya gizlilik kararı getirildiğini açıkladı.

Avçil, 14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidarın, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalıştığın altını çizdi. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam ettiğini vurguladı.

"BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Bizler, Özgürlük için Hukukçular Derneği olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, üyelerimiz şahsında avukatlık mesleğinin yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz diyerek sözlerine devam ettiren Avçil, yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak hukuksuzca yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşlarımızın hapishanelerde tutulduğunu ve bugün de gözaltı ve tutuklama tehdidiyle  siyasal iktidarın son çırpınışlarla rejimini devam ettirmeye çalıştığını gördüğümüzü, baskılara boyun eğmeyeceğimizi ve mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz dedi.