TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2023 Yılı Merkezi Bütçe Kanun Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi görüşüldü. Görüşmelerin ardından Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank soruları yanıtladı.

Bakan Varank, CHP Grup Başkanvekili Özel’e şöyle cevap verdi:

“Siz hiç Almanya’da ana muhalefet genel başkanının ‘bunlar Mercedes’i üretemezler insanları kandırıyorlar’ dediklerini duydunuz mu? Siz hiç Fransa’da muhalefet milletvekillerinin ‘Renault’un parçaları Türkiye’den geliyor bu nasıl Fransız arabası’ dediğini duydunuz mu? Ya da siz hiç İngiltere’de solcuların Rolls Royce’un fabrikasının açılışına davet edildiğinde ‘bunlar sağcıların döneminde yapıldı bu açılışa gitmeyiz’ dediğini duydunuz mu? Hepinize davetiye gönderdim. Eğer kutuplaştırmadan bahsediyorsanız keşke o davete icabet etseydiniz. Siz başından beri bu projeyi ‘yapamazsınız bunun neresi yerli milli’ dediniz. Siz kutuplaştırdınız biz kutuplaştırmadık.”

Bakan Varank, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ı şöyle eleştirdi:

“NASA’da her çalışanın siz astronot olduğunu mu zannediyorsunuz? Bir kurumun içerisinde idari işlerle ilgili başka kimseler olmaz mı? Sizin buradaki danışmanlarınızın hepsi eski milletvekili mi? Dolayısıyla oraya alınan insanlar idari görevlerle ilgili işler yapabilirler. Öyle komiklikler yaparak, ‘nereden mezun oldu’ diyerek siyaset yapılmaz. Biraz ufkunuzu genişletin.”

“SİZDEN GÖREVİNİZİ TESLİM ALACAK BAKAN ARKADAŞIMIZ BU ZİHNİYETTE OLMAYACAK TÜM ÜLKEYİ KUCAKLAYACAK”

CHP’li Özgür özel ise sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden söz alarak Varank’a şöyle seslendi:

“Siz güya muhafazakâr güya geçmişiyle barışık güya Osmanlı’yı sahiplenen bir anlayışsınız ama burada kendi yaptıklarınızla CHP’nin yaptıklarını anlatmaya çalışırken Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da 500 günde 500 açılışını görmeyip, 168 tane ecdattan kalmış olan çeşmenin 25 yıllık iktidarınızda bir damla suyu akmayan çeşmenin 168’inden su akmasıyla alay edebilecek kadar basitleşebiliyorsunuz. Bizde bir tane yabancı danışman var. Bu memlekete yatırım getirebilmek için görev yapacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun çocuklarının şirketine değil bu memleketin evlatlarına kaynak bulmak için istihdam yaratmak için çalışacak. Elimde 1 No’lu Cumhurbaşkanı Kararnamesi var. 35 farklı kurumda Milli Savunma Bakanlığı’ndan, denizciliğe kadar yabancı personel ve danışman istihdamına yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi. Ben size kutuplaştırmaya TOGG’u alet etmeyin derken tam da bunu söyledim. Siyasi bir tükenmişliğin son noktasında bu kutuplaşma Türkiye’nin bir değeri olsun dediğiniz TOGG’a katkı değil zarar verir. Emin olun sizden görevinizi teslim alacak bakan arkadaşımız bu zihniyette olmayacak tüm ülkeyi kucaklayacak.”

“ÇAĞ HİKAYELERİNİZİ DİNLEYİNCE DOĞAL OLARAK SİZİN HER DEDİĞİNİZİ DOĞRU VERİ OLARAK KABUL ETMEYİZ”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da kendisine sataşıldığı gerekçeşiyle şunları söyledi:

“Sanayi ve Teknoloji gibi önemli bir vizyonun, manipülasyonla propagandayla amigo tarzı konuşmalarla anlatılamayacağına yönelik eleştirilerimiz baki. Burada yerli ve milli diye anlattığınız şeyler teknolojik projelerinizi, çağ hikayelerinizi dinleyince doğal olarak sizin her dediğinizi doğru veri olarak kabul etmeyiz. Ama daha ciddi konuları konuşmamızı isterseniz. Onları da konuşuruz. Akrabalara verdiğiniz ihaleleri de konuşuruz. SİHA’larla öldürülen çocukları da konuşuruz”

BAKAN ÖZER: İLKOKUL, ORTAOKUL VE LİSEDE KAYIT DIŞI KALAN TOPLAM RAKAM 280 BİN 743’TÜR. 1.2 MİLYON DEĞİLDİR

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim dışında kalan öğrencilerle ilgili şu verileri paylaştı:

“Eğitim sistemindeki öğrenci sayılarına mutabık olmamız lazım. 1.2 milyon öğrenci kayıt dışı. 680 bin kız öğrenci eğitime erişemiyor’ retoriği hiçbir veriye dayanmayan bir retoriktir. Rakamları vereceğim lütfen beni yalanlayın. İlkokul çağı nüfusu 5 milyon 219 bin 459’dur. Şu anda ilkokulda kayıtlı öğrenci sayısı 5 milyon 200 bin 144’tür. Okullaşma oranı yüzde 99.63’tür. Sadece 11 bin 654 öğrenci kayıt dışıdır. Ortaokulda 5 milyon 61 bin 300 çağ nüfusu vardır. Bunların 5 milyon 31 bin 879’u eğitim sistemi içerisindedir. Şu anda 28 bin 421 öğrencinin kaydı yoktur. Okullaşma oranı yüzde 99.44’tür. Lisede 5 milyon 84 bin 264 çağ nüfusu vardır. Bunun 4 milyon 843 bin 596’sı kayıtlıdır. 240 bin 668’i kayıt dışıdır. Okullaşma oranı yüzde 95.06’dır. Dolayısıyla ilkokul, ortaokul ve lisede kayıt dışı kalan toplam rakam 280 bin 743’tür. 1.2 milyon değildir. 688 bin 670 bin kız çocuğunun okula erişimi ile ilgili sorun hiçbir veriye dayanmamaktadır.”