Haber: Egecan TÜRKMEN

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Öğretmenlerin emeğinin sömürülmesine asla müsaade etmeyiz” açıklamasına Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’ndan tepki geldi.

Bakan Tekin, katıldığı bir programda kamu ve özel okul öğretmenleri arasındaki maaş farkının “çok marjinal” olduğunu savunarak, tüm özel okullarda aynı ücret politikasının uygulanması için çalışma yürüttüklerini söylemişti.

Sendika ise açıklamanın aksine özel sektörde çalışan öğretmenlerin düşük ücret, güvencesizlik ve yoğun çalışma koşullarıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Öğretmenlerin emeğinin sömürüldüğünü belirten sendika, özel sektördeki gerçek tabloya dikkat çekti.

SENDİKADAN YANIT

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Bakan Tekin'in açıklamalarına bir video ile cevap verdi. Videoda, sendika temsilcisi Bakan'a hitaben şunları söyledi:

* Ücret Farkı: Bakan'ın kamu ve özel sektör öğretmenleri arasında ücret farkı olmadığı yönündeki açıklamasını eleştirerek, "Brüt ücretler arasında marjinal fark yok diyorsunuz. Brütü örnek verme sebebiniz nedir?" diye sordu. Sendika, kamu ve özel sektör öğretmenlerinin eline geçen net ücretler arasındaki farkı gösteren maaş bordroları paylaştı.

* Çalışma Saatleri: Kamu öğretmenlerinin haftalık çalışma saati ile özel sektörde çalışan öğretmenlerin çalışma saatleri arasındaki farkı gündeme getirdi. Bir iş ilanı metni üzerinden, özel sektörde çalışan öğretmenlerin "tam zamanlı" çalışırken ne kadar maaş aldıklarını sorguladı.

* Taban Ücret: Bakan'ın "Hukuk devleti prensipleriyle çelişir" dediği tavan ve taban ücret uygulamasının, 1965 yılından 2014'e kadar yürürlükte olduğunu ve bu uygulamanın ne zaman ve neden kaldırıldığını sordu. Sendika, öğretmenlerin "standart ücret" değil, "taban ücret" talebi olduğunu vurguladı.

* Sömürü Kavramı: Bakan Tekin'in özel okullarla öğretmenlerin bireysel olarak yaptığı sözleşmeleri "hizmet alanı" olarak tanımlamasına karşılık, bu sözleşmelerin "serbest piyasa" ve "patroncu yaklaşım" olduğunu öne sürdü. Bu durumun yüzlerce öğretmeni sömürüye ittiğini belirtti.

* Atama Politikaları: Son olarak, Bakan'ın atama sayılarının düşeceğine yönelik açıklamalarına gönderme yaparak, bu yanlış politikaların milyonlarca öğretmenin atanma hakkını elinden aldığını ve özel sektöre yönelttiğini belirtti. Sendika, mevcut kanun ve yönetmeliklerin öğretmenlerin haklarını koruyamadığını belirterek, "Öğretmen emeğini patronlar karşısında kim ve ne koruyacak?" sorusunu yöneltti.