Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ise refakatsiz çocukların tarikatlar tarafından kaçırıldığı, kendilerini aileleri olarak tanıtan kişilere veya organ mafyalarına teslim edildiğine dair iddialar üzerine bugün “TCK 234 Çocuğun Kaçırılması ve TCK 109 Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” başta olmak üzere re'sen araştırılacak tüm suçlardan kamu davası açılması amacıyla suç duyusunda bulundu.

Dernek suç duyurusu öncesi basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, İstanbul'un Beykoz ilçesi Çavuşbaşı Mahallesi'nde 60 refakatsiz çocuk için 3 tane villa ayarlandığı iddia edildi. Derneğe iddialara ilişkin video ulaştırıldığının belirtildiği açıklamada, videoda konuşan şahısların depremzede olan 60 refakatsiz çocuğun İstanbul Beykoz'a getirildiğini, burada barındırılacaklarını, ancak çocukların temel ihtiyaçlarının eksik olduğunu bildirdiği; evlerin temizliği ve çocukların kalan ihtiyaçları için yardım çağrısında bulunduğunun görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan açıklama beklendiğinin belirtildiği açıklamada şu sorulara yer verildi:

  • Depremzede olan refakatsiz 60 çocuğumuz nerededir?
  • Refakatsiz çocuklarımız, tarikat olduğu tespit edilen villalara neden
  • yerleştirilmektedir?
  • Bakanlık, refakatsiz depremzede çocuklarımızın kaçırılmasına göz mü yummaktadır?

Açıklamada son olarak şu ifadeler kullanıldı:

"Görüldüğü üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kaynaklarını seferber etmesi gerekmektedir. Ayrıca halen devlet yurtlarında olmayan ve ailelerine teslim edilmeyen refakatsiz çocukların acilen yerlerinin tespit edilmelidir. Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının derhal görev alması gerekmektedir. Çocukların yüksek yararı korunması gereken en temel ilkedir. Tarikat ve cemaatler çocuklarımız için deprem kadar büyük bir afettir. Küçüklerimizin yaşadığı trajedinin tarikatlar tarafından istismarına, küçüklerimizin istismarına izin vermeyiz!"