Esenyurt'ta bir otelde düzenlenen "KL SUMMIT" Kuala Lumpur Forumu 6. Yıllık Konferansı'nın açılışında konuşan Kurtulmuş, BM’nin dünyanın hiçbir yerinde savaşları engelleyen bir kurum olmadığını, yeniden elden geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti.

"ALMANYA'DAKİ AŞIRI IRKÇI DARBE TEŞEBBÜSÜNÜ HEP BERABER İZLİYORUZ"

Konuşmasında dünyada artan aşırı milliyetçiliğe dikkati çeken Kurtulmuş, "Dünyadaki gelişmelerin bir sonucu olarak özellikle Batı ülkelerinde, yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı ve İslamofobiyanın bir ürünü olarak ırkçılık boyutlarındaki insanlık suçu taşıyan bazı fikirlerin açık bir şekilde revaç bulduğu ortadadır. En son Almanya'daki aşırı ırkçı darbe teşebbüsünü hep beraber izliyoruz. Bu darbe teşebbüsünün Almanya gibi bir ülkede ortaya çıkabiliyor olması, Avrupa'da yayılmakta olan aşırı ırkçılığın tehlike sinyallerinden birisidir. Bu çerçevede artan ırkçılık, Avrupa başta olmak üzere Batı dünyasında makbul ve mutedil siyaset zeminini zehirlemekte ve bu anlamda büyük gerilimlerin kaynağı olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın aynı zamanda Rusya ile Batı arasında olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Bugünkü gelişmelerin tamamı insan ürünüdür. Bunların hiçbiri doğal felaketler sonucu ortaya çıkmamıştır. Söz sırası, karar sırası İslam dünyasına gelmiştir. Biz insanlığın tamamının hayrına olacak yeni paradigmaları oluşturmak zorundayız." görüşünü paylaştı.

Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, dünyanın hiçbir yerinde savaşları engelleyen bir kurum olmadığını, yapısı gereği savaşların dozunu artıran, sürekli hale gelmesini sağlayan bir kuruluş haline geldiğini dile getirerek, bu kurumun yeniden elden geçirilmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi.