Cushman & Wakefield  ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nun 10’uncusunu yayımladı. İstiklal, Bağdat ve Abdi İpekçi caddelerinin 2023 perakende verilerini inceleyen rapora göre; yüksek talep ve kısıtlı arz sebebiyle kiralar yükseldi.  Mağazalar da ara sokaklara yayıldı.

Nişantaşı Bölgesi ve İstiklal Caddesi’nde işlem sayısının artmasına karşın ortalama kiralanan alan büyüklüğünün azalmasına neden oldu. Kentsel dönüşümün yükseldiği Bağdat Caddesi’nde ise kiralama işlemleri kısıtlı arz nedeniyle azalırken ortalama kiralanan alan büyüklüğü arttı.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre; üç ana caddede  kiralama işlem adedi bir yılda 51’den 67’ye yükseldi. En çok ziyaret edilen cadde İstiklal, en pahalı cadde Abdi İpekçi, en fazla yabancı markanın kiralama yaptığı cadde ise Bağdat Caddesi oldu.

NİŞANTAŞI AMSTERDAM VE PRAG'I SOLLADI

Metrekarede aylık 250 dolarlık kirayla Amsterdam ve Prag’ın en lüks caddelerini geride bırakan Abdi İpekçi’yi, 220 dolarlık kirayla İstiklal ve 150 dolarlık kirayla Bağdat Caddesi izledi.

2023 yılında da en fazla yabancı marka oranının yüzde 21 ile Bağdat Caddesi’nde olduğu kaydedildi. Bağdat Caddesi’ni yüzde 16 ile İstiklal Caddesi ve yüzde 15 ile Nişantaşı Bölgesi takip etti. Rapora göre yerel markalar ise ağırlığını koruyarak pazarın yüzde 82.5’ini oluşturdu. 2023 yılında en çok yeni kiralama işleminin yüzde 30 ile giyim ve ayakkabı kategorisinde olduğunun belirtildiği rapora göre, onu yüzde 27 ile yeme-içme kategorisi izledi.