NewsLab Turkey Research Hub'ın altıncı raporu olarak hazırlanan "Youtube'daki bağımsız haber ve yorum kanallarında konuk profilleri" raporu, Dr. Sarphan Uzunoğlu ve Verda Uyar tarafından hazırlandı. Raporda. 300 farklı programın konukları incelendi. YouTube üzerinden yayın yapan ve bağımsız yayıncılık yapma iddiasında olan 8 haber kuruluşu ve 2 bireysel gazeteci kanalının 5 Temmuz öncesi yayınlanan 30 konuklu programı mercek altına alındı. Medyascope, Sözcü TV, Dokuz8HABER, Artı TV, Yeniden TV, Bidebunuizle, Bizim TV ve Daktilo1984 ile Nevşin Mengü ve Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalları araştırmaya dahil edildi. 

arastirma meslek 1

MESLEKLERE GÖRE DAĞILIM

Araştırmaya göre, en çok işlenen konu siyaset olurken, bunu toplumsal cinsiyet, kültür-sanat ve sağlık konularının takip ettiği görüldü. Programlara 58 siyasi parti temsilcisi katılırken, bunların yalnızca 1 tanesi Cumhur İttifakı'ndan oldu. En çok temsil edilen partiler Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve İYİ Parti olarak sıralandı. İçerik taramasında 28 ayrı meslek grubundan konuklar tespit edildi. Konuk olarak en çok tercih edilen meslek grubu olarak akademisyenler öne çıkarken, gazeteciler, siyasetçiler, sivil toplum temsilcileri ve sanatçılar da sık tercih edilen konuk profilleri olarak öne çıktı.

konuk cinsiyet

KADIN KONUKLARDA DOKUZ8HABER LİSTEDE

İncelenen 300 konuklu formattaki içerikteki 403 konuğun 313’ü erkeklerden seçilirken, yalnızca 90 kadın konuk olarak programlara katıldı. "Bağımsız medyada da uzman ve konuk seçimlerinde erkek konuklar baskın olarak daha fazla tercih edilmektedir." denilen raporda, kadın konuklara en fazla yer veren platformlar ise Medyascope (19), Artı TV (18) ve Dokuz8HABER (17) olarak sıralandı. Kadın konuklara en az yer veren mecralar ise Bizim TV, Bidebunuizle, Cüneyt Özdemir ve Nevşin Mengü oldu. Moderatörlerin cinsiyet dağılımına bakıldığında ise 144 erkeğe karşılık yalnızca 70 kadının moderatör olduğu görüldü.

DOKUZ8HABER'DE TOPLUMSAL CİNSİYET AĞIRLIĞI

Araştırmanın dokuz8Haber ile ilgili bölümünde, "kendini haber alma ve haber yapma hakkı mücadelesinin bir ürünü olarak tanımladığı" belirtilerek, şöyle denildi: "Yerel gazetecilerden oluşan topluluk Türkiye’ye ve uluslararası alana güvenilir haber akışı sağlamayı hedefliyor ve bu sebeple sosyal medya ağırlıklı bir yayıncılık faaliyeti sürdürüyor. Bu sebeple genellikle anlık, kısa ve video odaklı bir mobil haberciliğe odaklanan platformun çok sık olmamakla beraber YouTube kanallarında yayınlanmış, konuk katılımlı programlar da dahil farklı formatlarda içerikleri de var."
Dokuz8HABER’in son 30 programda yaygın olarak toplumsal cinsiyet meselesinin ele alındığı belirtilen raporda, "Dokuz8OnurHaftasıÖzel" başlıklı yayın serisine dikkat çekildi. dokuz8Haber programlarında wüncel gelişmeler, ekoloji, dış politika ve sağlık gibi temalar da öne çıkıyor. 30 programa katılan 47 konuğun 30'u erkek ve 17'si kadın olurken, meslek profili ise şöyle tespit edildi: Sivil toplum temsilcileri (12), akademisyen (10), avukat (7), mühendis (3), gazeteci (3), psikolog (1), spor yorumcusu (1) ve doktor (1). 

Araştırmanın tamamını incelemek için tıklayın.