Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, yüksek cari açık ve düşük rezerv nedeniyle yabancı sıcak para arayışındaki hükümet adına 7-8 Şubat'ta İngiltere'nin başkenti Londra'da yabancı yatırımcılarla bir araya gelmişti.

Nebati, ilk günkü görüşmelerin ardından sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, "Bugün Londra'da çeşitli bankaların ve yatırımcıların üst düzey yöneticileri ile yaptığımız birebir görüşmeler çok olumlu geçti" demişti.

TOPLAM 13,4 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Sözcü'nün haberine göre, 2022'nin ilk 5 haftasında yabancıların hisse ve tahvil satarak Türkiye'den net olarak çıkardıkları para yaklaşık 600 milyon dolar, swap (para takası) kanalındaki çıkışları 2,7 milyar dolar olmuştu.

4 Şubat-24 Haziran arasında hisse ve tahvil kanalından net 4,8 milyar dolar, swap kanalından net 5,3 milyar dolar olmak üzere toplamda 10 milyar dolarlık yabancı yatırımcı çıkışı oldu. Yabancıların Türkiye'de yılbaşından bu yana sıcak para çıkışı 13,4 milyar dolar oldu.

Geçtiğimiz hafta yabancılar, hissede 98 milyon dolarlık, tahvilde 58 milyon dolarlık çıkışa imza attı. 24 Haziran itibarıyla stok değer olarak yabancıların Türkiye'de 15,4 milyar dolarlık hisse senedi, 2,1 milyar dolarlık devlet tahvili bulunuyor.