CHP Kadın Kolları, kadınların köy ihtiyar heyetleri ve muhtarlıklarda seçme ve seçilme hakkı kazanmasının 89. yıl dönümü dolayısıyla bugün 81 il ve 973 ilçede eş zamanlı basın açıklamaları yaptı. Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Bartın İl Başkanlığı’ndaki basın açıklamasında konuştu.

 “Kadınların bu hakka sahip olmasının üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen eşitlik adına hâlâ katetmemiz gereken çok mesafe var. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde 50 bin 217 muhtarın bin 71’i kadın. Sadece seçilen muhtarların yüzde 2’si kadın” diyen Nazlıaka, şunları söyledi:

“HANGİ EVDE DERT, HANGİ EVDE ET KAYNAR, EN İYİ BİLENLER MUHTARLARDIR”

“Hatırlayacaksınız, partimiz, Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören bir kanun metnini parlamentoya sunmuştu. Bu kanun önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bizler, Cumhuriyet Halk Partililer, muhtarlığın demokrasinin temel taşı olduğunu çok iyi biliyoruz. Muhtarlarımızın halkın derdini en iyi bilenler olduğunu da biliyoruz. Sürekli halkla yakın temasta oldukları için hangi evde düğün var, cenaze var; hangi evin tenceresinde dert kaynar, hangi evin tenceresinde et kaynar, en iyi bilenler muhtarlardır. Kadın muhtarlar, halkın, derdini daha iyi anlatabildiği profiller oluyor. Çünkü kadınların uzlaşmacı ve çözüm üretici kişiliği nedeniyle sorunlar daha kolay çözülebiliyor. O yüzden eşit temsilinden asla vazgeçmeyeceğiz.

“‘TÜRKİYE VİZYONU’ DİYE BİR ŞEYDEN BAHSEDİYORLAR. YA SEN CUMHURİYET KELİMESİNİ NİYE KALDIRIYORSUN”

Eşitlik kelimesi, kelime dağarcıklarında yok. Böyle bir kelime bilmiyorlar. AKP’nin Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir, çıkmış diyor ki ‘Türkiye Yüzyılı vizyonunun en önemli parçası kadınlar olacak’. Son günlerde ‘Türkiye vizyonu’ diye bir şeyden bahsediyorlar. Ya sen cumhuriyet kelimesini niye kaldırıyorsun? ‘Türkiye Cumhuriyeti vizyonu’ diyebilirsin. Ama biz biliyoruz ki bunların Cumhuriyet’le de Cumhuriyet değerleriyle de derdi var. Onun için böyle diyor. Ayşe Keşir, ‘Bu vizyonun odağında kadınlar olacak’ diyor. Buna neden inanalım biz? Bir tarafta kadınlara yönelik şiddet hız kesmeden devam ederken İstanbul Sözleşmesi’ni iktidar feshetti. O zaman biz, iktidarın hangi vizyonuna inanalım? 2023 Yılı Merkez Bütçe Kanunu Teklifi’nde kadınların güçlendirilmesi için kadın başına 50 TL ayıran iktidarın vizyonu ortadadır.

MUHTARLARLA İLGİLİ 10 MADDE

Muhtarlarla ilgili 82 ayrı kanun var. Biz, bunu ‘Muhtarlık Kanunu’ adı altında tek bir kanun etrafında toplayacağız. Muhtarlar için de birleşik oy pusulası kullanılacak. Belediyelerin bir binası var ama muhtarların muhtarlık evi yok. Muhtarlıklara yardımcı büro personeli tahsis edeceğiz. Kaldırılan köy tüzel kişiliklerini yeniden oluşturacağız. Muhtarların ayrı bir bütçesi yok. Bunu da önlemek amacıyla muhtarların bir bütçesi olması gerektiğini düşünüyoruz. Sosyal yardımlar muhtarlar kanalıyla dağıtılacak. Belediye meclislerinde muhtarların seçildiği mahalleyle ilgili kararlar çıkıyor, fakat muhtarların bundan haberi olmuyor. Eğer o mahalle ve köyle ilgili karar alınacaksa muhtarlarımız da o toplantıya davet edilecek, söz ve yetki hakkı olacak. Türkiye Muhtarlar Birliği’ni kuracağız. Böylece muhtarlarımız, örgütlü bir mücadeleyi daha rahat sürdürebilecek. Kadını sadece ‘annelik’ üzerinden tarifleyen, ‘Anne olmayan kadın yarım kadındır’ cümleleri kuran bu zihniyeti sandığa gömmek için ilk seçimlerde iktidara geliyoruz.”