Emir, “Sağlık Bakanlığı, 2020 ve 2021 için salgına bağlı ölüm sayısını 82 bin 361 olarak açıkladı ve bu sayıdan geri adım atmadı. Şimdi de TÜİK bu sayıyı 87 bin olarak açıklıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir açıklama bekliyoruz. Ya 2020 ve 2021 yıllarındaki ölüm sayılarındaki artışın nedenini açıklayacak ya da çıkıp, ‘Ben sizlere yalan söyledim, gerçeği gizledim’ diyecek” dedi. Emir, ayrıca; “Yalanları apaçık ortaya çıkmış oldu. Depremde ölen canlarımızı da saklamayın. Çünkü o ölümlerde, sizin birinci dereceden sorumluluğunuz var” değerlendirmesini yaptı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TÜİK’in 2020 ve 2021 yıllarına yönelik ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini değerlendirdi. Emir, şunları söyledi:

“TÜİK; 2020 ve 2021 ölüm istatistiklerini açıklamıyordu. Israrla bilmek istiyorduk. Ülkemizde kaç kişinin öldüğünü nedense saklıyorlardı. Daha önce, her yıl açıkladıklarını açıklamıyorlardı. Biz de diyorduk ki, ‘Covid’e bağlı ölümlerin açığa çıkmasını istemiyorsunuz.’ Ve sonuçta bugün açıklandı ki, gerçekten de ortalama her yıl 400 bin civarında ölüm olurken, meğer 2020 ve 2021 yıllarında 200 bin fazladan ölüm olmuş. Bunların çok büyük bir kısmının Covid’e bağlı ölümler olduğunu tahmin etmek güç değil. Demek ki aslında açıkladıkları toplamdaki 82 bin ölüm sayısı gerçeğin çok altında. Ölüm sayılarını da gizlemişler.

Biz bunu biliyorduk, söylüyorduk. Bizi yalancılıkla suçluyorlardı. Şimdi kimin yalancı olduğu, kimin rakamlarla oynadığı, kimin gerçekleri saptırdığı apaçık ortaya çıktı. Rakamlarla oynayanlar, gerçekleri gizleyenler; Covid ile mücadele ediyormuş gibi yapıp, gerçekte mücadele etmeyenler asıl sorumlulardır. Ve onların istifa etmesi gerekir.

Bu istatistikleri açıklamak için de depremi beklediler. Herkesin gözü Antakya’da, İskenderun’da, Maraş’ta, Malatya’dayken, canlarımız yanıyorken; bunlar ölüm istatistiklerini açıklayarak dikkatleri üzerlerinden attıklarını zannediyorlar. Ama gerçeklerin, eninde sonunda ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır. Yalanları apaçık ortaya çıkmış oldu.

Tam bu nedenle şu anda yetkililere yine sesleniyoruz. Depremde ölen canlarımızı da saklamayın. Gerçekleri paylaşın milletimizle, Herkes bilsin kaç kişinin öldüğünü. Çünkü o ölümlerde, sizin birinci dereceden sorumluluğunuz var. Gerçekleri saklayarak, rakamları saklayarak bu sorumluluktan kurtulamayacaksınız.”

Emir, ayrıca yaptığı yazılı açıklamada; şu değerlendirmeleri yaptı:

“Açıklanan bu veriler, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 salgını sürecinde salgından kaynaklı ölüm sayılarını gizlediğine yönelik iddialarımızın doğruluğunu net bir şekilde ortaya koyuyor. TÜİK 2020-2021 verilerine göre, son 10 yıla baktığımızda yılda ortalama 400 bin civarı ölüm gerçekleştiğini görüyoruz. Salgının başladığı 2020’de bir anda 400 binlerden 500 bini geçen sayıya ulaşmış. 2021’de ise ölüm sayısı 565 bin 594 olmuş. Ölüm sayıları iki yılda toplam 200 bin civarında artarken, salgın kaynaklı ölüm sayısı ise 87 bin olarak belirtilmiş. Göz göre göre bir artış söz konusuyken TÜİK, burada bile salgın kaynaklı ölümlerin sayısını gizleme derdine düşmüş. Biz o zaman salgından kaynaklı en az 150 bin kişi ölüyor derken abarttığımızı söyleyen Sağlık Bakanı şimdi nerede? Bu verilere ne diyecek?

“İKTİDAR, PANDEMİ SÜRECİNDE BECERİSİZLİĞİNİ, HALKIMIZDAN İNATLA SAKLAMAYA ÇALIŞTI”

Gerçek vaka sayılarının da üstünün örtüldüğünü söylemişti. ‘Başarı hikayesi’ yazma peşinde olan Sağlık Bakanı, bu iddialarımızı inkar etmiş ancak sonra biz gerçek vaka sayılarının belgesini bulunca bu kez de hiçbir tıbbi literatüre sığmayan ‘hasta’, ‘vaka’ ayrımı yalanına sığınmıştı. İktidar, pandemi sürecinde becerisizliğini, halkımızdan inatla saklamaya çalıştı. Pembe tablo çizmek, ‘Başarısızlıklarını’ kapatmaya çalışmak işlerine geldi. Her şeyde olduğu gibi salgından da siyasi rant elde etme gayretine düştüler. Verileri şeffaf şekilde ortaya koymadılar, büyük bir gayret ve özveri ile işlerini yapan sağlık emekçilerini de zor duruma düşürdüler. Türk Tabipleri Birliği de salgın kaynaklı ölüm tahminini 264 bin 41 olarak açıklamıştı. Ancak tüm ısrarlarımıza rağmen Sağlık Bakanlığı, 2020 ve 2021 için salgına bağlı ölüm sayısını 82 bin 361 olarak açıkladı ve bu sayıdan geri adım atmadı. Şimdi de TÜİK bu sayıyı 87 bin olarak açıklıyor. Burada bile tutarsızlık var.

“YA NEDENİ AÇIKLA YA DA YALANINI KABUL ET”

Tekrar ediyoruz, Covid-19 kaynaklı ölüm sayılarını halktan gizlediniz. Halka yalan söylediniz. İşte TÜİK verileri ortada. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan bir açıklama bekliyoruz. Ya 2020 ve 2021 yıllarındaki ölüm sayılarındaki artışın nedenini açıklayacak ya da çıkıp, ‘Ben sizlere yalan söyledim, gerçeği gizledim’ diyecek.”