Ege Kent Konseyleri Birliği Başkanı ve Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Sekreteri Hamit Mumcu yaptığı basın açıklamasıyla, bir işkencecinin adının okula verilmesi gündemine tepki gösterdi. 

Mumcu yaptığı açıklamada, "İnsanlık suçuna karışmış işkence ve cinayet faillerinin adlarına sahip çıkılmasını kabul etmemiz mümkün değil" diye konuşan Mumcu, "sorumluların artık işkencecilerin adını gizleme ihtiyacı dahi duymadıklarının" altını çizdi.

Mumcu'nun açıklamasının tam metni şu şekilde:

"AKP iktidarının darbe karşıtı söylemlerinin yalan olduğunun bir örneğinin İzmir’de yaşanmasına dehşet içinde tanık olduk. 

12 Eylül öncesi Diyarbakır Cezaevi zindanlarının  tescilli işkenceci katil Esat Oktay Yıldıran'ın adının İzmir'in Buca ilçesine bağlı Belenbaşı'nda bir okula verilmesi darbelere ve darbecilere duyulan minnet ve özlem duygusunun dışa vurumundan başka bir sey olamaz. 

Çocuklarımızın yetiştiği bir eğitim kurumuna gencecik evlatlarımızın katilinin adının verilmesi ne akılla ne de vicdanla bağdaşır. 

2010 yılında AKP iktidarının adını anıtlardan sildiği bu insanlık düşmanının adının yine aynı iktidar tarafından yaşatılmaya çalışılmasına asla izin vermeyeceğiz! 

İşkencecilere özlemlerini artık gizleme ihtiyacı duymayan sorumluları uyarıyoruz: İnsanlık suçuna karışmış işkence ve cinayet faillerinin adlarına sahip çıkılmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bu çirkinliği bir an önce düzeltip çocuklarımızın eğitim kurumunun üzerinden bu kirli ismi kaldırın. Darbe ve darbecilerle kucaklaşma arzularınıza çocuklarımızı alet etmeyin. Cemaat ve tarikat yurtlarında savunmasız kalmalarına göz yumduğunuz evlatlarımızın işkenceciler gölgesinde okumalarına izin vermeyeceğiz!"

Esat Oktay Yıldıran’ın isminin okula verilmesine MEB'den açıklama: Tasvip edilemeyecek bir hata Esat Oktay Yıldıran’ın isminin okula verilmesine MEB'den açıklama: Tasvip edilemeyecek bir hata