Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi'nde Cennet Koy'daki Gökburun Yarımadası'nda 678 bin metrekarelik arsada turizm tesisi ve villa inşaatına başlayan Cengiz Holding A.Ş.'nin inşaata başlaması vet hızıyla ruhsat almasına Bodrumluların tepkisi sert oldu.

İnşaatın başlamasının ardından MUÇEP Eş sözcüsü Umay Karabaş çevrecilerle birlikte bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş ve arazide yapılan inşaatı tespit etmişti.

Karabaş, arazinin telle çevrilip kapı konulduğunu ayrıca 1. derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’nda inşaat faaliyetinin yürütüldüğünü tespit ederek yaptığı açıklamada “Araziye gittiğimizde şok olduk, izinlerini sorduk göstermediler, zabıta ekipleri geldi onlara ne gösterdiklerini bilmiyoruz, ruhsat almışlar mı almamışlar mı belli değil. Ayrıca iş makinelerinin çalıştığı alan 1. Derece Arkeolojik Sit. Burada Cengiz Holding talana çok hızlı başlamış. Koylarda hukuksuzca başlatılan bu inşaat faaliyetlerinin durdurulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Burası Bodrum’un bakir kalan ender koylarından biri” dedi.

RUHSAT İPTAL SLOGANLARI ATTILAR

Bodrum Belediyesi'nin Ortakent Mahallesi'ndeki Fen ve İmar İşleri Müdürlüğü'ne bugün öğle saatlerinde alkışlarla gelen TMMOB İçe Koordinasyon Kurulu üyeleri, oda temsilcileri, çevreci örgütler “Ruhsat İptal” sloganları attı, Cengiz Holding'in arkeolojik sit alanının derecesinin düşürülerek, ÇED raporu gerekli değildir raporu alınarak doğal ve arkeolojik sit alanında inşaata başlanmasını protesto etti.

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan yaptığı basın açıklamasında Cennetkoy'daki hazine arazilerinin satışı ve imara açılması ile ilgili kronolojik bilgi verdi.

Erdoğan ardından “2010 tarihinde başlayan özelliştirme sürecinde Cengiz Holding her zaman yer almış ve burayı 277 milyon TL. yi aldıktan sonra 10 gün önceside ÇED gerekli değildir raporu almayı başarmış ardından da Bodrum Belediyesi'ndende jet hızıyla inşaat ruhsatını almıştır. Burada tapuya işlenmeyen şerhleride biliyoruz. Tüm yargı kararları gereği Maliye hazinesine iade edilmesi gereken bu parsel kamu gücü kullanılarak Cengiz Holding'e resmen mal edilmiştir.Oysaki yargı kararları sonucunda açık ve net olarak Cengiz A.Ş.'nin bu parselle ilgili hiçbir mülkiyet bağının olmadığı ortadadır. 6 Aralık 2022 günlü meclis toplantısında Bodrum Belediyesi'nin de maalesef hukuk tanımayan kamu kurumları arasına katıldığını üzülerek gördük.

KÖYLÜ MEHMET EFENDİYE 6 AY, CENGİZ'E 4 GÜNDE RUHSAT

Erdoğan açıklamasının devamında ise Gökburun da Cengiz İnşaata mal edilen 306/1 parsele Bodrum Belediyesi tarafından personele mobing uygulanarak ruhsat verildiğini belirterek “ Köylü Mehmet Efendinin tek evlik ruhsatı 6 ayda çıkmazken Cengiz İnşaata 4 günde ruhsat verilmiştir.6 aralıkta ÇED gerekli değildir kararını alan Cengiz inşaat 12 Aralık ta inşaat ruhsatını almıştır. Cengiz inşaat  1. Derece arkeolojik SİT alanına iş makinaları sokmuştur. Buradan Ahmet Aras'a sesleniyoruz. Nasıl ki Milas Belediye sınırları içindeki Ağaoğlu Projesine aktif olarak tavır aldıysanız Bodrum'u yaşanmaz, doğayı, arkeolojiyi, hukuku tahrip eden bu projeye verdiğiniz ÇED olumludur kararı;  alınıncaya malikler belirleninceye kadar  ruhsatı derhal iptal edin. İdare hukuktan yana olmalı. TMMOB Bodrum İKK olarak tüm bu idari işlemlerle ilgili gerekli hukuki girişimlerimizi, itirazlarımızı yapmakta olduğumuzu, gerekli suç duyurularımızı yapacağımızı ve süreci her zaman ki gibi Bodrum'un Sakini değil Sahibi olarak takip edeceğimizi bir kez daha tüm kişi, kurum ve kuruluşlara hatırlatırız.  Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi hukuksuzluğa başvururlarsa başvursunlar. Bodrum'da doğa kazanacak” diyerek sözlerini bitirdi.

BODRUM BELEDİYESİ AÇIKLAMA YAPTI

Bodrum Belediyesi ise Cengiz Holding'e verilen inşaat ruhsatı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Belediye'den yapılan açılamada ise şu ifadeler yer aldı:

“Göl Mahallesi Gökburun Mevkii, 306 ada 1 parsel, Bakanlar Kurulu kararı ile 31.01.2006 tarihinde Turizm Merkezi ilan edildi.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01.06.2010 tarih ve 2010/31 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış olup, bu tarihten önce söz konusu parsele ilişkin herhangi bir plan bulunmamaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Yatırım Belgesi düzenlenmiştir.İlgilinin imar durum belgesi talep etmesi üzerine, Belediyemizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile imar durum belgesi düzenlenmiştir. İlgilinin Temmuz 2022 imar durum belgesi ve ruhsat durum belgesi talep etmesi üzerine Yapı ruhsatı talebi, yine Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır. Belediyemizce yapılan tüm iş ve işlemler şeffaf ve kamuoyunun her türlü denetime açıktır” denildi.

100 VİLLA, 101 APART, 83 SUİT

Özelleştirme İdaresi’nden satın aldığı 678 bin metrekarelik arazide inşaata başlayacak olan Cengiz İnşaat, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için proje tanıtım dosyası sundu. Buna göre 409 bin metrekare büyüklüğündeki iki parsel üzerinde toplam 100 villa inşa edecek. Bulgari'nin işleteceği otel ise 101 apart ve 83 suit olmak üzere 184 odadan oluşacak. 59 bin 562 metrekare inşaat alanına sahip Cengiz İnşaat Bodrum projesinin maliyetinin 568 milyon lira olması bekleniyor. Bir bölümü 2. Derece doğal sit ve 3. Derece arkeolojik sit alan olan arazide geliştirilen projede 1200 kişilik 7 lokanta, 300 kişilik toplantı salonu ve yüzme havuzları bulunacak.

BODRUMLULAR DEFALARCA EYLEM YAPTI

Cennet Koyu’nda yer alacak Bulgari Otel’in yükseleceği arazi için geçtiğimiz yıl Cengiz İnşaat, 2 adet plaj ile 4 adet mendirek yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu.Kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalan arazinin yapılaşmaya açılmasına Bodrum sakinleri tepki gösteriyor. AKP iktidarında kamudan aldığı havalimanı, karayolu, metro, demiryolu, tünel, liman, HES, baraj, maden, nükleer santral ve inşaat ihaleleriyle dikkat çeken Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz İnşaat, projenin yükseleceği araziyi Özelleştirme İdaresi’nden 2012 yılında satın almıştı.

DANIŞTAY İKİ KEZ İPTAL ETTİ, AMA…

277 milyon liraya el değiştiren arazinin özelleştirme ihalesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine rağmen, söz konusu kararlar uygulamadı. Danıştay'ın ilk iptal kararını uygulamayan kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Ancak kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmedi.