Türkiye'de ayakkabı yan sanayisi, Mısır'dan yapılan ayakkabı ithalatındaki olağanüstü artış ve iç üretimdeki daralma nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2025 yılının ilk üç ayında Mısır'dan yapılan ayakkabı ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 1400 kat yükseldi. Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sait Salıcı, sektördeki firmaların yüzde 10'unun son bir buçuk yılda kapandığını ve bunun en büyük nedeninin ucuz ithalata yönelim olduğunu ifade etti.

Ekonomim'den Yener Karadeniz'in haberine göre, Türkiye'nin ayakkabı ithalatı 2021'deki 546 milyon dolardan geçen yıl 1 milyar 552 milyon dolara fırladı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise bu rakam 477 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde ayakkabı yan sanayi ürünleri ithalatı da 41 milyon dolardan 94 milyon dolara, bu yılın ilk üç ayında ise 25,6 milyon dolara yükseldi. Son üç yılda ayakkabı ithalatı yüzde 184, yan sanayi ithalatı ise yüzde 126 oranında arttı. Aynı süreçte ayakkabı yan sanayi ihracatı 52 milyon dolardan 41 milyon dolara geriledi.

AYSAD Başkanı Salıcı, Çin'den Mısır'a taban ve saya ithalatı yapıldığını ve orada montajlanan ürünlerin Türkiye'ye ihraç edildiğini belirterek, bu yolla ithalatın hızla arttığını dile getirdi. TÜİK verilerine göre, Mısır'ın Türkiye'ye ayakkabı ihracatı, yani Türkiye'nin Mısır'dan ayakkabı ithalatı, 2024'te 2023'e göre yüzde 492 artış gösterdi. Bu yıl sadece üç aylık dönemde Mısır'dan ayakkabı ithalatı 2024'ün tamamının yaklaşık 4 katına ulaşarak 2,6 milyon dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu değer yalnızca bin 647 dolardı. Başka bir ifadeyle, 2025'in ilk çeyreğinde ayakkabı ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre bin 393 kat arttı.

Sait Salıcı, mevcut durumun hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Tünelin sonunda ışık hâlâ görünmüyor. 2026 yılının ortasına kadar düzelme umudu yok. Ekonomi yönetiminin tutumu ve sektörlere verilecek destekler önemli" değerlendirmesinde bulundu. Salıcı, "Gerekirse her OSB’nin çıkışına vergi memuru koyacağız gibi açıklamalar yapılıyor. Bu durum böyle giderse bunu yapacağınız sanayici kalmayacak. OSB’lerde kayıtlı çalışanlar yerine kayıt dışı ile mücadele edilmesi lazım" sözleriyle endişelerini dile getirdi.