KAHİRE (AA) - FERDİ BAYAT - Mısır’da palmiye ağacından çeşitli ev eşyası ve dekoratif ürünlerin yapımıyla nam salan Feyyum kentine bağlı Acemiyyin köyü sakinleri, meslek edindikleri bu uğraşı yaklaşık 2 asırdır nesilden nesile sürdürüyor.

Acemiyyin köylülerinin ürettiği ahşap ürünler ülke genelinde yoğun ilgi görüyor.

AA muhabirine konuşan köy sakinlerinden Hacı Bedevi, köy halkının büyük kesiminin bu işle uğraştığını ve geçimlerini buradan elde ettikleri gelirle sağladıklarını söyledi.

Bedevi, "Bu meslek bize dedelerimizden ve babalarımızdan kaldı. Kendimi bildim bileli bu mesleği yapıyorum. Yaptığımız iş her ne kadar zor olsa da işimi severek yapıyorum. Ailece bu işi yapıyoruz." dedi.

Çocuklarına da mesleğini öğrettiğini belirten Bedevi, köyde sadece para için değil hobi olarak da bu işle uğraşanlar olduğunu dile getirdi.

- "Bu ağaçtan yapılan ürünler uzun yıllar sağlam kalabiliyor"

Palmiye ağacının dallarının uzun ve sağlam olduğuna dikkati çeken Mısırlı köylü, "Bizim ürünlerimizde kullandığımız şey tam olarak palmiye ağacının dalları. Getirttiğimiz dalları eşit bir şekilde kesip, ıslak ve kuru olmak üzere hepsini ayırıyoruz. Ardından ürüne göre ıslak ya da kuru dalları kullanıyoruz." diye konuştu.

En çok masa, sandalye, sepet, kasa, sandık ve çerçeve gibi ürünler yaptıklarını aktaran Bedevi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Palmiye ağacının ömrü uzun olur. Dolayısıyla bu ağaçtan yapılan ürünler de uzun yıllar sağlam kalabiliyor. Ayrıca, bu ağaçtan yaptığımız kasalarda muhafaza edilen meyve veya sebzeler de temiz ve sağlıklı oluyor, çabuk bozulmuyor. Mesela plastik bir kasada meyve veya sebzeler uzun süre muhafaza edilemiyor. Çünkü doğal değil, kimyasal maddeler içeriyor."

- "8 yaşımdan beri bu işi yapıyorum"

Aynı meslekle iştigal eden bir diğer köy sakini Muhammed İbrahim de yaklaşık 28 yıldır bu işi yaptığını belirtti.

İşinin birçok zorluğu olduğunu ve bedenen çok yorucu olduğunu kaydeden İbrahim, "Ben 8 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Bana bu mesleği babam öğretti, ben de çocuklarıma öğreteceğim. Dolayısıyla bu meslek bizden nesilden nesile geçen bir meslek. Elimizden geldiği kadar dedelerimizin bize bıraktığı mirası yaşatmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

İbrahim, tamamen el işi olan ürünlerini birer sanat eseri olarak nitelendirdi.

- Palmiye ağacı antik Mısır döneminde de kullanılıyordu

Mısır medyasında yer alan bilgilere göre, yüzlerce yıl önce antik Mısır döneminde de palmiye ağacından çeşitli ev malzemeleri ve şemsiye gibi ürünler yapılıyordu.

Mısır’da yaklaşık 15 milyon palmiye ağacı bulunuyor. Maliyeti daha uygun olduğu için palmiye ağacının dalları masa, sandalye, kafes ve benzeri birçok ürünün yapımında daha fazla tercih ediliyor.