Mısır, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, "Hedasi Barajı" konusunda yeni bir müzakere turu yapılması konusunda "mutabakata" varıldığını duyurdu.

Mısır Sulama Bakanlığı, başkent Kahire'de düzenlenen Hedasi Barajı'na ilişkin 2 gün süren yeni müzakere turunun tamamlanmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, Mısır, Sudan ve Etiyopya'dan ilgili heyetlerin katılımıyla iki gün boyunca bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen müzakere turunun sona erdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca müzakere sürecini tamamlamak ve Hedasi Barajı'nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin kurallar konusunda üç ülkenin mutabık kaldığı konular üzerinde anlaşmaya varılması amacıyla bir sonraki turun Addis Ababa'da yapılmasının kararlaştırıldığı ifade edildi.

Mısır Sulama Bakanlığı, 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 2 yıl aradan sonra Hedasi Barajı müzakerelerinin, Etiyopya ve Sudan'dan heyetlerin katılımıyla Kahire'de yeniden başladığını bildirmişti.

Bakanlık, 24 Eylül'de yaptığı açıklamada da Hedasi (Nahda) Barajı'na ilişkin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirilen yeni müzakerelerin ikinci turunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını bildirmişti.

- Mısır ve Etiyopya'nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini belirtiyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020'de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda, 20 Şubat 2022'de elektrik üretimine başlanmıştı. (AA)