Haber: Mehmet Şirin Demir

14 Mayıs 2023 günü yapılan yapılan seçimlerde Batman Cumhurbaşkanlığında %84.93 Milletvekilliğinde ise % 85.34 oranında oy kullandı. 2018 seçimlerine göre karşılaştırma yapıldığında cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayip Erdoğan yaklaşık 0.50 puan gerileyerek % 30,95 oranında oy alırken; Kemal Kılıçdaroğlu ise % 67,57 oranında oy alarak %50+1 barajını Batman ölçeğinde geçmiş oldu. Yine 14 Mayıs 2023 günü yapılan milletvekili seçim sonuçlarına göre Batman’da YSP 3, AK Parti 2 milletvekili çıkardı.  2018 milletvekili seçimlerinde HDP ismiyle seçime giren YSP (Yeşiller ve Sol Parti) vekil sayısı 4’ten 3’e düşerken AK Parti ise 1 vekilden 2 vekile yükseltti.  Milletvekili bağlamında 2018’e göre kayalaştırma yapıldığında YSP %4,66 oranında oyunu kaybederken; AK Parti yaklaşık %4,62 , CHP %7, 29 oranında oylarını yükselten partiler oldu. Batman’da yaşanan bu değişim ve dönüşümle yola çıkarak HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Batman milletvekili olan Mehmet Rüştü Tiryaki ve CHP Batman milletvekili adayı Hüseyin Yaşar’a “Batman’da 14 Mayıs sonrası değişen siyasi tabloyu, nedenlerini ve güncel siyasi atmosferi nasıl değerlendiriyorsunuz?” diye sorduk.

batman (1)

“Dört vekil yerine üç vekile çıkartmamızı bir kayıp olarak görüyorum”

14 Mayıs Pazar günü yapılan milletvekili seçimlerinde beklentilerinin altında oy aldıklarını ifade eden HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim sürecinde hiçbir mazeretinin arkasına sığınmadan eksilerimizi tespit etmeye çalıştıklarını belirtti. Dokuz Sekiz Haber’e konuşan Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz kendi açımızdan baktığımızda 2018 milletvekili seçimleri ile 2023 milletvekili seçinde dört vekil yerine üç vekile inmemize bir kayıp olarak görüyoruz. Biz bu kente belediye başkanlığını yüzde 67’lerle alan ve seçimlerde oy oranlarının üçte ikisini alan bir partiyiz. Ama bir dizi sorunla karşılaştığımızı belirtmek isterim.  Bunlardan bir tanesi şu. Biz bu seçimi partimizin kapatılma tehdidi altında girdik HDP olarak. Yeşil Sol Parti (YSP) ile seçime girdik. YSP ile seçime gireceğimize de mart ayında kamuoyuyla paylaştık. Zaten seçime girme yeterliliğine sahip olduğu da mart ayında açıklanmıştı. Dolayısıyla Yeni bir partiyle yeni bir isimle girdiğimiz seçimi göz önünde bulundurulduğunda başarının küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyoruz ama çalışmalarımızda bir dizi eksiklik olduğu anlaşılıyor. Örneğin Batman özel için şunu söyleyebilirim. Batman’da Sol Parti yaklaşık iki bin oy aldı. Büyük bir bölümü Yeşil Sol Parti’nin oyları olduğunu söyleyebilirim.  Sol Parti gören seçmenimiz isim benzerliğinden oy verdiler. Yine şöyle bir kampanya yürüdü bir oy Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye biçiminde. Biz bunu da seçmenimize iyi anlamamışız. Pusula çalışmasını da seçmenimize iyi anlatamadığımız anlaşılıyor Çünkü 16 bin oy geçersiz sayıldı ve en az sekiz bin dolaylarında pusulada hem Yeşil Sol Parti’ye hem de CHP’ye verilmiş oylar verildiğini görüyoruz. Bunlardan her hangi birisi gerçekleşmemiş olsa dördüncü milletvekilini rahatlıkla alabilirdik. Maalesef çok az bir yola dördüncü milletvekilini kaybettik. CHP’nin 2018 Batman milletvekili oyları üç 3 bin beş yüz civarındaydı şimdi 28 bin civarında oy aldı ve bu oyun önemli bir bölümünü geçmiş dönemde HDP’ye oy vermiş olduğunu görüyoruz. CHP’nin yerel kadroları biz HDP ile ittifak yaptık her aileden bir oy istiyoruz ve bir milletvekili çıkaracağız biçiminde bir propaganda yaptılar. Elbette her siyasi parti seçmenden oy isteyebilir.  Ama aramızda bir ittifak anlaşma var ve b anlaşmaya göre her aileden bir oyun CHP’ye destekliyormuş gibi bir algı yaratılmasını doğru bilmiyoruz. Seçimden öncede bu konuyla açıklamada bulunmuştuk. Maalesef bu algının etkisiyle seçmenimizin bir kısmı CHP’ye oy verdiğini söyleyebiliriz. Bütün bunlardan sonra biz yine dört milletvekilini çıkartmıştık aslında ama yurtdışı oylar gelince AK Parti’ye 4 bin 800 civarında oy Yeşil Sol Parti’ye de bin 70 civarında oy geldi. Dolaysıyla yurtdışı oylar nedeniyle birkaç yüz oyla dördüncü vekilliğini kaybetmiş olduk.  Ama bunlar bir mazeret olarak sunmuyoruz. Baştan sona bunlar önemli oranda bizim eksikliğimiz.”

photo1685090568

“AK Parti’nin Batman’da oy oranında artış olduğunu düşünmüyorum”

Hüdapar’ın AK Parti listesinde milletvekili adayı ile girdiği Batman’da, AK Parti’nin oylarında kayda değer bir artış olmadığını anımsatan Tiryaki, “AK Parti’nin Batman’da oy oranlarında bir artış olduğunu düşünmüyorum. 2018 milletvekili seçiminde 72 bin civarında oy almıştı. Hüdapar’ın bağımsız adayı da 16 bin oy almıştı. Dolayısıyla her iki partinin oy oranı 88 bin civarındaydı. Bu seçimde 92 bin oy aldılar. Oylarını toplamda muhafaza ettikleri anlaşılıyor. Öyle bir oy artışı falan yok. Her iki partinin oyları birleştiği için ayrıca yurtdışı oylarda üzerine eklendiğinde ikinci vekilliği Batman’da aldılar. AK Parti’nin Batman’da gözle görülür bir oy oranında artış söz konusu değil” dedi.

“Ülke çapına bakıldığında Kemal Kılıçdaroğlu Batman’da aldığı oy oranı en çok oy aldığı kentlerin başını çekiyor. Yüzde 70 civarında bir desteğin çok önemli olduğunu ve çok az şehirde Batman gibi nüfusu altı yüz binlere ulaşmış bir kent göz önünde bulundurulduğunda bu oranda cumhurbaşkanı adayına destek çıktığına söyleyebiliriz. Önemli oranda sayın Kılıçdaroğlu’nda Batman halkı destek verdi” diye konuşan Tiryaki, 28 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçiminde Kılıçdaroğlu’nun Batman’da alacağı desteğin yüzde 70’leri geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

photo1685090589

“Batman’da oyunu artıran tek parti var o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir”

14 Mayıs Milletvekili Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi Batman milletvekili adayı olan Hüseyin Yaşar, Batman’da oy oranlarını %1,7 seviyesinden %8,46 seviyesine yükselttiklerini ifade etti.

Yaşar, “2018 milletvekili seçiminde HDP 4 vekil ve AK Parti 1 vekil almıştı. O zaman Hüdapar bağımsız seçimlere girmişti. O zaman Hüdapar AK Parti listelerinde girmiş olsalardı bu gün ki tablo olması muhtemeldi. Bu seçimde YSP’nin oy kaybı var mı var ama çok az bir oy kaybı var. AK Parti’nin de oy kaybı var. Batman’da oyunu artıran tek parti var o da Cumhuriyet Halk Partisi’dir. 2018 milletveikili seçiminde yüzde 1.6 olan oyumuz bu seçimde yüzde 8,5 noktasına ulaştırdık. 14 bin 800 oyumuz hem CHP’ye hem de farklı partilere verilerek geçersiz hale geldi. Bu durumda bizim normalde 44 bin civarında bir oy almış olacaktık” dedi. 

14 Mayıs Cumhurbaşkanı Seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Batman’da aldığı % 67,57 oy oranını değerlendiren Yaşar, sözlerini şöyle tamamladı: “28 Mayıs Cumhurbaşkanı seçiminde Batman’da sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun oyunun daha da artmasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanı seçiminde  sn. Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı milletvekili seçiminde YSP ve CHP’nin toplam aldığı oydan daha fazla oy aldı. 28 Mayıs gününde yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 14 Mayısta yapılan seçimden daha fazla oy alacak. Çünkü sandığı gitmeyen 60 bine yakın vatandaşımız var. Bu seçimde oy kullanmayan vatandaşımızı sandığa götürmeyi başarırsak sn. Kılıçdaroğlu’nun Batman’da alabileceği oy oranı yüzde 75’in üzerine geçebilir.”

Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu