Haber: Berrin Çelik

Ağrı’da 14 Mayıs sonrası değişen siyasi atmosferi siyasi parti yöneticileri değerlendirdi. Yeşil Sol Parti milletvekili Sırrı Sakık ise demokrasi mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.

Türkiye, 14 Mayıs’ta 28'inci dönem milletvekillerini ve Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanmaya gitti.  Her iki isim de yüzde 50'yi geçemediği için seçim ikinci tura kaldı. Ancak milletvekilliği seçimleri tamamlandı.

Ağrı’da 2018 yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP)  3, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ise 1 vekil çıkarabilmişti. 14 Mayıs genel seçimlerin de ise bu tablo değişmedi. HDP yine 3 vekil, AKP ise bir vekil çıkardı. HDP yeni ismi Yeşil Sol Parti ile seçime katıldı.

TÜM PARTİLERİN OY ORANINDA DÜŞÜŞ VAR”

Yeşil Sol Parti kentteki diğer partilere oranla en fazla oyu almış olsa da katılımın düşük olması oy oranını etkiledi. Yine AKP’nin adayının halk tarafından tanınmamasının yanı sıra merkez aday olmaması da oy oranını düşürdü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çatısı altında seçime giren Millet İttifakı, milletvekili çıkaramadı. CHP Ağrı’da en son 2002’de yapılan genel seçimlerde 4 büyük partinin (DYP, SP, MHP, ANAP) baraj altında kalması sonucu 2 vekil çıkarmıştı. 14 Mayıs seçimlerinde ciddi bir oy alan CHP, çıkardığı adayların merkez aday olmaması sebebiyle kentte yine vekil çıkaramadı.

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde seçmenlerin yüzde 11'inden fazlası sandığa gitmedi. Birçok Kürt kentinde katılım oranı yüzde 80’in altında kaldı. Katılımın önceki seçimlere göre düşüş yaşadığı kentlerden biri de Ağrı oldu. Ağrı’da katılım yüzde 78,97'den yüzde 72,8'e düşmüş durumda.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde  Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu Ağrı’da yüzde 65,8 oy oranı elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranı ise 31,7’de kaldı. Ata İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise seçmenin yüzde 2,8’inden oy alabildi.

AĞRI’DAKİ SEÇMEN SANDIĞA GİDECEK Mİ?

Mikrofon uzattığımız ve kendini Yeşil Sol Parti seçmeni olarak ifade eden çoğunluk ikinci turda da Kılıçdaroğlu’na destek vereceğini söylüyor. Ancak bazı Yeşil Sol Parti seçmenleri ise “Selahattin Demirtaş için oy veriyorum. Yoksa Kılıçdaroğlu’na da oy vermem.” diye konuşuyor. Yeşil Sol Parti seçmenin de özellikle Ümit Özdağ ile yapılan ittifak sonrası kararsızlık da söz konusu. Sandığa gitmeyeceğini söyleyen seçmenler de var. Ayrıca Erdoğan’ın ülkeyi kalkındırdığını ve bu sebeple Erdoğan’ı destekleyeceklerini belirten seçmenler de az değil.

WhatsApp Image 2023-05-26 at 10.57.23


SAKIK: KENTTE YAŞANAN MECBURİ GÖÇ SEÇİME KATILIMI DÜŞÜRDÜ

14 Mayıs’tan sonra kentte siyasi atmosferin nasıl bir seyirde ilerlediğini siyasi parti vekillerine sorduk:

Daha önce Ağrı Belediye Başkanlığını yürüten Yeşil Sol Parti Ağrı milletvekili Sırrı Sakık’a göre; seçimlerde katılım oranının düşük olmasının nedeni binlerce gencin aş ve iş için il dışı ve ülkeler arası göçe maruz kalması.

Milletvekili Sırrı Sakık, diğer partilerle eşit koşullarda yarışmadıklarını belirterek şöyle devam etti:

“Seçmenin bize kırgınlık duyduğu bir durum söz konusu değil. Biz burada 4-0 yapmayı hedefliyorduk, sokağın sesi de buydu ancak seçmenimizin çoğu işsizlik ve yoksulluktan dolayı burayı terk etti. Yüzde 90’lık bir kesimin bizim seçmenimiz olduğunu tüm kent biliyor. Zaten seçmenimiz olmuş olsaydı 4-0 konusunda bir sıkıntı yaşanmayacaktı.”


Diğer siyasi partileri hem kendi menfaatleri hem de aileleri için pazarlık yapmakla eleştiren Sırrı Sakık, kurulan ittifakların da ülkeye bir yararı olmadığının altını çizerek şunları aktardı:

“Biz demokrasi talebi olan bir partiyiz. İkinci tur için yine sokaktayız. Biz sandığa demokrasi için, özgürlük için gidiyoruz. Bizi diğer partilerden ayıran budur. Bu süreç nasıl biterse bitsin, bu ülkenin iç barışa ihtiyacı var. Hangi ittifak gelirse gelsin bu zehirli dilden kurtulmamız lazım.”

ÜMİT ÖZDAĞ BÜTÜN KİMLİKLERE DÜŞMAN BİRİ”

Ümit Özdağ’ın Kürtlere, mültecilere tüm halklara düşman olduğunu ileri süren Sakık, “böyle biriyle ne yol yürürüm ne de tanırız diyerek” şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizim asıl amacımız bu topraklarda yok sayılan, düşman olarak gördükleri tüm halkı anayasalarda var etmeye çalışmak. Faşizmin ve ırkçılığın militanları olanlardan herhangi bir şey beklemiyoruz. Kayyum bir irade gaspıdır. Bu yüzden hukuk ve özgürlük diyoruz.”

Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu