Haber: İlyas Gür

44 yıl aradan sonra Rize’den Milletvekili çıkartan CHP Rize’ de büyük mutluluk yaşanıyor. Millet ittifakı partileri kazanılan bir milletvekilliğinin, seçime tak liste ile girilmesi ve AKP’nin Rize’de verdiği sözleri tutmaması nedeniyle kazanıldığını söylediler.

tahsin ocaklı

“RİZELİ ERDOĞAN’A SARI KART GÖSTERDİ”

CHP’nin Rize’ den 40 yıldır milletvekili çıkartamamasının nedeninin milliyetçilik duygusu olduğunu söyleyen CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “21 yıldır Rizeli hemşericilik nedeniyle Erdoğan’a çok güçlü destek verdi. Gelinen noktada ustalık, çıraklık, kalfalık derken Rizelinin hiçbir dönemde hakkını almadığı ve sonuç itibarıyla Rizeli çaydan geçinen tarıma dayalı bir ildir. Bu ilin tarım yapan insanları çayda kaybettiler, çalışanda kaybetti. Artık yürümeyeceğini gördüler ve bir sarı kartı Erdoğan’a gösterdiler. Şimdi sıra maçın ikinci yarısında bu ayın 28’inde hala bizim iddia ettiğimiz vaatler geçerlidir. Rizelinin ihtiyacı olan şey bir çay kanunudur. Çiftçiyi, çalışanı koruyan kollayan birçay kanunu gereklidir. Üreticiyi özel sektöre mahkûm etmeyen, kota ve kontenjandan kurtaran ve en önemlisi de çayın gerçek değerini veren bir iktidara ihtiyacı vardır. Bizde 28 Mayıs’ ta diyoruz ki hala iddiamızı sürdürerek çayın bir kilosunun fiyatı 15 lira olacak. Çaykur’ un çalışanları da 12 ay çalışacak. Bundan vaz geçmiyoruz. Bizim iktidarı tehdit ettiğimiz yer burasıdır. Bizim iktidarımızda Rizeliye söz verdiklerimiz yapılacaktır” dedi

Rize’nin ekonomisinin gelişmesi için yapılacak 2-3 şey var. Bunlara çalışmak gerekiyor. Birincisi Rize’nin sosyalleşmeye ihtiyacı var. Rize’nin gençlerinin kendilerini ifade edebilecekleri sosyal donatıları olan bir kente ihtiyacı var. Bu kente festivaller, müzik, sanat ve Rize’nin Uluslararası düzeyde tanıtıldığı bir kampanya ve festivaller şehri olması lazım. Bizim bunları yapabilme gücümüz var. Bunları kendi bağrından çıkartan ve Uluslararası bilinirliği olan kültür-sanat insanları lazım. Sinema oyuncuları var. Bütün bunları Rize’ de toplayıp Rize’nin önce tanınmasına, sonra da esnafının bu festival yoluyla bir miktar rahatlaması yoluna neden olacak düzenlemeler yapacağız. Sonra Rize için bir turizm mastır planı ihtiyacımız var. Rize’nin turizmde payını büyüteceğiz. Yüzde 10 olan Turizmdeki payını yüzde 90 daha artıracağız. Aileler kendi arazilerinde bir yandan tarım modeli bir yandan turizm modellemesi geçimlerini sağlayıp hiç kimseye muhtaç olmayacaklar. Önce çayın bedelini yükselteceğiz, sonra çalışanın haklarını koruyacağız. 28Mayıs’ tan sonra iktidarımızda kesindir .Bizi iktidarımızda hem Rize’nin yüzü gülecek hem de Türkiye’nin yüzü gülecek” dedi.

tahsın kanbur

“BU BAŞARIYI İTTİFAK ORTAKLARIMIZLA ÇALIŞARAK BAŞARDIK”

CHP Rize İl başkanı Tahsin Kanbur, 4 yıllık bir çalışma ile Rize’den vekil çıkarttıklarını söyledi. Kanbur, “Aslını ararsanız CHP İl örgütü olarak ittifaklar belirlenmeden önce yapmış olduğumuz 4 yıllık bir çalışma vardı. Bu çalışmalardan sonra vatandaşlarda olan tepkilerin çok güzel analizlerini yapmıştık. Mesut yılmaz’ dan sonra AKP devamlı Rize’ den 3 milletvekili çıkartıyordu. Buna rağmen AKP Rize’ de halka inememişti. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yaptık. Millet ittifakında bulunan il başkanları ve ilçe başkanları ile beraber seçim çalışmalarını yürüttük. Başarılı bir çalışma yaptık. Rize’ den bir milletvekili alacağımıza çok emindik. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oylarımızın artacağına emindik. Her ikisi de oldu. AKP’ Rize’ den 2018 seçimlerinde 146 bin oy alması, biz hesaplarımızı bu rakam üzerinde yapıyorduk. AKP’ Rize’ de 2023 seçimlerinde yaklaşık 30 bin geriye düştü. Bu da demektir ki Rize’liye tepeden bakan, kibirden kaynaklanan bir ceza verdi. Sonuçta başarılı olduk. Bu başarı sadece CHP’nin başarısı değil, ittifak ortaklarımızla beraber aldığımız başarıdır. 28 Mayıs’ ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçiminde yine aynı azimle vatandaşımızı ziyaretler ediyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıları vatandaşlarımıza izah ediyoruz. Genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’ nu Cumhurbaşkanı yapmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

osman civelek

“MİLLET İTTİFAKI OLARAK TEK LİSTE ÇIKARMANIN FAYDASINI GÖRDÜK”

Gelecek Partisi Rize İl başkanı Osman Civelek, geçen hafta yapılan milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rize 43 yıl sonra makus talihini yıktığını kaydetti. Civelek, “CHP en son 1979 seçimlerinde Rize’ den bir milletvekili çıkarmıştı. Bu tarihten sonra CHP Rize’ den milletvekili seçememişti. Yaptığımız seçimlerde Millet İttifakı olarak seçimlere girdik. Yanı 6 parti orkat listeyle seçime girdik. Bunu siyasetin Rize’ de nasıl okunduğunu görerek 6 il başkanı olarak aldığımız ortak kararla gerçekleştirdik. Aldığımız kararın da ne kadar doğru olduğunu gördük. 52500oyla Rize’ den Millet ittifakı CHP listelerinden bir milletvekili çıkarmış olduk. Milletvekili çıkartmamızda en büyük etken Rize’ deki AKP milletvekillerinin vatandaşın yanında olmayışı, vatandaşın telefonlarına çıkmayışı bizim şansımızı bir o kadar daha artırmış oldu. AKP’nin milletvekili adaylarına olan tepkinin  Rize sokaklarında yansıdığını görmüş olduk. Buda bizim çıkarmış olduğumuz milletvekili listesinin vatandaşta karşılık bulduğu, yıpranmamış adaylarla seçime girmemiz bizi bu seçimde başarıya götürdü” dedi. 

Gelecek Partisi Rize İl başkanı Osman Civelek, “Cumhurbaşkanlığı seçimine gelirsek yine Millet ittifakı olarak oylarımızı artırmışız. Tabi burası Erdoğan’ın vilayeti olması münasebetiyle AKP seçmeninin CB’lığında partisini  destekledi ama Milletvekilliği seçiminde partisine ceza verdiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle Milletvekili seçimi arasında AKP’ de 20 puanlık fark var. Bu da demektir ki vatandaş AKP’ ye cezasını kesti. İlk turda seçim bitmemiştir. İkinci turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine seçimi bitireceğiz. 28 Mayıs’ ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu adına oyumuzu artıracağımızı düşünüyorum. Seçmenlerden aldığımız işaretlere baktığımızda bunu görüyoruz. Rize’ den artacak oylarla inanıyorum ki Kemal Kılıçdaroğlu seçimi alacaktır” dedi.

muhammet avcı

“VATANDAŞ KENDİSİNE TEPEDEN BAKAN AKP’Yİ CEZALANDIRDI”

DEVA Partisi Rize İl Başkanı Ecz. Muhammet Avcı Rize’ deki siyasi değişimi anlattı. Başkan Avcı, “Rize’deki değişim, özellikle AKP cenahının vatandaşa ilgi göstermemesi, AKP’li yerel siyasetçilerin özelinde vatandaşın sorunlarıyla ilgilenmemesi, sorunlarını dinlememesi, telefonlarına bakmaması, vatandaşa tepeden bakması buna karşı muhaliflerin yani 6 li masanın diğer ortaklarının insanları dinlemesi ve daha sıcak bakması, Rize’ deki değişimin ana sebebi budur. İktidardan kopan oylar büyük oranda Cumhur ittifakının diğer partilerine gitti. O insanlar AKP’ den memnun olmayan insanlardı. Bizde oyumuzu bir miktar artırarak 46 yıl sonra bir milletvekili çıkarttık. Vekilimizin Rize’ ye faydaları olacağını düşünüyorum. Bu saatten sonra AKP’liler akıllarını başına alabilirler. Bu işten kazanan Rizeliler olacak” dedi.

Başkan Avcı, “28 Mayıs’ ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine birebir ilişkilerimizi kullanarak, seçmenin farkında olmadığı, seçmene gösterilmeyen çok ciddi bir ekonomik kriz var. Bunun haricinde Türkiye’nin önünde çok ciddi sosyal, siyasal problemler var. Meclise girmiş çok radikal gruplar var. Bunların hepsinden önemli Türkiye’ de bir mülteci meselesi var. Bunları9 seçmene hatırlatacağız. İkili ilişkilerimizi kullanarak vatandaşlarda oy isteyeceğiz” dedi.

muhammet kaçar

“AKP MİLLETİMİZİN UMUDUNU KIRMIŞTIR”

Saadet Partisi Rize İl başkanı av. Muhammet Kaçar 14 Mayıs’ ta yapılan 28.dönem Milletvekili ve 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılı bir süreç yaşadıklarını kaydetti. Kaçar, “14 Mayıs’ ta yapılan seçimde TBMM üyeleri seçildi ancak Cumhurbaşkanlığı seçimi 2.tura kaldı. Rize ölçeğine baktığımızda Rize’nin 3 milletvekili vardı. Bugüne kadar rahmetli Mesut Yılmaz’ la beraber tamamı sağ partiler milletvekilliklerini alıyordu. Ancak milletimizin ümit beslediği AKP iktidarının milletimizin derdine deva olamadığını gören hemşerilerimiz bir değişim arzusu taşıyordu.  Bunun ayak seslerini seçimden önce hissediyorduk. Bu kaygılardan dolayı, hemşerilerimin beklentilerine yeterince cevap verilememiş olmasından dolayı 44 yıl sonra CHP’ den Rize’de milletvekili seçmiş olduk. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2.turu var. Yine aynı azım ve gayretle ittifak ortaklarımızla birlikte bu çalışmaları sürdürüyoruz. 28 Mayıs’ ta en güzel neticeyi elde ederek Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’ nu Cumhurbaşkanı seçeceğiz” dedi.

Seçim 2023 Yerel Medya Koordinasyonu