"Kadın erkek eşitliği fıtrata ters" diyen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son genel seçimde kadın hakları konusunda gerici açıklamalar yapan HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi ile ittifak yaptı.

Medeni yasayı hedef alan açıklamalarda bulunan iki partinin ardından AKP, düzenlemeye ilişkin sinyallerde bulundu.

Laiklik ilkesinin yıldönümünde Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde açıklama yaptı.

Açıklamada 29 Ekim Kadınları Derneği, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Eşik Platformu’ndan gönüllüler yer aldı. Toplantıya birçok farklı örgütten de kadınlar katıldı.

Platform "Felsefesini laiklikten alan, kadın erkek eşitliğinin hukuki zemini Medeni Yasa uzun süredir saldırı altında. İçerisinde devlet kurumlarının da olduğu geniş bir cepheden senkronize bir şekilde yıpratılıyordu. Yasanın eşitlikçi bütünlüğünü bozacak şekilde çeşitli başlıkları parça parça tartışmaya açılıyordu. 14-28 Mayıs seçimlerinden sonra ‘sil baştan’ aile hukuku aşamasına geçildi. Toplum, 'aileyi koruma', 'yargının yükünü azaltma', 'erkekler mağdur ediliyor' gibi gerekçelerle yasada değişikliğe gidilmesine ikna edilmeye çalışılıyor.” ifadelerini kullandı.

"BU DEĞİŞİKLİKLER İLE YETİNMEYECEKLER"

Adalet Bakanlığı'nın düzenlediği sempozyum ve çalıştaylarda tartışılan konulara dikkat çeken EŞİK, “Tartıştırılan konulara bakılırsa, ilk aşamada boşanan kadınların yoksulluk nafakasının sınırlandırılması, boşanmaların erkekler için kolaylaştırılması, yeni şiddetler doğuracak aile arabuluculuğunun getirilmesi, evli kadınlara eşlerinin soyadını kullanmalarının dayatılması gibi konularda değişiklik yapılacak. Bu değişiklikler gerçekleşirse Medeni Yasa büyük bir yara almış olacak.” dedi.

 

“EŞİTLİKÇİ TÜM MADDELER HEDEFTE”

Medeni Yasa’nın eşitlikçi maddelerin hedefe alındığının altını çizen platform, “En son 25 Ocak’ta Sosyal Doku Vakfı Başkanı Nurettin Yıldız ‘Evlilikle ilgili şeriatımız İslam’ın yaş haddi yoktur. Buluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir’ diyerek çıtayı bebeklere kadar indirdi. Bu ve benzeri söylemler hakkında ‘sapkın işte konuşuyor’ deyip geçmemek gerektiğinin altını kalınca çizelim. Medeni Yasa’ya bir kez dokununca arkasından nelerin gelebileceğine ilişkin artık ‘yok canım o kadar da değil’ dememek gerektiğini bir kez daha vurgulayalım.” açıklamasında bulundu.

"SİL BAŞTAN YAZILSIN DENİLEN, ÇOCUKLARIN VE KADINLARIN HAYATI"

EŞİK, “Sürecin çok rahatsız edici bir başka boyutu, Medeni Yasa değişikliğinden herhangi bir ticaret yasasının değiştirilmesi gibi söz edilmesi. Toplumsal hayatın anayasası niteliğindeki Medeni Yasa’nın hiçbir maddesi torba yasa içinde değiştirilemez. Kolayca değişsin, sil baştan yazılsın denilen, manipülasyon üzerine manipülasyon yapılan konular, tüm çocukların ve kadınların hayatı.” dedi.

"MEDENİ YASA'YA DOKUNULMASINA İZİN VERMEYELİM!"

 

Dindar, dindar olmayan, zengin, yoksul, genç ve yaşlı ayırmaksızın tüm kadınlara seslenen platform şunları da dile getirdi:

Medeni Yasa, sadece kanun insanlarının işi, sadece yolumuz mahkemeye düşerse hayatımıza giren herhangi bir yasa değil. Beşikten mezara bütün hayatımızla ilgili, bugün sahip olduğumuz haklarımızın temeli.

Yasayı değiştirme girişimlerine hep birlikte karşı durmak zorundayız. Bizler ister zengin ister yoksul olalım, birbirimizi varlığımızın ve bedenimizin sahibi olduklarına inandırılan erkeklerin yaşattıklarından tanırız. Hep birlikte hayatlarımıza, haklarımıza ve hayallerimize el koymalarına engel olalım.

Özünü laiklikten alan tüm kadınların beşikten mezara haklarının garantisi Medeni Yasa'ya dokunulmasına izin vermeyelim!"