Gelen tepkilere rağmen sürdürülen Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim programlarının arasına Ramazan etkinlerini ekledi.

BirGün'den Deniz Güngör'ün haberine göre, İstanbul Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazıda Ramazan’da söyleşi, iftar organizasyonları, tiyatro etkinlikleri ve süslemeler yapılması istendiği öğrenildi.

DERS DEĞİL DAVUL, HURMA VE İFTAR VAR

Ataşehir’deki Fetih Borsa İstanbul İlkokulu’nda ÇEDES kapsamında Ramazan ayı için etkinlik çizelgesi hazırlandı. 

Çizelgeye göre Ramazan’ın ilk günü öğrenciler davul çalıp ve mani okuyarak sınıfları gezecek ve hurma dağıtacak.

Ayrıca çocuklardan oruç çizelgelerine ise oruç tutulan günlerin işaretlenmesi istendi.

Program kapsamında 22 Mart’ta sınıflarda öğrenci ve velilerin katılacağı iftar etkinliği düzenlenmesi planlandı. 

Osmanlı döneminde iftara gelenlere hediye verilen ‘diş kirası’ geleneğinin uygulanması hedeflendi. Bir başka çarpıcı madde ise okulda çocuklara semazen gösterisi ve ney dinletisi oldu.

Ramazan ayında her güne ayrı bir etkinlik planlandı. Bu kapsamda ev ödevi de verildi.

"LAİK VE BİLİMSEL EĞİTİM İÇİN MÜCADELEYE DEVAM"

Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri Çayan Çalık, proje hakkında konuştu.

Çalık, “Laik eğitim fiilen yok edildi. Cuma namazına ya da hafta sonları vakit namazlarına çağrı yapılıyor. Eğitimi Diyanet ve cemaatler yönetiyor, yönlendiriyor” dedi.

Çocukaların zorlandığına dikkat çeken Çalık, “6-9 yaş arası çocukların zorlandığı bu projenin, onların eğitim ve gelişimleri açısından hiçbir yararı yok. 

Çocukları ve toplumun tümünü zapturapt altına alan dinci uygulamalara karşı çıkmaya, laik ve bilimsel eğitimi kazanma mücadelesine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.