Ege Press’te yer alan habere göre, Manisa’nın Saruhanlı ilçesinin Büyükbelen Mahallesi’nde geçimini zeytin üreterek sağlayan çiftçileri CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban; Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent ile birlikte ziyaret etti. Düşük alım fiyatları ve artan maliyetler altında ezildiklerini söyleyen çiftçiler sıkıntılarını dile getirirken bir çiftçinin ‘Tarım Bakanı gelsin de halimizi görsün’ çağrısı dikkat çekti.

HEM ÜRETİMDE HEM TÜKETİMDE RAHATSIZLIK VAR

Ziraat Mühendisliği yapan ve hem üretim aşamasında görev aldığını hem de tüketici olduğunu söyleyen Nurdan Büncü; yaşanan ekonomik krizin yanında iklim krizinin de göz önüne alınmasıyla önümüzdeki yıllarda gıda konusunda çok da güzel günlerin yaşanmayacağına vurgu yaptı; “Uzun yıllardır mühendis olarak çalışıyorum. Son 2 senedir girdi maliyetlerinde ciddi artışlar var özellikle bu sene en büyük gider kalemlerinden bir tanesi olan mazot, gübre ve elektrikte yüksek düzeyde maliyetler arttı. Böyle olduğu zaman elde ettiğimiz ürünü yüksek maliyetler ile elde etmeye başladık. Ancak biz gün sonunda tüketici olarak gidip herkes gibi alışveriş yapmaya kalktığımızda her türlü gıda malzemesindeki yüksek fiyat artışları ile de mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizin geldiği bu durum hem üretim aşamasında hem de tüketim aşamasında çok büyük rahatsızlıklara yol açıyor. Bu şekilde devam ederse ve iklim krizi de göz önünde bulundurulursa önümüzdeki süreçte bizi çok da güzel günlerin beklediği söylenemez.”

BİR KİLO ZEYTİNLE BİR LİTRE MAZOT ALINAMIYOR

Çiftçilikle uğraşarak geçimini sağlayan Halit Korkmaz bu sene zeytinde ciddi bir hayal kırıklığı yaşadıklarını ve bir kilo zeytinle bir litre mazot alınamadığını söyledi; “Bu sene zeytinde büyük bir hayal kırıklığına uğradık. 30-35 lira fiyat beklerken şu an ortalama 12-13 liraya tarladan satışı var. Markete gitseniz kilosu 90 liradan satılıyor. Bize yazık, günah değil mi? Bunun elektriği var, mazotu var, gübresi var, bir yıl boyunca verdiğimiz emek var. Şu an yaşadığımız ciddi bir hayal kırıklığı, mazotun bile litresi kaç lira olmuşken zeytinin kilosunun 10 lira olmasının bir anlamı var mı? Devlet yetkililerinden destek bekliyoruz, seçimler yaklaşıyor ama seçim zamanı gelmeyin şimdi gelin üreticinizle biraz ilgilenin. Çiftçi, çiftçi deyip duruyorlar ama değer vermiyorlar. Hani Tarım Bakanı nerede, gelsin bir dolaşsın bakalım burda, şu halimizi bir görsün.”

HER GEÇEN YIL DAHA ÇOK ZARAR EDİYORUZ

Zeytin üreticisi Kenan Zığır ise maaşlı çalışanların zor duruma düşünce maaşlarına zam yapıldığını ama çiftçinin kazancında hiçbir artış olmadığını aksine zarar ettiklerini söyledi; “Her geçen yıl bir önceki yıldan daha kötü. Bugün işçi, memur, emekli zor duruma düşünce, zor geçinince yüzde kırk yüzde elli maaşına zam alabiliyor. Ama maalesef çiftçinin kazancında yüzde elliyi bırakın yüzde onluk bir artış bile yok aksine her geçen yıl daha çok zarar ediyoruz. Böyle giderse önümüzdeki dönem çiftçilik yapacak kimseyi bulamayacaklar, para kazanılıp kazanılmayacağı dahi belli olmayan bir mesleği insanlar sürdürmeye devam etmez, gider fabrikada çalışır en azından evine aylık girecek maaşı bilir. Herkesi bu konuda göreve davet ediyorum.

CHP İL BAŞKANI SEMİH BALABAN; “ARTIK YETER!”

Gerçekleştirdikleri ziyaretler sonrası açıklamalarda bulunan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban iktidara seslenerek beşli çetelere değil çiftçilere, üreticilere destek verilmesi gerektiğini söyledi ve üreticinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti; “Üreticiler tıpkı üzümde, mısırda, pamukta olduğu gibi zeytinde de oldukça dertli. Çünkü girdi maliyetlerinin çok arttığını ama zeytinin bu kadar artmadığını, geçen yıl 13-14 liraya sattıkları zeytinin bu yıl 17- 18 lira olsa da maliyeti karşılamak bir yana ciddi bir zarar uğradıklarını açıkladılar. Zeytinin konduğu sele dahi bir yılda 15 liradan 70 liraya çıkmış durumda. Buradan bir kez daha AKP yetkililerine, AKP’nin siyasi iradesine artık yeter! Beşli Çetelere, Sermaye’ye ayırdığınız kur korumalı mevduata ayırdığınız bu kaynağı lütfen çiftçiye, pamukçuya, üzümcüye, mısırcıya ve bugün aralarında olduğumuz zeytin üreten insanlara ayırın ve zeytincinin de haklı sesini duyun. İşler daha fazla sarpa sarmadan alınması gereken, aylardır söylediğimiz bu önlemleri alın.”