Haber: Hülya Kılınç 


Yüzyıllardır Muharrem ayının başlamasıyla birlikte 12 gün oruç tutan Aleviler, bu sabah Manisa Cemevi’nde hazırlanan lokma ve aşure ile orucunu açtı. 
Hacı Bektaş Veli Anadolu  Vakfı Manisa Şubesi’nin organize ettiği, Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesinden dolayı Matem Orucu olarak da ifade edilen Muharrem Orucu’nun açılışına, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Demir, Şehzadeler Belediyesi Kütüphane Müdürü İdris Avşar, CHP eski İl Başkanı Semih Balaban, CHP il yöneticileri, AKP eski İl Başkanı Berk Mersinli, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Manisa Şube Başkanı Bektaş Kılınç ve Alevi vatandaşlar katıldı. 

WhatsApp Image 2023-07-30 at 17.15.00 (2)
KERBELADA KATLEDİLEN HZ. HÜSEYİN'İN ACISI 1400 YILDIR DİNMEDİ


Alevi Dedesi Muhammet Akgül, Alevilerin  bin 400 yıldır Kerbela’da katledilen Hz. Hüseyin’in acısını yüreğinde yaşadığını belirterek, birlik beraberlik mesajları verdi. Alevi Dedesi Akgül’ün İmam Hüseyin ve Kerbela Şehitleri için yaptığı duanın ardından 12 gün oruç tutan Aleviler şükür kurbanlarından hazırlanan lokmaları pay ederek matem orucunu açtı. Oruç açımının ardından Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu için' pişirilen aşureler dağıtıldı. 

WhatsApp Image 2023-07-30 at 17.15.00 (1)


MATEM ORUCU NEDİR?


Miladi 10 Ekim 680, Hicri 10 Muharrem 61 günü, Hz. Hüseyin, ailesi ve yakınlarından oluşan 72 kişinin Kerbela çölünde Yezit ordusu tarafından katledilmesi üzerine yapılan yas ve tutulan oruçtur. Aleviler yüzyıllardır Yezit'e biat etmediği için  aç ve susuz bırakılan ve sonrasında kılıçtan geçirilen Hz. Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da katledilmesinin yasını tutarlar.Esas olan oruç değil, esas olan yas tutmaktır. Oruç bu yas tutmanın bir gereği olarak yapılmaktadır. 
12 günlük matem orucunun sonrasında ise Hz. Hüseyin'in oğlu Zeynel Abidin'in Kerbela'da sağ olarak kurtulmasından dolayı şükür kurbanı keserler. Kurbanlar pişirilip lokma olarak pay edilerek oruç açılır. Oruç açılmasıyla birlikte Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu için' pişirilen aşureler dağıtılır.