Haber: Hülya Kılınç

Tüm Emeklilerin Sendikası Manisa Temsilciliği, yarın yapılacak olan kapatma davası öncesi basın açıklaması ile davayı protesto etti. 


Manisa Manolya Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasına  KESK'e bağlı Eğitim-Sen, SES, demokratik kitle örgütleri Emek Partisi ve CHP destek verdi. 

WhatsApp Image 2023-10-16 at 22.22.51 (2)


Basın açıklamasını topluluk adına Tüm Emeklilerin Sendikası Manisa Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Veli Ongun okudu. Emeklilerin örgütlenmesinin yine engellenmek istediğini ifade eden Ongun, 2021 Ekim ayında o zamanki adıyla Tüm Emekli Sen'in iktidarın baskısıyla yargı tarafından kapatıldığını hatırlatarak “30 Kasım 2022'de Tüm Emeklilerin Sendikası adıyla yeniden kurulduk. Aradan 4 ay geçtikten sonra ,Ankara valiliği bize yine dava açtı. Daha bir yılımız dolmadan yarın ,yani 17 Ekim'de yine kapatma istemiyle yargılanacağız. Oysa biz emeklilerin yararına çalışan bir sendikayız. Emekli ve yaşlı vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için mücadele ettik. Ülkemizin demokratikleşmesi için mücadele ettik. Emekli vatandaşlarımızın açlığa mahkum edilmesine karşı çıktık. Hak ve hukukun tesisini istedik. Yokluğa, yoksulluğa karşı çıktık. Erdoğan'ın emeklilerin bir bölümüne, çalışan emeklileri dışında tutarak , Kasım ayı içinde bir defaya mahsus olarak 5000 lira verileceği açıklaması hem adaletsizdir , hem de emeklilerin yoksulluğuna çare olması mümkün değildir. Bu pervasız uygulama emeklilerin yeterince örgütlenememiş olmasınında bir sonucudur .Oysa yeterince örgütlü emekli topluluğu olsaydık ,emeklilerin bu şekilde onuruyla oynanılamazdı. İktidarı bir kez daha uyarıyoruz. Emeklilerle oynamayın.  Yoksulluğa boğdukları yetmezmiş gibi, emeklilerin yoksulluğa, ölüme mahkum edilmesi yetmezmiş gibi bir de sendikamıza saldırılmasını, kapatma davaları açılmasını asla kabul etmiyoruz. Her vatandaşın iyi yaşama hakkı vardır. İyi yaşamak için demokratik ve barışçıl olmak kaydıyla her vatandaşın örgütlü veya örgütsüz mücadele etme hakkı vardır. Şu an Türkiye'de emeklilerin bırakalım iyi yaşadıklarını, bırakalım yoksul yaşadıklarını ,açlık sınırı altında sürünüyorlar. Bu ayıp iktidarındır.” ifadesini kullandı. 


 “BİZİ KAPATMAK ANAYASAYA AYKIRIDIR”


Ongun, kapatılma davasıyla ilgili yargıya ve yargıça şöyle seslendi “Anayasanın 90. Maddesi açıktır. Türkiye Uluslararası sözleşmelerin ilgili maddelerinde " herkesin sendika kurabileceği " maddelerine imza atmıştır. Kanunlar anayasanın üstünde olmadığı kesindir. O halde yargı anayasanın 90.maddesini uygulayıp, kapatma davasını red etmelidir. Çünkü bu dava hukuki değil siyasidir. Hakimlerin baskılara direnmesini bekliyoruz. Ülkede demokratikleşmede bahsedenlerin , sivil anayasadan bahsedenlerin önce anayasayı uygulamaları gerekir. Bizi kapatmak anayasaya aykırıdır. Kapatırsanız itirazlarımızı yapacağız. İtirazlarımız , iç hukukta karşılık bulmazsa ,anayasa mahkemesine ,o da olmazsa AHİM'e kadar gideceğiz. Yine olmazsa sendikamızı yeniden kuracağız. Biliyoruz ki; vazgeçildiğinde kaybedilir. Biz asla vazgeçmeyeceğiz. Her şeye rağmen Ankara'da hakimler var demek istiyoruz.17 Ekim'de yargının sendikamız lehine karar vererek kapatma davasını red etmesini bekliyoruz. Sendika hakkımız engellenemez.”
Basın açıklamasının ardından, topluluk, sloganlar atarak kapatma davasını protesto etti.