Haber: Hülya Kılınç

Manisa'nın Şehzadeler İlçesine bağlı Sancaklıbozköy Mahallesi'nde, dikili tarım arazisi, kuru marjinal tarım arazisi, zeytinlik ve planlı arazilerle birlikte yaklaşık 9 bin dönüm tarım arazisi üzerine kurulması planlanan sanayi alanının yaratacağı çevre felaketlerine karşı verilen mücadele sonuç verdi. 


Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun, dernek üyeleri Süheyla Ertosun ve Osman Kurbanoğlu ile birlikte açtıkları davada, Manisa 2. İdare Mahkemesi'nin bekledikleri kararı verdiğini ifade ederek, sonucun çevre adına sevindirici olduğunu kaydetti. 


MAHKEME MANİSA VALİLİĞİ'NİN KARARINI DA İPTAL ETMİŞTİ 


Geçtiğimiz aylarda Sancaklıbozköy Mahallesi'nde yaklaşık 9000 dönümlük alanla ilgili Manisa Valiliği Toprak Koruma Kurulu kararının iptaline karar verildiğini de hatırlatan Ertosun, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ‘Olur’u, bu kararla ilgilidir. Beklediğimiz bir karardı. Sancaklıbozköy’le ilgili üç davamız vardır. Birinci davamız Sancaklıbozköy Mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 180 hektarlık alana yönelik hazırlanan Sancaklıbozköy Sanayi Alanı 1. Etap 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planının iptaline, ikincisi yaklaşık 9000 dönümle ilgili olarak alınan Toprak Koruma Kurulu kararına, üçüncüsü Toprak Koruma Kurulu kararı için verilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘Olur’una yöneliktir. Şimdi imarla alakalı birinci davamızın sonucunu bekliyoruz.” dedi.


MANİSA 15 SANAYİ BÖLGESİ ARASINDA KALDI 


Manisa'da sanayinin gelişmesinin karşısında olmadıklarını ancak, sanayinin tarım alanlarının üzerine yapılmasına karşı olduklarını belirten Ertosun şöyle devam etti “Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri doğudan batıya doğru Turgutlu, Bağyurdu, Kemalpaşa, Manisa, Muradiye, Çiğli ve Menemen OSB’leri ile Sancaklıbozköyde kurulmak istenen Sanayi Sitesinin ortasında kalmıştır. 50 kilometrelik hat boyunda 7 OSB ve Sancaklıbozköy’de kurulmak istenen bir sanayi sitesi vardır. Sancaklıbozköy Sanayi Sitesi de ileride muhtemelen OSB’ye dönüştürülecektir. Çünkü alınan kararlar yaklaşık 9000 dönüme yöneliktir. Aslında 7. kısma kadar genişleyen Manisa OSB ile 2. kısmı kurma çalışmalarını sürdüren  Muradiye OSB’nin genişleme alanlarını da hesaba katarsak Manisa 15 OSB’nin ortasındadır. Arada küçük sanayi sitesi ve orta ölçekli sanayi bölgeleri ile çok sayıda geri dönüşüm tesisi bulunmaktadır. Bu durum büyük bir çevre kirliliğine neden olmakta, gelecekte büyük su sıkıntısı çekmesi beklenen  Manisa’nın ihtiyacını büyütmekte, koruma kapsamında bulunan Manisa Ovasını tehdit etmekte ve Gediz Nehrine büyük zararlar vermektedir. Çünkü bazı OSB’lerin arıtma tesisleri de yoktur. ”