Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, bugüne kadar 250’si kadın 3 bin kişiye sürü yöneticisi eğiticisi eğitimi verdiklerini söyledi.  Akın, 7 yıldır 'sürü yöneticisi eğiticisi' verildiğini kaydederek, çobanlık mesleğinin meziyetli olduğunu ifade etti.

"3 BİN KİŞİYE ÇOBANLIK EĞİTİMİ VERİLDİ"

Birçok filozof ve peygamberlerin çobanlık mesleğini yaptığını belirten Akın, "Çobanlık, kutsal bir meslektir. Bununla ilgili gerek teknik gerekse de pratikte 3 bin kişiye yetiştiricimize ve girişimcimize sürü yöneticisi eğiticisi eğitimi verildi. Geçmişte İş-kur üzerinde halk eğitimler ve ilçe müdürlüklerimizle ortaklaşa yaptığımız eğitimler oldu. Son yıllarda da birlik binamızda Battalgazi Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa 12 kurs açtık. 250’si kadın olmak üzere 3 bin kişiye eğitim verildi” dedi.

"YETİŞTİRİCİLERİMİZ ALDIKLARI SERTİFİKAYLA DESTEKLERDEN FAYDALANABİLİYOR"

Akın, verilen çobanlık eğitimlerinin yetiştirici ve girişimcilere büyük fayda sağladığına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Yetiştirici kurum ve kuruluşlarda tarımsal ve hayvansal destek almak istediğinde bu eğitim kapsamında aldığı sertifikayı kullanabilecek. Üretim anlamında son yıllarda kırsala bir göç söz konusu. Tarımsal anlamda tarlalarını işlemeye başladılar. Hayvancılıkta lokalde olsa bir girişimde bulundular. Onun için bu sertifikanın önemi büyük. Hiç bilgisi olmayan insanların bu işe girip, 104 saatlik eğitimde gerekli bilgileri almaları güzel bir sonuç ortaya çıkardı."

Çobanlık eğitimlerinin devam ettiğini dile getiren Akın, "Ara ara yetiştiricilerimiz ve girişimcilerimizin talepleri üzerine kursumuzu açıyoruz. Bunun kırsala daha iyi yansıyabilmesi adına da tüm kurum kuruluş ve yerel yöneticilerimizin çobanlarımıza özellikle destek istiyoruz" dedi.

Akın, 5 yıldır ilgili kurum ve kuruluşlara çobanların sosyal güvenceleriyle ilgili konuyu ilettiklerini kaydederek, "Bir aile işletmesinde eğer kadın yoksa o işletme muhakkak kapanıyor. Bunun nedeni; sosyal güvencesi olmadığı zaman bir çoban bir çobana kız bile vermiyor. O nedene devletimiz, cumhurbaşkanlığımız, bakanlığımız kadın girişimcilerimize ve yetiştiricilerimize ya da çobanın annesi, kız kardeşi ya da eşinin sosyal güvencesini sağlarsa bu neticelere daha iyi ulaşırız. Ayrıca kırsaldaki göçün önüne geçeriz ve oralara üretim anlayışıyla giden insanlar, çobana sosyal güvencesi olduğu için kızını verecek. Bu anlamda bu projeyle ilgili destek bekliyoruz" diye konuştu.

"MAAŞLARI 15-20 BİNE KADAR ÇIKIYOR AMA ÇOBAN BULUNAMIYOR"

"Çoban bulmak gerçekten zor" diyen Akın, şunları söyledi:

"Özellikle yaz mevsiminde daha da sıkıntılı çünkü herkesin çobana ihtiyacı oluyor. Bazı bölgelerde 6, 7, 8, 9 ay bazen de yıl boyu gerek yaylada, merada gerekse de köyde 12 ay boyunca çobanlık yapan insanlar var. Zor bir meslek olduğu için il ya da yurt dışından gelip bu mesleği yapanlar var. Malatya’da çok fazla çobanlık yapan ya da o işe yönelen yok. Çobanlar 7-8 bin liradan başlayıp, 15-20 bin liraya kadar maaş alıyorlar ama çoban bulunamıyor. Bütün giderleri de işletme sahibine ait olmasına rağmen çoban bulmakta zorluk çekiliyor. Çoban bulunamamanın önüne geçilmesi için sosyal güvencelerinin olması gerekiyor. Bakanlık destek veriyor ama bunun haricinde sosyal güvence büyük önem taşıyor. Eğer sosyal güvence yapılırsa çobanlık mesleğine yönelen insan sayısı artacaktır."

Akın, kadınların da çobanlık eğitimine ilgi gösterdiklerini kaydederek, "Kadın yetiştiricilerimiz ve girişimcilerimizde eğitimlerde yer alıyor. Bu sayı bazen yüzde 30’a kadar çıkabiliyor" dedi.