DHA'nın haberine göre; 

İzmir'de yaşayan ve bir süredir 'over maling neoplazmı' (umurtalık kanseri) tedavisi gören 3 çocuk annesi D.C. (67), kutusu 56 bin TL olan ve ayda 1,5 kutu kullanması gereken akıllı ilacı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamayınca İzmir 1'inci İş Mahkemesi'nden tedbir kararı aldırdı.

D.C.'nin avukatı Murat Turgut Minar, kararın emsal nitelikte olduğunu belirterek, "Umuyoruz ki dava sonlandığında da lehimize bir sonuç çıkar ve ihtiyacı olan tüm vatandaşlar bu ilaca ücretsiz şekilde erişebilir" dedi.

İzmir'de oturan 3 çocuk annesi D.C.'ye, 31 Mart 2022 tarihinde özel bir hastanede 'yumurtalık kanseri' teşhisi konuldu. Doktorlar tarafından D.C.'ye, 'niraparib' etken maddeli, kutusu 56 bin TL olan akıllı ilacı, ayda yaklaşık 1,5 kutu kullanması gerektiği belirtildi. Ayrıca, D.C.'nin bu ilacı uzun yıllar kullanma ihtimalinin de bulunduğu bildirildi.

Yaşlı aylığı ile geçinen D.C., ilacı satın alacak ekonomik gücü olmaması nedeniyle Avukat Murat Turgut Minar'a başvurdu. Sağlık Bakanlığı'nın 29 Kasım 2022 tarihinde endikasyon dışı kullanım izni vererek ilacın tıbben kullanılmasının uygun olduğunu teyit ettiğini belirten Avukat Minar, geçen 6 Aralık'ta SGK'ye başvurarak ilacın bedelinin karşılanmasını istedi.

Ancak, SGK'den bir gün sonra gelen cevapta ilacın bedelsiz karşılanmayacağı belirtildi. Bunun üzerine Minar, 8 Aralık'ta İzmir 1'inci İş Mahkemesi'ne başvurarak, ihtiyati tedbir kararı alınması için dava açtı.

'GECİKME NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİREBİLECEĞİ NAZARA ALINMALIDIR'

Avukat Minar mahkemeye verdiği dilekçede, müvekkilinin ekonomik durumunun söz konusu ilacı karşılamaya yetmeyeceğini, yaşlılık aylığı dışında hiçbir gelirinin bulunmadığını belirtti. Tedavinin kesintiye uğramasının geri dönülmez biçimde büyük zararlar doğurabileceğine de dilekçesinde dikkat çeken Minar, "Müvekkilimin, henüz alamadığı önerilen ilacı ivedilikle kullanması gerekmektedir. İlacın kullanım süreci belirsiz olarak önerilmesi nedeniyle D.C.'nin bu külfete ne kadar katlanacağı belirsizdir. Tedavisinin aksaması nedeniyle çok geçmeden yaşamını yitirebileceği de nazara alınmalıdır" dedi.

DAVA SÜRESİNCE SGK TARAFINDAN ÖDENECEK

Dosyayı inceleyen İzmir 1'inci İş Mahkemesi, 1 gün sonra ihtiyati tedbir kararı vererek, dava süresince söz konusu ilacın, SGK tarafından ödenmesine hükmetti.

Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389'uncu maddesi hatırlatılıp, "Mevcut bir durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlanacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikmesi sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebileceği' dikkate alınarak ve dosyadaki mevcut deliller göz önünde bulundurmak sureti ile ihtiyati tedbir talebinin teminatsız olarak kabulü gerekmiştir" denildi.