Güney Amerika'nın batısını boydan boya kaplayan And Dağları'nda çiftçilerin ormanlık alanlarda ekim öncesi otları yakmasıyla başlayan yangın şiddetini artırarak devam ediyor. Alevler şimdiye dek 1 kilometrekareye yakın alanı kül etti.

Yangının ulaşımı zor ve sarp bir bölgede olması, yangın söndürme ekiplerinin işini zorlaştırıyor. Yangın, endemik türleri ve sık orman dokusuyla tanınan And Dağları'nda binlerce hayvanla birlikte Machu Picchu'yu da tehdit ediyor.

Cusco afetlerden sorumlu Güvenlik Müdürü Roberto Abarca, "Salı gününden beri yangınla mücadele ediyoruz. Ancak yangının ulaşılmaz bir bölgede olması nedeniyle güçlük çekiyoruz. Machu Picchu da bu bölgede tehlike altında" dedi.

Günümüze çok iyi korunarak gelmiş olan İnka antik kenti Machu Picchu, 7 Temmuz 2007'de Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçildi. And Dağları'nda, 2.430 rakımda olan antik kent, İnka hükümdarı Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmişti. İspanyol istilacılar 1532'de bölgeyi işgal ederken, sık dağlar arasında kalmış kent fark edilmemiş ve zarar görmemişti.