Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, HBB Kriz Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Hatay'ın yeniden inşası için yapılan çalışmalarla ilgili açıklama yaptı. Birleşmiş Milletler-Smart City ile de bu konuda iş birliği yapacaklarını ifade eden Savaş, şunları söyledi:

Deprem 11 ilde birçok şeyimizi aldı götürdü insanlarımız büyük travmalar yaşadı. Hem fiziksel hem ruhsal sağlığımız gerek ekonomik gerek sosyal birçok şeyimizi kaybettik. Şunu bilmek lazım ki insanlarımızı kaybettik insanlarımız yaralandı, canlarımızı kaybettik. Birçok insanımız belki de her şeyini kaybetti.

“HATAY’I NASIL DİMDİK AYAKTA TUTARIZ DİYE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

İlk 10 günden itibaren yaralarımızı nasıl sararız ve Hatay’ı tekrardan bu sıkıntılar başımıza geldiğinde nasıl dimdik ayakta tutarız, deprem gerçeğiyle tekrar karşılaştığımızda insanlarımızın kayıplarını nasıl önleriz diye çalışmaya girdik. Öncelikle kendi şehrimizden başlamak üzere sivil toplum örgütlerimizle kurum ve kuruluşlarımızla aynı zamanda yurt dışından kurum kuruluşlarla temasa geçtik. Temasa geçtikten sonra çalışmaya başladık. İstedik ki şehrimiz bu tür afetlerden minimum etkilensin. İstedik ki şehrimiz artık akıllı bir şehir olsun. İstedik ki sağlıklı güvenli ve sürdürülebilir bir şehir olsun.

Konuttan tutun enerji üretimi ve enerji tüketimine tasarruflu bir şekilde yaşanabilir ve sürdürebilir bir şehri nasıl yaparız, bunu tartıştık. Geldiğimiz sonuç itibarıyla bir anlaşmaya vardık. Bundan sonraki süreç içerisinde yaklaşık 60-90 gün arasında hem kendi üniversitelerimizden hem dışarıdan uzmanlar hem buradaki odalarımız hem de Birleşmiş Şehirler himayesindeki 25 tane konunun uzmanı Hatay’ı tarihi kimliğiyle, kültürel birikimiyle, medeniyet birikimiyle, karbon ayak izi sıfıra getirilecek şekilde nasıl tasarlanır bunu konuştuk ve bir anlaşmaya vardık.

“İNSANLARIMIZ UMUTLA BEKLİYOR”

Biz biliyoruz ki gidenler geri dönmeyecek ama bu şehirden gidip, umutla bu şehrin ayağa kalkmasını bekleyenler şehrimizde kalıp bizimle çaba sarf eden bütün insanlarımız umutla Hatay’ın nereye gideceğini bekliyor. Şunu unutmamak gerekir ki, burası Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti devletine son emanet ettiği serhat şehirdir. Bu serhat şehir çok yangınlar, çok depremler, çok vurgunlar gördü. Bunlarla birlikte küllerinden tekrar doğmasını bildi. Bu şanssız günü hep birlikte yaşadık ama bu şanssız günün üstesinden gelmek Hatay’ı tekrar tarihi kimliğiyle birlikte modern şehircilik anlayışıyla, tekrardan vizyona sokmak ve akıllı şehirler içerisinde, güvenilir şehirler içerisinde en iyi seviyeye getirmek yine bizim elimizde. Bunu inşallah hem birlikte yapacağız hem de Birleşmiş Şehirler’in CEO’su burada… Onlarla bir imza attık. 60 ile 90 gün arasında bizim arkadaşlarımızda ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek 25 arkadaşımızın yapmış olduğu Hatay’ın kimliğine uygun vizyon şehri sizlerle paylaştığımızda bütün bu saydığımız değerleri nasıl yapacağımızı sizlerle paylaşacağız."