BEYRUT (AA) - Lübnan'da cumhurbaşkanı adayı eski Maliye Bakanı Cihad Azuri, adaylığı ile kimseye meydan okumadığını aksine cepheleşmeyi kaldırıp birleştirici olacağını belirtti.

Azuri'nin 14 Haziran'da Mecliste yapılacak cumhurbaşkanı seçimi öncesi yayımladığı yazılı açıklama Lübnan resmi haber ajansı NNA tarafından paylaşıldı.

Uluslararası Para Fonu Orta Doğu ve Orta Asya Direktörü olarak görev yapan Azuri, siyasi parti tecrübesinin olmadığını ve "hikayesi olan bir hanedan-aileden" gelmediğini ifade etti.

Bir mezhebe karşı başka bir mezhebi temsil etmediğini kaydeden Azuri, "Adaylığım ile kimseye meydan okumuyorum. Aksine cepheleri kaldırıp birleştirici olmaya çalışacağım." ifadelerini kullandı.

- Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yerine gelecek ismi seçmek için Mecliste son olarak 19 Ocak'ta 11. oturum düzenlenmiş ancak hiçbir aday yeterli oyu alamamıştı.

Meclis Başkanı Nebih Berri, geçen günlerde, cumhurbaşkanı seçimi için yeni oturumun 5 ay aradan sonra 14 Haziran'da yapılacağını açıklamıştı.

Lübnan'daki Hizbullah ve Emel Hareketi, cumhurbaşkanı adaylığında Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'yi destekliyor.

Muhalif bağımsız milletvekilleri, Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi, Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi ve Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi ise Azuri'yi destekleyeceklerini duyurmuştu.

Meclisteki 12. oturumda yarışın, isimleri ilk kez oylamaya sunulacak Franciyye ile Azuri arasında geçmesi bekleniyor.

Anayasaya göre Lübnan'da cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni, meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.