ANKARA (AA) - Kuzey Kore, Japonya'nın iki ülke arasındaki sorunlara ilişkin tutumunu değiştirmesi halinde kaçırılan Japon vatandaşları hakkında üst düzey görüşme yapılabileceği mesajını verdi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap'a göre, Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun Kuzey Kore'ye kaçırılan Japon vatandaşları sorununun çözümüne ilişkin 27 Mayıs'ta üst düzey görüşme talebinde bulunmasına Pyongyang yönetiminden cevap geldi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Pak Sang-gil, Kuzey Kore'nin resmi haber ajansına (KCNA) yaptığı açıklamada, Japonya'nın ikili meselelerdeki duruşunu değiştirmesi durumunda taraflar arasında Kuzey Kore'ye kaçırılan Japon vatandaşları gibi konularda görüşme gerçekleştirilebileceğini belirtti.

İki ülkenin "görüşmemesi için hiçbir neden olmadığını" ifade eden Pak, Kuzey Kore'ye göre bu konunun çoktan çözüldüğünü söyledi ve Japonya'nın "bu konuda yaygara kopardığı" yorumunda bulundu.

- Japonya, görüşme talebinde bulunmuştu

Ekim 2021'de başbakanlığı üstlenmesinin ardından Kişida, Kuzey Kore tarafından kaçırılan vatandaşları sebebiyle üzgün olduğunu ve sorunun çözümünde ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den işbirliği talep edeceğini açıklamıştı.

Japon hükümetine göre 1960 ve 1970'li yıllarda 17 Japon Kuzey Kore tarafından alıkonuldu, halihazırda 5 kişi geri gönderildi.

Kuzey Kore ise 2002'de 13 Japon vatandaşının önceki yıllarda kaçırıldığını, bunlardan 5'inin ülkelerine geri döndüğünü, diğerlerinin ise hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Japonya Başbakanı Kişida, Kuzey Kore’nin kaçırdığı Japon vatandaşları sorununun çözümüne ilişkin bu ülkenin lideri Kim Jong-un ile görüşmeye hazır olduğunu söylemişti.