Haber: Cesim İlhani

İstanbul seçimlerinde Kürt seçmenlerin olası tavrını değerlendiren Tahmaz, “AK Parti İstanbul seçimini kazanırsa tamamen kontrolsüz ve denetlenemez bir güç haline gelecek’ algısı oluştu Kürt seçmende. Böyle bir tablo var” vurgusu yaptı.

Tahmaz, buna karşın Ekrem İmamoğlu’nun “AKP’nin güvenlikçi politikalarından uzak durduğunu, ayrıştırmadığı için İstanbul’da Kürt seçmenin oylarını alabileceğini” ifade etti.

Tahmaz, ‘AK Parti İstanbul seçimini kazanırsa tamamen kontrolsüz ve denetlenemez bir güç haline gelecek’ algısı oluştu Kürt seçmende. Böyle bir tablo var” dedi.

Bu tablo karşısında Kürt seçmenin 31 Mart seçimlerinde İmamoğlu’nu destekleyebileceği görüşünde olan Tahmaz şunları söyledi:

“31 Mart’taki Türkiye genelindeki yerel seçim bir tür İmamoğlu ile Tayyip Erdoğan seçimine dönüştü, İstanbul seçimine dönüştü. Kutuplaşmış toplumun her kesim için bu böyle algılanıyor. Bunu bu duruma getiren geçen seneki seçimlerden hemen sonraki açıklamasında “Hedef İstanbul seçimleri” diyen Cumhurbaşkanıdır. İstanbul seçimlerine çok önem verdiği bu cümlelerinden sonra süreç böyle işledi. Toplumun bütün kesimleri tabularını buna göre belirliyor.

“BU SİYASET KÜRT SEÇMENİ CHP-İMAMOĞLU’NA DOĞRU İTİYOR”

Biz ne anlam yüklersek yükleyelim, ne anlam verirsek verelim doğru olup olmadığına bakmadan bu siyaset Kürt seçmeni CHP-İmamoğlu’na doğru itiyor. Kürt seçmenle bugüne kadar kurulan ilişki ve takınılan tutumların önemli payı olduğu kanaatindeyim. Yani bir biçimde bütün verilerde bunu gösteriyor. Ben İmamoğlu’nun Kürt seçmenden oy alma ihtimalini yüksek görüyorum. İstanbul en kalabalık bir Kürt şehridir.”

AKP ile DEM Parti seçmeni arasında büyük yarmaların olduğunu kaydeden Tahmaz şöyle devam etti:

“KÜRT SEÇMENİN AK PARTİ’Yİ TERCİH ETMESİ İÇİN BİR İŞARET YOK”

“5 yıldan fazladır AK Parti’nin güvenlikçi bir politikası var. Şimdi buna baktığımızda Kürt seçmenin AK Parti’yi tercih etmesi için bir işaret yok. Bunun altını çizeyim. AK Parti’nin Kürt siyasal hareketini tasfiye etmek, demokratik siyaset zemininden uzaklaştırma politikasında bir değişiklik yok. Bu durum AK Parti ile DEM Parti seçmeni arasında yarılmaya yol açtı. Bu yarılmayı kapatacak gözle görülecek bir politika yok. ‘AK Parti İstanbul seçimini kazanırsa tamamen kontrolsüz ve denetlenemez bir güç haline gelecek’ algısı oluştu Kürt seçmende. Böyle bir tablo var.”

“İMAMOĞLU AYRIŞTIRMIYOR”

Ekrem İmamoğlu’nun AKP’nin ayrıştırıcı ve kutuplaştırıcı politikasından uzak durduğunu belirten Tahmaz şunları vurguladı:

“AK Parti’nin güvenlikçi politikalarına karşı bir tepki var. Diğer tarafta da İmamoğlu seçmeni ayrıştırmıyor,  ötekileştirmiyor, güvenlikçi bir dil kullanmıyor. Bunlar Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıran ya da barıştıran Kürtlerle bir arada yaşayan şeyler. Bunların etkisi vardır. Kürtler, DEM, HDP ya da Kürt sivil toplum örgütleri gibi şeyler AK Parti tarafından güvenlik sorunu ve tehdit olarak topluma sunuldu.  Bundan uzak duran bir İmamoğlu profili var. AK Parti’nin olumlu sonuçlar üretecek, Türkiye’nin başka bir yola girmesi için olumlu ve kalıcı adımları attığını göremiyoruz.”

Foto: PirHa

Diyarbakırlı siyasetçiden İmamoğlu analizi: Kürtlerin önemli bir kısmı oy verecek Diyarbakırlı siyasetçiden İmamoğlu analizi: Kürtlerin önemli bir kısmı oy verecek

Ufuk Uras: İstanbul’da DEM Parti seçmeninin bir bölümü CHP’ye kayacak Ufuk Uras: İstanbul’da DEM Parti seçmeninin bir bölümü CHP’ye kayacak

HDP’li eski vekilden seçim değerlendirmesi: DEM Parti seçmeni, AKP’ye karşı ‘İmamoğlu’ diyebilir HDP’li eski vekilden seçim değerlendirmesi: DEM Parti seçmeni, AKP’ye karşı ‘İmamoğlu’ diyebilir