Haber: Cesim İlhani

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Eşbaşkanı ve eski Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, 31 Mart’ta gerçekleşecek belediye seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

dokuz8HABER’e konuşan Kaya, İstanbul’daki Kürt seçmenin önemli bir kısmının Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na destek vereceğini söyledi. 

Kaya ayrıca, DEM Partili seçmeninin kendi adayının kazanamayacaklarını düşünerek, ‘AKP adayı kazanmaktansa Ekrem İmamoğlu kazansın’ şekliden düşünerek oy kullanacağını düşündüğünü söyledi.

Kaya şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Siyaset sosyolojisi açsından seçmen profili gerçekten son dönemlerde ciddi anlamda değişti. O açıdan ben İstanbul seçiminin özelde bu değişen seçmen sosyolojisinin kararlara yansıması konusunda önemli bir örnekliği teşkil edeceğini düşünüyorum. Yani normalde DEM Partili Kürt seçmen şimdiye kadar genel itibariyle tamamen kendi partisinin yönlendirilmesiyle oy veren bir seçmendi. Kendi adayı varsa kendi adayına yoksa partinin işaret ettiği adaya oy veriyordu. Kanımca bu seçimde DEM Parti seçmenin önemli bir kesimi bunu yarıya yakın tekabül edecek şekilde kast ediyorum. Yarıya yakınının CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’na oy veren bir seçmen olarak karşımıza çıkarsa hiç şaşırmamalıyız ve öyle de bekliyorum.”

DEM Parti seçmeninin kendi partilerinin kazanamayacağını düşünerek, AKP adayı kazanmaktansa İmamoğlu’nu tercih edeceklerini ifade eden Kaya, “DEM Partili seçmen ‘bu seçimde nasıl olsa DEM Parti adayı kazanmayacak AK Partinin adayının kazanmasındansa Ekrem İmamoğlu kazansın’ şekliden düşünerek oy kullanacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaya, kamuoyu verilerine göre de Kürt seçmenin İmamoğlu’nu destekleyeceğini kaydederek, “Zaten kamuoyu araştırmaları da bunu gösteriyor. Mesela geçtiğimiz günlerde Rawest’in Rawest Araştırma Şirketiaraştırmasına göre yüzde 40 oranında DEM Parti seçmeni İmamoğlu’na oy veriyor. Bazı araştırmalarda da yüzde 50’ye yakındır. Ama buna rağmen elde veri olsun veya olmasın görünen o ki Kürt seçmenin önemli bir kısmı Ekrem İmamoğlu’na oy verecek” dedi. 

Profil ve vizyon açısından İmamoğlu’nun Murat Kurum’dan daha önde olduğunu vurgulayan PİA Eşbaşkanı Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ben dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla İmamoğlu, Murat Kurum’a göre daha avantajlı. Şundan dolayı; şimdi yerel seçimlerde her partinin kendisine göre bir oy oranı var ama adayların profili, duruşu, vizyonu, misyonu önemlidir. Onun için Ekrem İmamoğlu vizyon açısından Murat Kurum’un ilerisinde. Murat Kurum şimdiye kadar Ekrem İmamoğlu’nu geçebilecek bir performans ortaya koymadı.”    

Kaya, son olarak, DEM Partili muhafazakâr Kürt seçmenin tercihinin de İmamoğlu olacağını kaydetti.