SEFA GARDİYANOĞLU

Kocaelili hayvan hakları savunucuları, Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşanan vahşetin sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. Kocaeli Adliyesi önünde yapılan açıklamada, "Ne oldu da canlarımıza zulmedebilen insanlar olduk? Ne oldu da kin ve nefret tohumlarını en masum ve sessiz kullara yönelttik" denildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurduğunu gösteren görüntüler, kamuoyu tarafından tepki ile karşılanmıştı. Kocaelili hayvanseverler, bugün Kocaeli Adliyesi’ne giderek Konya’daki vahşetin sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği, Kocaeli Doğa ve Hayvan Dostları Derneği, Kocaeli Can Dostları Derneği, Gölcük Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği, Pati Körfez Doğa ve Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, adliye önünde ortak bir basın açıklaması yaptı. Kocaeli Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Selma Pilatin Pek tarafından okunan ortak açıklamada şunlar kaydedildi:

"SORUMSUZ BELEDİYE BAŞKANLARI"

"Bugün Konya'da, Mamak'ta, Adana'da, Ümraniye'de ve daha nice barınaklarda yaşanan acının, zulmün kabul edilemeyeceğini; asla ve asla hiçbir vicdanın, sokakta yaşam mücadelesi veren, bizlerin yardımı ve desteğiyle hayata tutunabilen canlarımıza sorumsuzların zulmünü kabul etmeyeceğimizi haykırmaya geldik. Yıllardır, sorumsuz belediye başkanları ve ekiplerinin hayvanları ayak bağı, kurtulunması gereken yaratıklar olarak görmelerinden, reklam ya da prim yapamayacakları boşa giden emek ve maliyetler olarak görmelerinden doğan sonuçlarla karşı karşıyayız. Maalesef özellikle son bir yıldır basın ve medya yoluyla sokak hayvanlarını hedef ve suçlu gösteren asılsız, dayanaksız, haksız asparagas haberler yaparak topluma sokak hayvanları karşıtlığı aşılanmakta; sokak hayvanlarının bir şekilde ortadan kaldırılması ve sokaklardan uzaklaştırılması, sürekli ülke gündeminde tutulmaya çalışılmaktadır. Bu, savunmasız ve dilsiz sokak canlarımızın mağduriyeti, insanoğlunun ise terörü, şiddeti, katliamı ve vahşeti değil midir? Bununla birlikte, şaşalı ve süslü söylemlerle barınakların sokak hayvanları için sevgi ve bakım eviymiş gibi toplumda bir algı yaratılmaya çalışılmaktaysa da Konya'da ve diğer illerde yaşanan dehşet verici, vicdanlarda kapanmaz yaralar açan, insanlığımızdan utandıran vahim olaylar, barınakların ölüm ve tecrit kamplarından hiçbir farkının olmadığını ve artık tüm bunlara bir son verilmesi gerekliliği ve gerçeğini de bir kez daha ortaya konmuştur.

"TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ" 

Türk toplumu bu değildir. Türk toplumu; koruyucu, kabul edici, barış içerisinde yaşamayı bilen, farklı etnik kültürlerle, doğasındaki canlılarla yaşamayı başarmış insanların toplumudur. İnancımız gereği yaratılana yaratandan ötürü merhamet gösterip uyum içinde hayvanlarımızla beraber yaşayabilirken ne oldu da canlarımıza zulmedebilen insanlar olduk? Ne oldu da kin ve nefret tohumlarını en masum ve sessiz kullara yönelttik? Bizler, Kocaeli'nde örgütlenmiş dernekler olarak, her sokakta, her mahallede canlarımız için mücadele ediyoruz. Sorumlulara görevlerini hatırlatıp takip ediyoruz. Daha da dikkatli takip etmeye de devam edeceğiz. Hiçbirimiz, sesleri çıkmayan, Allah'ın sessiz kulları olan hayvanlarımızın, ülkemizin neresinde olursa olsun zulme uğramasını, bilerek isteyerek katledilmesini, hele ki devletin verdiği görevli konumuyla bunu yapmasını asla ve asla kabul etmiyor ve her yerde karşılarında olacağımızı da belirtmek istiyoruz. Belediyelere de görevlerini tekrar hatırlatarak, canlarımızın başına gelen, gelecek olan her şeyin sorumlusu sizler olduğunuzu; kısırlaştırıp, aşılatıp yaşamaya alıştığı bölgeyi bırakmak zorunda olduğunuzu buradan kamuoyuna ve ilgililere duyurmayı bir borç biliyoruz. Bizim dernekler olarak amacımız ve misyonumuz, sokak canlarımızın sokaklarda bizlerle birlikte tok, sağlıklı ve özgür olarak yaşamalarının sağlamak."