ÖZEL HABER: EMİRCAN DÜZDEMİR

Son zamanlarda artan kira fiyatları sonrasında masrafını azaltmak isteyenlerin odasını ya da evini başkalarıyla paylaşmayı tercihinde artış yaşandı. Aynı zamanda sadece evini başkalarıyla paylaşmak isteyenler dışında başkalarının evinde yaşamayı düşünenlerin sayısında da artış yaşandı. Ağırlıklı olarak online emlak platformlarında ev arkadaşı aransa da yakın çevresine ev arkadaşı aradığını söyleyenler de var. Dokuz8Haber olarak ev arkadaşı arayan yurttaşlarla konuştuk ve neden bu tercihi yaptıklarını sorduk.

“KAYGILARIMI BİR KENARA BIRAKMAK ZORUNDAYIM”

İlan verenlerden görüştüğümüz Ezgi Esmer, ev arkadaşı ararken en önemli kriterinin düzenli kira ödeyen ev arkadaşı olduğunu vurguladı. Hiç tanımadığı bir insanla aynı evde yaşama konusunda kaygıları olsa da evin masraflarını karşılayabilmek adına bu kaygıları bir kenara bırakmak zorunda kaldığını belirtti. 

b124ad5a-e21e-46de-98ff-3c497a23ade2

Ezgi Esmer ev arkadaşı tercihinin sebebini şöyle anlattı:

“21 yaşındayım ve turizm sektöründe çalışıyorum ailemin desteğiyle birkaç sene öncesine kadar ihtiyaçlarımı karşılayabiliyordum ve ev kiramı ödeyebiliyordum ancak son aylarda özellikle ev giderlerinde ve kirada artış yaşanmaya başladıkça ailemin desteği ve aldığım maaş yetersiz gelmeye başladı. Ev giderlerini ödemekte zorlanıyorum bundan dolayı ev arkadaşı aramak zorunda kaldım. Aynı evi farklı kişilerle paylaşma fikri beni kaygılandırsa da masraflarımı karşılayabilmek için kaygılarımı bir kenara bırakmak zorundayım. Aynı zamanda ev içinde belirli kurallar olmak zorunda ancak aynı evi paylaşacağım kişinin bu duruma ne kadar özen göstereceğini bilmiyorum bu tür konular maalesef düşünmem gereken son şeylerden biri. Benzer kaygıları ev arkadaşı olmak isteyenler de yaşıyor ancak karşılıklı mecburiyet sonucu bir ev arkadaşı buldum.”

“EN ÖNEMLİSİ DÜZENLİ KİRA ÖDENMESİ”

Ev arkadaşı için ilan verenlerden biri de 27 yaşındaki Özge Çelik. Derdini şu ifadelerle anlatıyor:

“İzmir’de özel bir şirketin pazarlama şirketinde çalışıyorum daha önceden tek başıma bir ev kiralayabiliyordum ve kirayı ödemekte zorlanmıyordum ancak yaşanan ekonomik şartlardan sonra tek başıma bir evde yaşamak ve evin masraflarını karşılamakta zorlanıyorum bu nedenle ev arkadaşı arıyorum. Ev arkadaşım olacak kişinin evin düzenini bozmaması ve kirayı düzenli ödemesi önemli. Birkaç kişiyle görüştüm ama belirttiğim kriterleri karşılayamadığı için henüz bir ev arkadaşı bulamadım.”

Özge Çelik, yabancılarla yaşamaya da sıcak bakıyor ama şartları da var:

“İlanı yabancı insanlara göre de hazırladım onlar içinde oturum izni ve çalışma izni olması gerek. Öğrencilik zamanlarımda da tanımadığım insanlarla ev arkadaşlığı yapmıştım ancak günümüzdeki durumların yarattığı etkilerden dolayı birtakım kaygılarım var ve bu durumu evimi paylaşacağım kişiyi belirli kriterler koyarak kaygımı en aza düşürmeye çalışıyorum.”

“UYUM SAĞLAYABİLECEK MİYİZ?”

Benzer sebepleri gerekçe göstererek durumunu açıklayan Vedat Akkoyun, 25 yaşında bir esnaf. Ev arkadaşına neden ihtiyaç duyduğunu şöyle anlatıyor:

b4461b6c-8465-40a6-ae02-6e4dfd881bdd

“Yaşanan ekonomik sıkıntı gelirimi düşürmeye, giderlerimi ise arttırmaya başladı. Bir sene öncesine kadar zorlansam da gider yükümü sırtlayabiliyordum ancak gelinen noktada tek başıma kiralık bir evde oturmak, evin giderlerini karşılamakta zorlanıyorum bu sebeple ev arkadaşı arıyorum.” 

Akkoyun bir yandan da kaygısını gizleyemiyor:

“Arkadaşlarıma ev arkadaşı aradığımı ve belirli kriterlerimin olduğunu söyledim, özellikle ev kirasının aksatılmaması gerektiğini belirttim ama ilk defa başka biriyle aynı evi paylaşacağım için aklımda çok fazla soru işareti var. Ne kadar kriterlerimi belirtmiş olsam da evin masraflarını düzenli olarak karşılama imkânımız olacak mı ya da ev içinde uyum sağlayabilecek miyiz durum itibariyle birbirimizi hiç tanımıyoruz. Henüz yeni bir ev arkadaşı bulamadım bir süre daha bulamazsam kirada bulunduğum evden çıkıp ev arkadaşı arayan bir kişinin evine yerleşmeyi düşünüyorum.”

“KISA SÜRE OLSA DA BU DURUMA KATLANMAK ZORUNDAYIM”

33 yaşında memur olarak çalıştığını belirten Eren Şahin ise kendi evinde yaşamasına rağmen, ev arkadaşı arıyor. Çünkü faturalar ve mutfak masraflarına yetişemiyor.

d927675d-d8ec-4d66-87ba-434dc9a1233b

Ev arkadaşı askere gideceği için 6 aylığına ev arkadaşı aradığını söyleyen Şahin, bunun nedenini tek başına ihtiyaçları giderme zorluğu ve alıştığı düzenin bozulma kaygısıyla açıklayarak şöyle konuşuyor:

“33 yaşındayım ve memur olarak çalışıyorum uzun zamandır ev arkadaşım var ve bu sayede giderlerimizi ikiye bölerek ödemeye çalışıyoruz. Ev arkadaşım askere gideceği için evimin bir odası yaklaşık 6 ay boş kalacak ve her türlü gideri tek başıma ödemek zorunda kalacağım bu durumun beni ekonomik anlamda çok zora sokacağını biliyorum ve bundan dolayı kısa süreli olsa da ev arkadaşı arıyorum. Aslında bu konuda çok istekli değilim çünkü hiç tanımadığım biriyle aynı evde yaşamak beni çok güvende hissettirmiyor ve alıştığım düzenin dışına çıkacak olmakta beni zorluyor ama tek başıma bu yükün altından kalkamayacağımı düşündüğüm için bu duruma kısa süre de olsa katlanmak zorundayım.”

“DÜZENLİ GELİR, SİCİL BELGESİ VE TEMİZLİK”

Diyaliz Teknikeri olan Derya yıldırım Ankara’da çalışıyor ve aslında bir ev sahibi. Ancak kazandığı maaşla hem evin hem kendisinin giderlerini karşılayamadığını söyleyerek ev arkadaşı arayışına başlamış:

“Şu an ev arkadaşı arıyorum bu konuda kafamda belirlediğim kriterler var çünkü tanımadığım bir insanla aynı evde yaşamak güven vermiyor. Öncelikle evimde kalacak olan kişinin düzenli bir gelirinin olması, adli sicil belgesini göstermesi ve ev içinde ise temizliğe fazlasıyla önem vermesi gerekiyor. Bu durumları sağlayan kişiyle aynı evi paylaşırsam kendimi daha güvende hissedeceğimi düşünüyorum. Kriterlerimle kendimi rahatlatmaya çalışsam da maddi yükümü hafifletmek için başka birine bağlı olduğumu düşünme hissi beni fazlasıyla rahatsız ediyor.”

“YURT ODALARINDA DA TANIMADIĞIM İNSANLARLA KALIYORUM”

Öğrenci olarak ev kiralamakta zorlanan Doğan Zengin ev arkadaşı arayan kişilerle iletişime geçtiğini ancak öğrenci olduğu için çok çabuk reddedildiğini söylüyor.

Düzenli gelirinin olmaması insanları kaygılandırdığını belirten Zengin, yurtta kalmanın tanımadığı kişilerle aynı evde kalmaktan zor olduğunu söyleyerek şöyle devam ediyor:

“19 yaşında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğrencisiyim ve özel bir yurtta kalıyorum ancak son zamanlarda artan yurt fiyatları yurdun verdiği hizmetin çok üstünde kalıyor. Yurtta iki öğün yemek verilse de lezzet anlamında çok düşük ve rahatsız edici. Eve çıkarsam daha iyi şartlarda yaşayabileceğimi düşündüğüm için yurttan ayrılarak ev kiralamak istiyorum ancak bunu tek başıma yapabilmem ekonomik anlamda zor görünüyor. Bu nedenden dolayı ev arkadaşı ilanı veren kişilerle iletişime geçiyorum. Birçoğunun dikkat ettiği kriter düzenli bir gelirinin olması ama bu kriteri karşılayamadığım için endişeyle yaklaşarak reddediyorlar. Tanımadığım insanlarla aynı evde yaşamayı düşünme fikri beni pek kaygılandırmıyor çünkü yurt odalarında da tanımadığım insanlarla aynı oda da kalıyorum ve yurt şartlarının çok kötü olduğunu düşünüyorum.”