Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kocaeli Sanayici İşadamları Derneği'nin düzenlediği akşam yemeğinde iş insanları ile bir araya geldi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, "Demokraside temel bir sorunumuz var. 'Benim vergim nereye harcandı?' sorusunu genellikle sormayız. Bu sorunun sorulmadığı ülkelerde demokrasi gelişmez. Demokrasinin birinci kuralı vatandaşın 'Ey hükümet ben sana vergi veriyorum sen bunu nereye harcadın’ diye sormasıdır. Demokrasinin çıkış kaynağı bu cümlede yatar. Ama bu bizim ülkemizde maalesef sorulmuyor" dedi.

Ülkenin ekonomik gidişatı hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu daha büyük zamların kapıda olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Evet daha büyük sorunlarla karşılaşacağız, daha çok zamlar gelecek evet daha çok zam gelecek vatandaş daha büyük sıkıntılarla karşılaşacak mı evet vatandaş açısından baharımızı yaşıyoruz kış gibi görünse de baharımızı yaşıyoruz. Önümüzdeki süreçte daha büyük zamlar gelecek."

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Gönül isterdi ki bütün siyasi partiler ya da siyasi partilerin liderleri bir araya gelip herhangi bir televizyonda oturup uygarca tartışabilelim. Kutuplaşmayı bir tarafa bırakıp ülkenin sorunlarına her bir siyasi partinin var olan sorunları çözebilmek için hangi çözümleri var bunları sağlıklı bir zeminde tartışabilelim. 1970’li yıllarda 80’li yıllarda bunlar mümkündü. Ama dünya ilerledikçe biz siyaset açısından biraz geri gittik bu tarz tartışmalar maalesef olmuyor. Olmadığı için de zaman zaman bireysel olarak ben konuşurum, diğer siyasi partilerin liderleri konuşur. Ama vatandaş ya bunlar keşke bir araya gelip keşke kendileri bir tartışsalar biz de izleyebilsek dinleyebilsek derler.

"OYSA SİYASET BİZİM HAYATIMIZDA"

Bir başka önemli nokta bazen bir siyasetle ilgilenmiyoruz diye cümleler de kurulur oysa siyaset bizim hayatımızda. Dünyanın hayatında siyaset var. Otobüse binerken siz siyasetle tanışıyorsunuz. Otobüs fiyatını belirleyen siyaset kurumu aslında yapılan zamlar, KDV, ÖTV’ler, taşıt alım vergisi, MTV, K1 belgesinden tutun neleri sayarsanız veya bir işyeri açtığınızda harçlardan tutun vergilere kadar denetime kadar bütün bunları belirleyen siyaset kurumu. O nedenle siyaset kurumu hepimizin hayatında son derece önemli.

"BU SORUNUN SORULMADIĞI ÜLKELERDE DEMOKRASİ GELİŞMEZ"

Verginin ödenmesi kadar vergiyi kullananın size hesap vermesi gerekir. Hesap verecek olan kurum da siyaset kurumudur çünkü parayı harcayan siyaset kurumudur. Siz vergiyi ödersiniz siyaset kurumu bu vergiyi toplar bütçeleştirir ve harcar. Temel bir sorunumuz var siyasette. 'Benim ödediğim vergi nereye harcanıyor?' sorusunu genellikle sormayız.

Bu sorunun sorulmadığı ülkelerde demokrasi gelişmez. Demokrasinin birinci kuralı vatandaş ey hükümet ey yönetenler ben sana vergi veriyorum benim ödediğim vergiyi nereye harcadın sorusunu sormaktır. Demokrasinin çıkış kaynağı bu cümlede yatar. Ama bu maalesef bizim ülkemizde yeteri kadar sorgulanmaz ve sorulmaz da. Bazen korkuyla sorulmaz ya şimdi sorarsam başım belaya girer diye bazen hiç akla gelmez. Ama çocuk doğduktan itibaren bu ülkede vergi öder.

"KIŞ GİBİ GÖRÜNSE DE BAHARIMIZI YAŞIYORUZ"

Bugün Türkiye’nin izlemesi gereken strateji nedir bunu anlatmak isterim size kısaca. Sorun var mı evet var, sorunlar büyüyor mu evet büyüyor, efendim hafifledi… Hayır hiçbir sorun hafiflemedi. Önümüzde daha büyük sorunlarla karşılaşacak mıyız? Evet daha büyük sorunlarla karşılaşacağız, daha çok zamlar gelecek evet daha çok zam gelecek vatandaş daha büyük sıkıntılarla karşılaşacak mı evet vatandaş açısından baharımızı yaşıyoruz kış gibi görünse de baharımızı yaşıyoruz.

"ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE DAHA BÜYÜK ZAMLAR GELECEK"

Önümüzdeki süreçte daha büyük zamlar gelecek. Kaçınılmaz olarak gelecek. Çünkü üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında çok büyük bir açık var. Üretici fiyatları üretici enflasyonu çok yüksek o henüz tam fiyatlara yansımadı. İktisat kuralı da der ki bunlar bir süre maliyetlere, sonra da doğal olarak fiyatlara yansıyacak."