Röportaj: Selma Kara

14 Mayıs seçimleri öncesinde, Kayseri’de liderler ziyaretlerini tamamladı. CHP de, AK Parti de beklenmedik oranda kalabalık bir mitingle seçimi karşıladı. Kentin duayen gazetecileri her iki mitingi de değerlendirdi.

Kayseri, en son seçimde aldığı yüzde 74 oy ile AK Parti’nin Türkiye’deki önemli kalelerinden. Önce 29 Nisan’da gerçekleştirilen CHP mitingi, ardından 6 Mayıs’taki AK Parti mitingi katılım oranları ile şaşırttı. Her iki parti de, Kayseri’de rekor katılıma imza attı.

Kayseri, Konya, Afyon gibi şehirlerin seçim öncesindeki görünümlerinin genel manzaraya işaret ettiği hep söylenegelir. Benim de izlediğim CHP mitingi, Kayseri’de gerçekten şaşırtacak kalabalıkta idi. Partililerin de şaşırdığını söylediği kalabalığa yakın kitle, kentte en son 70’lerde görülmüş. Bu kalabalıktan dolayı Kayseri’de AK Parti’nin kalesi yıkıldı yorumlarını sık sık duydum.

Ancak bir hafta sonra yapılan AK Parti mitingi ise, görülmemiş kitlesi ile söz konusu yorumları tersine çevirdi. Çevre illerden katılımlara rağmen kalabalık olduğu söylenen AK Parti mitingi ile CHP’nin şaşırtan mitinginin kıyaslamalı değerlendirmesini, kentte 40 yıldır kalem oynatan üç gazeteciden aldık.

recep-bulut (1)

CHP EN KALABALIK MİTİNGİNE İMZA ATTI

Sola yakınlığı ile bilinen Kayseri Gerçek Haber imtiyaz sahibi Recep Bulut, 29 Nisan’da yapılan CHP mitinginin, geçmiş yıllardaki CHP mitinglerinden bile daha kalabalık olduğunu söyledi.

En son, Kayseri’de 4 dönem belediye başkanlığı yapan Niyazi Bahçecioğlu’nun mitinginin kalabalık bir kitle ile yapıldığını dile getiren Recep Bulut, önceki yıllara dair şu bilgileri verdi:

“1977 seçimleri arefesinde Bülten Ecevit’in katıldığı mitingde muhteşem bir kalabalık vardı. Bu miting yıkılan halin orada İtfaiye Meydanında yapılmıştı. 12 Eylül sonrasında SHP döneminde Erdal İnönü’nün geldiği mitingde yine iyi bir kalabalık vardı, o da Hilton Otel’in olduğu yerde yapıldı. Daha sonra 89 yerel seçimlerinde Niyazi Bahçecioğlu’nun belediye başkanlığı döneminde de kalabalık bir miting yapıldı. Bir de 91’de de iyi bir kalabalık vardı. O zaman Deniz Baykal yönetimdeydi. Ama ondan bu yana CHP’nin çok ciddi bir mitingi ve kalabalığı olmamıştı. Bu miting uzun dönemden beri Kayseri’de CHP’den beklenenden fazla kalabalığı bir araya getirdi.”

35 BİN CİVARINDA KATILIM

Bulut, CHP’nin ‘iri ve diri’ şeklinde tanımladığı mitingine Millet İttifakının diğer bileşenlerinin de destek verdiğini belirtti ve mitinge çevre il, ilçeler ve köylerle birlikte 35 bin civarında kişinin katıldığını ekledi.

“AK PARTİ’NİN EN İYİ YAPTIĞI İŞ: TAŞIMALI SİSTEM”

AK Parti mitingindeki katılımın ise 80 bin civarında olduğunu kaydeden Bulut, kalabalığın nedenini taşımalı sisteme bağladı. Bulut, AK Parti mitingiyle ilgili şunları söyledi:

“İyi bir kalabalık vardı ama bindirilmiş kıtalar da çoktu. AK Partinin en iyi yaptığı iş bu; taşımalı sistem. Çevre iller olduğu gibi belediyeler seferber oldu, sendikalar seferber oldu, önceden Boydak Holding diye bilinen Erciyes Anadolu Holding de öyle. Ki işçilere gönderilen mesajlar sosyal medyaya da düştü. Çadırlarda izzeti ikramda da bulunuldu. Ama tüm bunlara rağmen katılımın 80 bin civarında olduğunu düşünüyorum. AK Parti bu tablo ile 4 buçuktan 5 alır ama onların dediği gibi 6 vekil çıkaramaz. CHP 2, İYİ Parti ve MHP ise 1 buçuklarda alır. CHP adına da AK Parti adına da son yıllardaki en kalabalık mitingdi.”

rifat-acikgoz

“ANAP DÖNEMİNDE BİLE BU KADAR KALABALIK OLMADI” 

Gazeteciliğe başladığı 1977’den bu yana şehirde tüm mitingleri takip eden ve Ülkücü camiaya yakınlığı ile bilinen Hunat TV Onursal Başkanı Rıfat Açıkgöz da her iki partinin en kalabalık mitingine şahit olduklarını belirtti.

AK Parti mitingine katılımı, ‘insan seli’ tabiriyle açıklayan Rıfat Açıkgöz, taşımalı sistem olsa bile katılımın rekor düzeyde olduğuna dikkat çekti. Rıfat Açıkgöz şunları söyledi:

“1977’den bu yana seçimleri takip ediyorum; ANAP, Doğruyol dönemleri de dahil olmak üzere bu, en kalabalık miting oldu. Kelimenin tam anlamıyla insan seli vardı. Belsin’den* Ambar’dan* gelenler yürüyerek geldi, İldem’den* Talas’tan*, Erkilet’ten* gelenler yürüyerek geldi. Havaalanından meydana kadarki yol doluydu. Bu kadar katılım olacağı tahmin edilmediği için alan dar tutulmuştu. Resmi kayıtlara göre 135 bin deniyor ama bir de alana girmeyen vardı, hiç mübalağasız 150 bin kişi meydandaydı. Meydana ulaşamayıp geri dönüp cumhurbaşkanının geçmesini bekleyenler oldu. Sebebini bilemediğimiz müthiş bir kalabalık vardı.”

“CHP’YE MİSİLLEME OLABİLİR AMA PKK SÖYLEMLERİ ETKİLİ”

Kalabalığın bir nedeninin de, CHP mitingine misilleme olabileceğini belirten Açıkgöz, PKK tarafından yapılan açıklamaların daha fazla etkili olduğunu dile getirdi. Açıkgöz, “Bu iş Türkiye’de Kılıçdaroğlu Erdoğan meselesi olmaktan çıktı, kutuplaşma meselesine döndü. Son dönemde PKK elebaşılarının Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz açıklamaları, kendisinin de tepki göstermemesi bu kalabalıkta etkili oldu. İnsanlar bu konuda hassas. Başka partilerden olabilir ama HDP’den ziyade PKK’ya tepki gösterilmemesine tepkiydi. Bu katılımı AK Parti de beklemiyordu, onun için 80 bin kişilik alan hazırladıklarını söylediler. Sadece AK Parti’nin kalabalığı değildi bu. MHP’liler, YRP’liler, DSP’liler vardı. CHP’nin kalabalık mitingine misilleme olabilir fakat yine de o kutuplaşmanın etkisi diye düşündüm. Belediye başkanı belli bir saatten sonra ücretsiz demesine rağmen yürüyerek geldi, gösteri yaparak geldi insanlar. 10.30’da Gazeteciler Cemiyeti Lokaline* çıktığımda meydan dolmaya başlamıştı. Taşıma ile olacak bir kalabalık değildi. Velev ki taşıma olsa da, 77 seçimlerinden bu yana takip ettiğim mitinglerde bu denli kalabalık görmedim. Bu, değişik bir mitingdi. Taşıma ile olacak miting değildi. Devlet Bahçeli’nin 18 Eylül’deki mitingine 100 bin demiştik. Ama bu daha fazlaydı. Velev ki taşıma, taşıma 15 taşısın 20 bin kişi taşısın. Ama 150 bin kişiyi taşımaz.” diye konuştu.

“MİLLETVEKİLİ SAYISINI ETKİLEMEZ”

Miting her ne kadar kalabalık da olsa AK Parti’nin geçen seçimde aldığı 6 vekil sayısına ulaşamayacağını gözlemlediğini belirten Açıkgöz, “MHP 2’yi garantiledi. İYİ Parti 1’i belki zorlayacak. CHP’liler çalışmıyor; 1’inci sıradaki aday nasıl olsa ben gideceğim diyor, basını tek bir kişi ziyaret etmedi. Hulusi Akar gece gündüz demeden her yerde çalışıyor. Ötekiler bir kere kahvaltı düzenlediler o kadar. AK Parti de 4 ya da 5’de kalır. Ama miting milletvekili sayılarını etkilemez.” dedi. 

“SEÇİMİN 1. TUR’DA TAMAMLANACAĞININ GÖSTERGESİ”

Açıkgöz, “Bu kalabalık bize seçimin 1. turda tamamlanacağını göstermiştir.” diyerek sözlerini tamamladı.

ustun-tuncer

“HER İKİ PARTİNİN DE EN KALABALIK MİTİNGİ”

Diğer iki gazeteciye göre daha tarafsız tutumuyla tanınan Üstün Tuncer ise her iki partinin yanı sıra, İYİ Parti mitinginin de beklenenin üzerinde katılımla gerçekleştiğini söyledi. Tuncer, “Sıralamaya sokarsanız AK Parti 1, CHP 2, İYİ Parti mitingi 3’üncü sıradaydı. Akşener’in mitingine katılım Erdoğan ve Kılıçdaroğlu mitinginden düşüktü ama 5 yıllık bir partiye göre beklediklerinin üzerinde ilgiyle karşılandı.” dedi.

“AK PARTİ OY KAYBEDİYOR SÖYLEMLERİNİ TERSİNE ÇEVİRDİ”

Mitingdeki kalabalığın, AK Parti’nin sürekli oy kaybettiğine dair söylemleri tersine çevirdiğinin altını çizen Tuncer, katılımın milletvekili sayılarına yansımalarını ise şöyle yorumladı:

“Kabalalık, eskiden 1 milletvekili zor çıkaran CHP’nin 3’e, İYİ Parti’nin ise 2’ye doğru yürüdüğünü gösteriyor. MHP’de ise İsmail Özdemir partinin genel başkanı ve Kayseri’de karşılığı var, Avşar olmasının etkisi de büyük. İkinci sıradaki Baki Ersoy’un durumu biraz şüpheli görünüyor. AK Parti’de ise 4 ya da 5 olabilir diye düşünüyorum.”

“KAYSERİ’DE BİLE VEKİL SAYISI DÜŞÜYORSA, TÜRKİYE’DE DAHA ÇOK DÜŞER”

En son seçimde 6 milletvekili alan AK Parti’nin bu seçimde tek bir vekil kaybetmesinin bile partinin geldiği nokta açısından önemli olduğunun altını çizen Tuncer, “Burası AK Parti’nin güçlü olduğu bir kent. Burada 1 milletvekili kaybederse başka illerde 3 kaybeder. Bu kalabalık aldatmamalı, burası muhafazakar bir toplum, o yapıda buna rağmen milletvekili sayılarında düşüş bekleniyor.” diye konuştu.

HULUSİ AKAR’DAN DİKKAT ÇEKEN SOLO TÜRK VAADİ

İktidarın seçim çalışmalarında devletin imkanları kullandığını savunan Üstün Tuncer, “Hulusi Akar Kayseri’de birinci sırada biliyorsunuz. Burada çok büyük bir uçak müzesi açtılar, Solo Türk’ü Kayseri’ye getirip gösteri yapacaklarını söylediler, ki Solo Türk’ün siyasi bir organizasyonun içinde olması insanları düşündürtüyor.” ifadelerini kullandı.

* Belsin ve Ambar, Kayseri’de Organize Sanayi Bölgesine yakın ancak kent merkezine uzak, daha ziyade işçilerin yaşadığı mahallelerdir.

* Talas, Erkilet ve İldem de, Belsin ve Ambar’da olduğu gibi şehir merkezine uzak, normal şartlarda yürünemeyecek mesafede olan mahallelerdir.

* Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Lokali, kent meydanını görür açıklıktaki bir binanın terasında bulunmaktadır. Gazeteciler meydandaki etkinlikleri buradan kuşbakışı izleyebilir.

photo1683540070CHP Kayseri mitingi

photo1683540037 (1)AKP Kayseri mitingi

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu