Kartal Belediyesi ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kartal Şubesi’nin Uğur Mumcu ve Muammer Aksoy’un anısına birlikte düzenlediği ‘Cumhuriyet Devrimi ve Aydınlanma Şehitleri’ başlıklı söyleşi, Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde yapıldı.

‘24-31 Ocak Adalet Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Cumhuriyet Devrimi ve Aydınlanma Şehitleri’ söyleşisine; konuşmacı olarak akademisyen ve yazar Prof. Dr. Barış Doster ile gazeteci-yazar Gürkan Hacır katıldı.

Etkinlikte ilk sözü alan Prof. Dr. Barış Doster, ADD’nin her davetini milli bir görev gibi görerek katılmaya özen gösterdiklerini söyledi. Atatürk’e, Kuvayı Milliye’ye ve bu halka borçlu olduklarını da sözlerine ekleyen Doster, vatanı karşılıksız bir aşkla sevdiklerini aktardı. Aydın olarak nitelenen bu insanların nüfuzlarını dahi kullanmadıklarını belirten Doster, bedel ödeyen Mumcu ve Aksoy’un ardından 24 Ocak’ların sadece bir anma değil bir örgütlenme günü olması gerektiğini vurguladı.

Doster’in ardından söz alan gazeteci-yazar Gürkan Hacır, 30 yıl önce Ankara’da aracına konulan bomba ile katledilen demokrasi şehidi Uğur Mumcu’nun hayatını kaybettiği anlarda çok yakında bir tiyatroda olduğunu anlatarak, yaşadıklarını aktardı. Mumcu’nun cenazesinin Atatürk’ün ardından en kalabalık ikinci cenaze olduğunu da vurgulayan Hacır, Uğur Mumcu’nun gazetecilik mesleğinin sembol ismi olduğunu dile getirdi. Mumcu’nun yazdıklarının bugün bile güncel olduğunu ve yıllarca hatırlanacağını bu nedenle de aslında bir gazeteci olarak adının ölümsüz olduğunu aktaran Hacır, o dönem şehit olan aydınların ölüme doğru gittiklerini bilmelerine rağmen, doğru bildikleri yoldan şaşmadıklarını ve tereddüt etmediklerini söyledi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren söyleşinin ardından, soru-yanıt kısmının tamamlanmasıyla Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı İmam Aydın ve ADD Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan tarafından konuşmacılar Prof. Dr. Barış Doster ve Gürkan Hacır’a katkılarından dolayı teşekkür edilerek, çiçek takdim edildi.