HABER: FATOŞ ERDOĞAN

Duruşma için gelen CHP'liler adliye içinde kurulan barikat önünde bekleyişini sürdürüken; ahkeme salonu önüne vekiller ve parti yöneticileri, basın mensupları alındı.

Mahkeme 11.25 itibariyle başladı. Ekrem İmamoğlu duruşmaya katılmadı. Mahkemeyi takip için CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Altay, Genel Başkan yardımcısı Bülent Tezcan ve çok sayıda CHP'li milletvekili geldi. Ayrıca İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem'le  İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'da duruşmada hazır bulundu.

KARTAL KAYMAKAMLIĞI'NDAN DURUŞMA ÖNCESİ TOPLANMA YASAĞI

Kartal Kaymakamlığı'nın yasak açıklaması şöyle:

"Sosyal medya ve açık kaynaklardan yapılan araştırmalar neticesinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İMAMOĞLU’ nun 11.11.2022 günü İlçemiz Kartal Anadolu Adliyesinde görülecek olan dava duruşmasına destek amacı ile ilimizin çeşitli ilçelerinden çok sayıda toplanma çağrılarının yapıldığı; Bu doğrultuda yapılması planlanan toplanma ve basın açıklamasının başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanmasını, adliyede devam eden duruşmaları ve işleyişi olumsuz etkileyeceği değerlendirilmektedir.

Buna göre 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç maddesinde “İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gerekli karar ve tedbirleri alır; Bu hususta alınan ve ilan edilen karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. Madde hükmü uygulanır.” Maddesi ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 17. Maddesi “… vali veya kaymakam, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla belirli bir toplantıyı bir ayı aşmamak üzere erteleyebilir veya suç işleneceğine dair açık ve yakın tehlike mevcut olması halinde yasaklayabilir.” hükmü doğrultusunda; Çeşitli grup ve kişiler tarafından çağrısı yapılan basın açıklaması, toplanma ve toplantı etkinlikleri genel güvenlik ve asayiş yönünden sakınca oluşturması sebebiyle Kartal İlçesinin Neyzen Tevfik Meydanı dışındaki tüm açık alanlarında 11.11.2022 tarihinden başlayarak 1 (Bir) gün süreyle yasaklanmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Duruşmada, Fox Tv muhabiri Gülşah İnce tanık olarak ifade verdi. 

İnce ifadesinde "Görüntülerde her şey açıkça ortada. Ekrem İmamoğlu'na İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kendisi hakkında tırnak içinde sözlerini ilettikten sonra soru sordum İmamoğlu’nun bu cevabını akşam haberlerinde yayınladık" dedi.

Tanıkların bir kısmının dinlendiğini ifadede eden savcı sesli ve görüntülü delillerin bilirkişi çözümü yapıldığı için bu celsede dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini talep etti.

photo_6012435026324602462_y

Mahkeme başkanı tanık dinleme talebini reddetti. Mahkemenin devamına hükmetti. İmamoğlu’nun avukatı, "Uzman tanık olarak Murat Önok'ın dinlenmesi ve hakim değişikliği nedeniyle usul işlemlerin yapılması gerekir" dedi.

REDDİ HAKİM TALEBİ: DOSYALARI İNCELEMEDEN KARAR VERECEKSİNİZ

Hakim esas hakkında Savcı'dan mütalaasını almak istedi. Ekrem İmamoğlu’nun avukatı "Esas hakkındaki mütalaa istemeniz usule uygun değil" dedi ve  reddi hakim talep etti .

Hakim bütün talepleri red etti. Av.ukat Kemal Polat ile hakim arasında usül tartışmaları yaşandı. Hakim, “Savunma hakkınızı ihlal edildiğini düşünüyorsanız ihlal sebebi olur. Ne güzel bozma nedeni olur" cevabını verdi. İmamoğlu'nun avukatı "Bu sözlerinizden dolayı ceza vereceğinize kanaat getirdik. Sunmuş olduğumuz dosyaları incelemeden karar vereceksiniz" dedi.

SİYASİ YASAK TALEBİ

Savcı esas hakkındaki mütalaasını sundu, bir önceki mütalaasını tekrar etti.  YSK üyelerine hakaret iddiasıyla cezalandırılmasını istedi. Ceza talebi verilir ve kesinleşirse siyasi yasak talep etti.

Hakimbir sonraki duruşma gününü 25 Kasım  tarihine vermek istedi avukatlar itiraz etti. Duruşma 14 Aralık saat 11.30'a ertelendi.