Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi’nin temel atma töreni bugün yapıldı. Kars Çayının evsel atıklardan kaynaklanan kirlilik yükünü azaltacak ve su kalitesini arttıracağı belirtilen tesisin temel atma törenine Tarım Bakanı Kirişci ile AKP milletvekili Yunus Kılıç katıldı.

Bakan Vahit Kirişci konuşmasında şunları söyledi:

“780 Milyon liralık bir yatırımdan söz ediyoruz. Bu bir istisnai yatırımdır. Bu bizim Kars’a verdiğimiz ehemmiyetin ve önemin bir göstergesidir. Buradan Kars Çayı akar ve suyun az olduğu dönemlerde kokudan ve sivrisinekten geçilmezdi. Ama siz bunu hak etmiyordunuz. Bir an önce bu çayın ıslah edilmesi, buranın önce toplanması daha sonra da arıtılması esastı. Bu proje bu manada iki aşamadan oluşuyor. Bu proje aslında iki projedir. Önce bu atıkların toplanması, sonra da bunların arıtılmasıdır. Buradaki arıtma ileri düzeyde biyolojik arıtmadır. Bu çerçevede biz suyu merkeze alan bir anlayışa bu zamana kadar faaliyetlerimizi yürüttük. Suyun bir gramının bile ziyan edilmesine tahammülümüz olmadığı için, arıtılan suyu buradan barajımıza ve bu barajı kullanarak arazileri sularken kirli su yerine temiz su kullanarak, burada bitkisel üretimi yapıyor olacağız. Hem bitki sağlığı adına hem çevre sağlığı adına hem de daha önemlisi Kars’ta yaşayan vatandaşlarımıza bu çayı iki yıl içerisinde arıtmış olacağız. Ve arıtılan suyu barajımıza aktarmış olacağız. Barajımızdan da ovalarımıza aktarmış olacağız. 50 bin metreküp kapasitesi olan arıtma sistemi ve gerçekten ileri teknoloji. Karsımızın hak ettiği proje gecikmişte olsa her kesin Allah razı olsun diyeceğine inanıyoruz.”

AKP Milletvekili Yunus Kılıç, Haziran 2021’de yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2020’de hazırlanan 8 büyük su yatırım projelerinden birinin de Kars'ta olduğuna dikkati çekerek, "Yatırım programına girdi, insanlar haklı olarak şu anda hali hazırdaki durumu görüp değerlendirmeler yaparken ve süreci de bilmedikleri için biz açıklama ihtiyacı duyduk. Çok yakın zamanda bütçesi de konularak yıl sonuna kalmadan ihalesi yapılacak. "175 milyon liralık bu proje şehirdeki bütün atıklar, Kars Çayı'na akıtılan bu kokuyu ve kirliliği, hatta Kars Barajı'na kadar karışacak olan kirliliği ortadan kaldıracak" açıklamasını yapmıştı. İhalesi 28 Aralık 2022’de yapılan tesis için şirketle sözleşme 15 Şubat’ta imzalanmıştı.