TACETTİN DURMUŞ 

Kars, Ardahan ve Iğdırlı dağcılar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ekim Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümü nedeniyle 2.500 rakımlı Tekelti Dağı’na zirve tırmanışı yaptı.

Kars, Ardahan ve Iğdırlı dağcılar bu haftaki rotalarını, Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde bulunan 2.500 metre yükseklikteki, zorluk derecesi bakımından K2'ye benzetilen Tekelti Dağı’na yöneltti. Teknik tırmanış gerektiren zorlu dağın zirvesine ulaşan dağcılar, Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ekim Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü coşkusunu birlikte yaşadı. Dağın zirvesinde bulunan direğe Türk Bayrağı astıktan sonra bayrak ve flamalarını açan dağcılar, tüm şehitler için saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okuyarak, zirvelerini başta Kurtuluş Savaşı şehitleri olmak üzere tüm şehitlere adadı.

"KARS, İKİ MİLLİ COŞKUYU BİR ARADA YAŞAYAN BİR ŞEHİR"

Zirve tırmanışı ile ilgili olarak açıklamada bulunan Karslı dağcı Harun Çalkın, şunları söyledi:

"29 Ekim ve 30 Ekim bizim için önemli iki tarih. 29 Ekim bütün vatanımız için önemli olan Cumhuriyet Bayramı, 30 Ekim de Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Buna istinaden bizler de Tekelti Dağı’na zirve yaptık. Şehitlerimizi burada bir kez daha yad ettik. Hocalarımız Bülent Mavzer ve Alpay Korkmaz’ın açtığı rota ile gördüğünüz gibi teknik bir tırmanış gerçekleştirdik. Buraya gelmek isteyen arkadaşlara Tekelti Dağı’nı tavsiye ediyoruz. Gerçekten yabancı ülkelere gitmelerine gerek yok. Burada çok keyifle tırmanacakları bir rota var. Buraya gelsinler ve görsünler. Buradaki misafirperverlikle karşılaşacaklar. Aşağıda dağ evimiz de var. Dağcılar bu evde ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Kars, Ardahan ve Iğdır’da dağcılık kültürü çok güzel bir şekilde gelişmiş. Bundan sonra da yeni projelerle faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz."

"İKİ BAYRAMI BURADA KUTLAMAK BİZİM İÇİN ÇOK KEYİFLİYDİ"

Sümeyye Orhan, "Ben Karslı değilim fakat Kars’ın dağcılık alanında çok farklı bir özelliği var. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ekim de Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yıl dönümüdür. Bizlerde bu coşkuyu burada yaşamak için Tekelti Dağı’na çıktık. İki bayramı burada kutlamak bizim için çok keyifliydi" dedi.

 Kars Kafkas Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi Sena Ağaoğlu, "Zirve Dağcılık Kulübümüz ile birlikte bugün Tekelti Dağına geldik. Asıl amacımız 29 Ekim’i kutlamak. Kars, Ardahan ve Iğdır’da toplamda 50 tane dağımız var. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 30 Ekim de Kars’ın kurtuluş günü. Bu yüzden mutluyuz. Kars bu yönüyle çifte bayramı olan tek ilimizdir" ifadelerini kullandı.

"MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ YOLDA NİCE YÜZYILLARA"

Zirve Dağcılık Doğa Sporları Kulübü Iğdır Şube Müdürü Bülent Mavzer, "Cumhuriyet yürüyüşüne bir anlam katmak için Tekelti Dağı’ndan ipli tırmanış ve ipli iniş yaptık. Bugünkü zirvemize Cumhuriyet’in onuruna bir anlam katalım dedik. Bir tırmanış faaliyetini de bitirdik. Tüm Cumhuriyet severlere Iğdır’dan selam gönderiyoruz. Nice yüzyıllara, Cumhuriyetimizle ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği yolda nice yüzyıllara" dedi.

Son olarak zirve tırmanışını değerlendiren Türkiye Dağcılık Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz da "Bugün çok zorlu bir tırmanış gerçekleştirdik. İnişimizi tamamladık. Birazdan aşağıda olacağız. Burası Doğu Anadolu Bölgesi’nin yarı teknik tırmanış gerektiren bir özelliğe sahip bir dağıdır. Profesyonel dağcı arkadaşlarımızla birlikte güvenli bir iniş yaptık. Kars, Ardahan ve Iğdır da dağcılığı sevdirmek ve daha da geliştirmek, yeni rotalar açmak için çalışıyoruz. Bugün yeni arkadaşlarımız da bizlere katıldılar. Çok güzel bir faaliyet yaptık" dedi.